Woensdag 17/08/2022

Update

Michael Phelps mist afspraak met geschiedenis niet

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Michael Phelps is in zijn opzet geslaagd. Vanmorgen schreef hij, samen met Aaron Peirsol, Brendan Hansen en Jason Lezak, ook de 4x100 meter wisselslag op zijn naam. Met acht gouden medailles op één Olympisch tornooi heeft Phelps zich finaal in de geschiedenisboeken gezwommen, voor zover dat nog niet het geval was. De Amerikaan doet daarmee beter dan zijn landgenoot Mark Spitz, die in Munchen in 1972 zeven maal goud veroverde. Na zijn zes gouden medailles op de Spelen van Athene in 2004 brengt Phelps zijn totaal op 14 gouden medailles, een absoluut record.

Wereldrecord
Met een tijd van 3:29.34 verbeterden de vier Amerikanen en passant ook nog eens het wereldrecord. Ze deden daarmee ruim een seconde beter dan het vorige record, dat ook al op naam stond van de Verenigde Staten en dat in vier jaar geleden in Athene werd neergezet. Het zilver vanmorgen was weggelegd voor Australië, Japan ging met brons aan de haal.

Water Cube
De zwemcompeititie in Peking zit erop nu. Het wereldrecord van de Amerikaanse estafetteploeg was meteen het 25ste wereldrecord dat in de Water Cube werd gezwommen. Zeven van die wereldrecords staan overigens op naam van Michael Phelps.

Verbeelding
"Dit was een enorm zware competitie", reageerde Phelps achteraf, "maar wel één waar je plezier kon uithalen. Het meest fantastische is, dat je kan bewijzen dat niets onmogelijk is. Veel mensen zeiden me dat het niet mogelijk was om acht titels op dezelfde Spelen te halen. Ik heb geleerd dat het voldoende was om een beetje verbeelding te hebben, dat heeft me geholpen. Ik weet niet goed wat ik precies voel op dit moment. Er zijn zo veel emoties die rondspoken in mijn hoofd, zo veel opwinding. Ik denk dat ik simpelweg zin heb om mijn moeder te zien", aldus Phelps. (sps/belga)

Volledige lijst olympische medailles Michael Phelps:
Olympische Spelen Athene: 100 vlinder, 200 vlinder, 200 wissel, 400 wissel, 4x200 vrij estafette, 4x100 wissel estafette (6x goud); 200 vrij, 4x100 vrij estafette (2x brons).

Olympische Spelen Peking: 200 vrij, 100 vlinder, 200 vlinder, 200 wissel, 400 wissel, 4x100 vrij estafette, 4x200 vrij estafette, 4x100 wissel estafette (8x goud).

Het klassement van de meest gelauwerde Olympische:
Spelen Discipline Go-Zi-Br
1. Michael Phelps (VSt) 2004-2008 Zwemmen 14-0-2
2. Larissa Latynina (Sov) 1956-1964 Turnen 9-5-4
3. Paavo Nurmi (Fin) 1920-1928 Atletiek 9-3-0
4. Mark Spitz (VSt) 1968-1972 Zwemmen 9-1-1
5. Carl Lewis (VSt) 1984-1996 Atletiek 9-1-0
6. Birgit Fischer (Dui) 1980-2004 Kano 8-4-0
7. Sawao Kato (Jap) 1968-1976 Turnen 8-3-1
. Jenny Thompson (VSt) 1992-2004 Zwemmen 8-3-1
9. Matt Biondi (VSt) 1984-1992 Zwemmen 8-2-1
10. Ray C. Ewry (VSt) 1900-1908 Atletiek 8-0-0
11. Nikolaj Andrianov (Sov) 1972-1980 Turnen 7-5-3
12. Boris Schachlin (Sov) 1956-1964 Turnen 7-4-2
13. Vera Caslavska (Tsj) 1960-1968 Turnen 7-4-0
14. Viktor Tschukarin (Sov) 1952-1956 Turnen 7-3-1
15. Aladar Gerevich (Hon) 1932-1960 Schermen 7-1-2
16. Edoardo Mangiarotti (Ita) 1936-1960 Schermen 6-5-2
** 17. Hubert Van Innis (Bel) 1900-1920 Boogschieten 6-3-0
18. Akinori Nakayama (Jap) 1968-1972 Turnen 6-2-2
19. Gert Fredriksson (Zwe) 1948-1960 Kano 6-1-1
20. Vitali Tsjerbo (WRu) 1992-1996 Turnen 6-0-4

Kort portret van Michael Phelps:
Naam: Phelps
Voornaam: Michael
Nationaliteit: Amerikaan
Geboortedatum: 30/06/1985
Geboorteplaats: Baltimore
Lengte: 1,92 m
Gewicht: 88 kg

Sport/discipline: zwemmen/vrije slag, vlinderslag, wisselslag
Neemt op de Spelen van Peking deel aan acht disciplines

Palmares:
. Olympische Spelen:
200m vrij: 1e (2008), 3e (2004)
100m vlinder: 1e (2004, 2008)
200m vlinder: 1e (2004, 2008)
200m wissel: 1e (2004, 2008)
400m wissel: 1e (2004, 2008)
Aflossing 4x100m vrij: 1e (2008), 3e (2004)
Aflossing 4x100m wissel: 1e (2004, 2008)
Aflossing 4x200m vrij: 1e (2004, 2008)

. WK:
200m vrij: 1e (2005, 2007)
100m vlinder: 1e (2007), 2e (2003, 2005)
200m vlinder: 1e (2001, 2003, 2007)
200m wissel: 1e (2003, 2005, 2007)
400m wissel: 1e (2003, 2007)
Aflossing 4x100m vrij: 1e (2005, 2007)
Aflossing 4x200m vrij: 1e (2005, 2007), 2e (2003)

. Wereldrecords (olympisch bad):
200m vrij: 1:42.96 (12/08/08)
200m vlinder: 1:52.03 (13/08/08)
200m wissel: 1:54.23 (15/08/08)
400m wissel: 4:03.84 (10/08/08)

Chronologie wereldrecord 4x100 m wisselslag:
3:33.73 Verenigde Staten 23/09/00 in Sydney (Aus)
(Krayzelburg, Moses, Crocker, Hall Jr)
3:33.48 Verenigde Staten, 29/08/02 in Yokohama (Jap)
(Peirsol, Hansen, Phelps, Lezak)
3:31.54 Verenigde Staten, 27/07/03 in Barcelona (Spa)
(Peirsol, Crocker, Hansen, Lezak)
3:30.68 Verenigde Staten, 21/08/04 in Athene (Gri)
(Aaron Peirsol, Brendan Hansen, Ian Crocker, Jason Lezak)
3:29.34 Verenigde Staten, 17/08/08 in Peking (Chn)
(Aaron Perisol, Brendan Hansen, Michael Phelps, Jason Lezak)

Brendan Hansen, Aaron Peirsol en Michael Phelps houden hun adem in terwijl Jason Lezak de laatste meters zwemt. Beeld UNKNOWN
Brendan Hansen, Aaron Peirsol en Michael Phelps houden hun adem in terwijl Jason Lezak de laatste meters zwemt.Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234