Zaterdag 02/07/2022

Rijken der aarden

Michel ontdekt mysteries van Bilderbergconferentie

null Beeld © ERIC DE MILDT
Beeld © ERIC DE MILDT

Premier Charles Michel (MR) neemt dit jaar deel aan de Bilderbergtop. Op die beruchte bijeenkomst komt sinds jaar en dag de absolute top van Europa en Amerika samen. Wat er precies besproken wordt, is een goedbewaard geheim.

RINGO GOMEZ-JORGE

Van Henry Kissinger over Mario Monti tot onze eigenste KBC-voorzitter Thomas Leysen. Tijdens de jaarlijkse Bilderbergconferentie, dit jaar in het Oostenrijkse Telfs-Buchen, komt de crème de la crème van de financiële, politieke en academische wereld samen om achter slot en grendel te discussiëren over uiteenlopende wereldlijke thema's.

De jaarlijkse conferentie dateert al van 1954 en dankt haar naam aan de eerste locatie: Hotel Bilderberg in Oosterbeek, Nederland. De pioniers van het elite-uitje waren Józef Retinger - zowat de founding father van de EU - de Nederlandse Prins Bernhard, ex-topman van Unilever Paul Rijkens en de Belgische premier Paul van Zeeland.

Bij de oprichting waren er heel wat Belgen mee gemoeid, maar gaandeweg minderde dat. Nu zit Thomas Leysen, voorzitter van KBC, nog in de stuurgroep van 28 leden. Etienne Davignon heeft tien jaar lang het voorzitterschap op zich genomen en is jaarlijks van de partij.

Geen Di Rupo, wel Michel

Dit jaar zal premier Charles Michel (MR) de gelederen vervoegen. "De premier neemt de uitnodiging aan om informeel contact te maken met investeerders die ons land ten goede kunnen komen", klinkt het bij woordvoerder Barend Leyts. Opmerkelijk: het was al even geleden dat er een premier op de Bilderbergconferentie aanwezig was.

Leterme en Di Rupo waren destijds niet van de partij. Dat berust volgens Etienne Davignon echter op toeval. "Yves Leterme en Elio Di Rupo waren ook uitgenodigd", vertelt hij. "Leterme aanvaardde de uitnodiging niet omdat hij andere zaken te doen had - een regeringscrisis managen - en Elio zegde op het laatste moment af."

Sinds jaar en dag baadt de Bilderbergconferentie in het mysterie. De lijst van deelnemers en de agendapunten worden dan wel publiek gemaakt, wat er effectief verteld wordt, niet. Bovendien kun je enkel deelnemen als je wordt uitgenodigd.

'Satanische rite'

Heel wat critici vermoeden dat het gaat om een 'privéfeest van het kapitalisme', waar de westerse rijkaards de politieke agenda bepalen. Politici zitten er immers aan tafel met miljonairs zonder dat er een verslag van wordt opgetekend. Davignon lacht het weg: "Er worden nooit conclusies getrokken, er wordt enkel gediscussieerd. Dat was al van in den beginne zo." Davignon nam voor de eerste keer deel in 1963.

De complottheorieën zijn legio. Een Grieks-orthodoxe priester noemde het een satanische rite, Fidel Castro beweerde dat Bilderberg de muziekzender MTV opgericht had "om de jeugd te verleiden tot hedonisme en ongeremde consumptie".

Een theorie die wel steek houdt, is die van de Nederlander Gerard Aalders. Hij stelt in zijn boek De Bilderbergconferenties uit 2007 dat de eerste conferenties gesponsord waren door de CIA en kon het - bijna - bewijzen. Amerika zou met de conferentie de banden met Europese toplieden willen versterken om het communisme tegen te gaan.

Wat er juist van aan is, weten enkel de deelnemers. Rik Coolsaet stelde al eerder in deze krant (DM 16/7/2003) dat Bilderberg een verwaarloosbare bedoening is. Zijn woorden: Een place m'as-tu vu. "Dat is het zeker niet", zegt Davignon. "Davos is wél zo verworden, door de toenemende berichtgeving van de media. Als er camera's zijn, dan durven mensen er een show van te maken. Daarom: de geheimhouding van Bilderberg is haar kracht."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234