Zaterdag 13/08/2022

Verenigde Staten

Michael Flynn bekritiseerde Clinton voor 'onethisch gedrag', maar speelde zelf gevoelige info door

Michael T. Flynn, Trumps nieuwe National Security Advisor-to be, wacht op de lift in de Trump Tower.  Beeld AP
Michael T. Flynn, Trumps nieuwe National Security Advisor-to be, wacht op de lift in de Trump Tower.Beeld AP

"Lock her up", zo scandeerde ex-luitenant-generaal van het Amerikaanse leger Michael Flynn één van Trumps favoriete leuzes maar wat graag mee tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen. Maar wat blijkt nu: tijdens zijn 'trouwe' dienst bij het leger sprong de man - net als Hillary – al eens een beetje 'onzorgvuldig' om met vertrouwelijke informatie.

Hanne Vlogaert

Mocht de inmiddels gepensioneerde luitenant-generaal Michael Flynn een gediplomeerd veiligheidsanalist geweest zijn, een gewone officier of een parlementair medewerker, zijn carrière zou op dit moment waarschijnlijk compleet aan diggelen liggen. In plaats daarvan staat de man als Trumps nieuwe veiligheidsadviseur-to be een kanjer van een promotie te wachten. Dat The Washington Post de reputatie van Flynn recentelijk zwaar in opspraak bracht door te onthullen dat hij in zijn functie als luitenant-generaal verschillende malen strikt geheime informatie op onvoorzichtige wijze doorspeelde aan buitenlandse militaire bronnen, zal daar klaarblijkelijk niet meteen iets aan veranderen.

Uit de resulaten van een geheim militair onderzoek blijkt dat Flynn onder meer vertrouwelijke informatie doorspeelde aan Pakistan over de methodes die de Amerikaanse veiligheidsdiensten gebruikten om het doen en laten van het Haqqani-netwerk in de gaten te houden. Haqqani is een rebellengroep die in het verleden al regelmatig aanvallen uitvoerde op Amerikaanse troepen in Afghanistan. Die zaak blijkt bovendien slechts een van de vele inbreuken op de nationale veiligheid waaraan Flynn zich volgens het rapport de laatste jaren schuldig maakte.

Doorheen Flynns hele carrière steken "verdachte incidenten" de kop op: stuk voor stuk zaken waarbij hij de nationale veiligheidsregels flagrant met de voeten treedt. Het rapport onthult daarmee niet alleen de hypocriete houding van de ex-luitenant-generaal zelf, maar ook de hypocrisie van het Amerikaanse veiligheidssysteem dat er blijkbaar een dubbele standaard op nahoudt: als de inbreuken gepleegd worden door hoge kaderleden, wordt die leden blijkbaar netjes de hand boven het hoofd gehouden.

Dubbele standaard

Susan Hennessey, voormalig advocate voor het National Security Agency in de VS, verklaarde aan The Daily Beast dat Flynns hele carrière doorspekt is met "dubieuze feiten waarvoor hij nooit rekenschap heeft moeten afleggen". Zo stond de voormalige luitenant-generaal bijvoorbeeld lange tijd aan het hoofd van een bedrijf dat lobbyde voor internationale cliënten, terwijl hij ook inzage had in bijzonder vertrouwelijke documenten van de nationale inlichtingendiensten door zijn betrokkenheid bij de lopende presidentsverkiezingen. Die combinatie maakte het voor Flynn mogelijk buitenlandse machten een impact te laten uitoefenen op binnenlands beleid - iets dat volgens de nationale veiligheidsregels absoluut niet door de beugel kan.

President-elect van de Verenigde Staten, Donald Trump.  Beeld AFP
President-elect van de Verenigde Staten, Donald Trump.Beeld AFP

"Door de contacten met het bedrijf niet te verbreken, terwijl hij ook strikt vertrouwelijke informatie doorkreeg, maakte Flynn zich schuldig aan een ontoelaatbaar niveau van belangenvermenging én bracht hij ook zijn eigen geloofwaardigheid in het gedrang", zo klinkt het.

Bij een ander incident gaf Flynn techniekers eigenhandig de opdracht om op zijn kantoor bij het ministerie van Defensie een internetverbinding te installeren, hoewel zo’n verbinding daar ten strengste verboden is.

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentverkiezingen ging Trump-aanhanger Flynn er bovendien prat op dat Hillary officieel vervolgd én gestraft zou moeten worden voor het gebruik van een persoonlijke e-mailserver terwijl ze wel Secretary of State was. "Lock her up", zo klonk het herhaaldelijk. Die ostentatieve heksenjacht op Clinton krijgt in het licht van deze feiten wel een erg ironisch staartje.

"Graad erger"

Verschillende nationale veiligheidsexperten bevestigden al dat het doorspelen van gevoelige informatie zoals Flynn dat deed, het land potentieel veel meer schade had kunnen berokkenen dan het onvoorzichtige e-mailgebruik van Hillary. "Het gedrag van Flynn is veel ernstiger dan dat van Hillary", zegt John Berry advocaat voor de nationale veiligheidsdiensten in de VS aan The Daily Beast. "Ik begrijp ook niet hoe hij uit onwetendheid gehandeld zou kunnen hebben, zoals het rapport nu lijkt te beweren."

Hillary Clinton raakte tijdens de verkiezingsrace danig in opspraak omwille van een e-mailschandaal.  Beeld AFP
Hillary Clinton raakte tijdens de verkiezingsrace danig in opspraak omwille van een e-mailschandaal.Beeld AFP

Dat Flynn enkele maanden geleden nog commentaren de wereld instuurde á la: "Als ik in mijn functie ooit nog maar één tiende uitgestoken zou hebben van wat Hillary allemaal doet, dan zou ik nu in de gevangenis zitten", maakt de hele zaak er niet minder grotesk op. De luitenant-generaal blijkt nu immers zelf een kampioen in het ontlopen van officiële straffen voor het lekken van geheime staatsinformatie.

In plaats van vervolging werd Flynn na de uitkomst van zijn "onvoorzichtige gedrag" een promotie toegworpen. En, nu Donald Trump op het punt staat president van de Verenigde Staten te worden, ligt er zelfs een nog grotere bevordering op hem te wachten – ditmaal tot een van de belangrijkste bekleders van het nationale veiligheidsambt in de Verenigde Staten.

"Nice to be king"

"De aankondiging van die promotie komt er op hetzelfde moment dat Flynn op de vingers getikt wordt voor het delen van gevoelige nationale veilgheidsinformatie met buitenlandse officials", zegt Bradley Moss, advocaat gespecialiseerd in nationale veiligheidswetten aan The Daily Beast. "Ik heb ooit eens een kaderlid van het ministerie van Defensie verdedigd voor een soortgelijke kwestie. In die zaak ging het echter om een minder prominent lid van de politiek-militaire elite. Die cliënt spendeert nu duizenden dollars in een zware juridisch strijd én riskeert er zijn job en zijn reputatie bij te verliezen. Ironisch toch."

"It’s nice to be king", besluit de advocaat dan ook.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234