Vrijdag 07/10/2022

Michy Batshuayi wint Ebbenhouten Schoen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Topfavoriet Michy Batshuayi heeft vanavond in zaal Birmingham Palace in Anderlecht de 23e editie van de Ebbenhouten Schoen gewonnen, een trofee die de beste Afrikaanse voetballer uit de Belgische competitie bekroont. De 20-jarige spits van competitieleider Standard bleef in de verkiezing de Tunesiër Hamdi Harbaoui (Lokeren) en zijn ploegmaat Paul-José Mpoku voor. Vadis Odjidja (Club Brugge) en de Nigeriaan Imoh Ezekiel (eveneens Standard) vervolledigden de top vijf.

De Ebbenhouten Schoen bekroont de beste Afrikaanse voetballer (of van Afrikaanse origine) uit de Belgische competitie. Het referendum werd in het leven geroepen door de vzw African Culture Promotion en RTL-TVi en is aan zijn 23e editie toe. De jury bestaat uit bondscoach Marc Wilmots, alle trainers uit de drie nationale afdelingen, leden van de Belgische sportredacties (geschreven en audiovisuele pers) en leden van een erejury voorgezeten door Georges Heylens.

Batshuayi, een Belg van Congolese origine, scoorde dit seizoen al 21 treffers in de Jupiler Pro League en is een van de smaakmakers van de Rouches. Hij maakt ook nog kans om met de Rode Duivels mee naar het WK te mogen. Batshuayi kreeg de prijs uit handen van juryvoorzitter Heylens.

De Nigeriaan Daniel Amokachi, aanvaller bij Club Brugge, was in 1992 de eerste laureaat op de erelijst, waar ook toppers als Vincent Kompany, Mbark Boussoufa en Romelu Lukaku op staan. Vorig jaar ging Mbaye Leye, de Senegalese spits van Zulte Waregem, met de prijs aan de haal.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Palmares

1992: Daniel Amokachi (Nig/Club Brugge)
1993: Viktor Ikpeba (Nig/Club Luik)
1994: Daniel Amokachi (Nig/Club Brugge)
1995: Godwin Okpara (Nig/Aalst)
1996: Celestine Babayaro (Nig/RSC Anderlecht)
1997: Emile Mpenza (Bel/Moeskroen)
1998: Eric Addo (Gha/Club Brugge)
1999: Souleymane Oulare (Gui/RC Genk)
2000: Nzelo Lembi (DRC/Club Brugge)
2001: Ahmed 'Mido' Hossam (Egy/AA Gent)
2002: Beli Moumouni Dagano (BFa/RC Genk)
2003: Aruna Dindane (Ivo/RSC Anderlecht)
2004: Vincent Kompany (Bel/RSC Anderlecht)
2005: Vincent Kompany (Bel/RSC Anderlecht)
2006: Mbark Boussoufa (Mar/AA gent)
2007: Mohammed Tchité (DRC/RSC Anderlecht)
2008: Marouane Fellaini (Bel/Standard)
2009: Mbark Boussoufa (Mar/RSC Anderlecht)
2010: Mbark Boussoufa (Mar/RSC Anderlecht)
2011: Romelu Lukaku (Bel/RSC Anderlecht)
2012: Dieumerci Mbokani (DRC/RSC Anderlecht)
2013: Mbaye Leye (Sen/Zulte Waregem).
2014: Michy Batshuayi (Standard)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234