Zondag 26/06/2022

'Mijn bekendheid is enorm toegenomen'

'Als iedereen Antwerpen zo belangrijk vindt, moet er toch een Antwerpenaar in de volgende regering zitten'

Ruud Goossens / VLD'er Ward Beysen kan zijn optimisme niet verbergen

'Zie je, dat stoort de mensen.' Op een straathoek troept een groepje allochtonen samen, tot ergernis van Ward Beysen. 'Als ik alleen was zouden ze mij aangerand hebben', verzekert zijn hostess. 'Net weer een geval van verkeersagressie meegemaakt', bericht zijn chauffeur aan het eind van de middag. In het zog van de VLD-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement wordt provinciestad Antwerpen even grootstad New York.

De Antwerpse VLD heeft haar campagnehoofdkwartier op de Leien. De activiteiten van havenschepen Leo Delwaide, kamerlijsttrekker Hugo Coveliers, lijstduwer Guy Verhofstadt en nog een pak andere liberalen worden daar uitgestippeld. Niet die van Ward Beysen. Zijn discipelen opereren vanuit het Liberaal Huis, op nog geen dertig meter van dat o zo verfoeilijke pornotheater, de Bourla-schouwburg. Beysen volgt steeds zijn eigen agenda, of de partij dat nu wil of niet. In verkiezingstijden is het niet anders. Coveliers, Delwaide of Ludo Van Campenhout trekken samen de markt op. In Beysens zog wordt enkel - en niet te dikwijls - de voorzitter getolereerd, al durven we wedden dat het niet van harte is. Op de folder van Coveliers worden ook de andere kandidaten voor de Kamer vermeld, op die van Beysen prijkt enkel de lijsttrekker. Het heeft Verhofstadt al bloed, zweet en tranen gekost om de Antwerpse troepen min of meer bij elkaar te houden.

De fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad trekt vandaag naar de Abdijstraat, een winkelstraat op een boogscheut van het 'Germinal Beerschot'-stadion. "Een moeilijke buurt", verzekert Beysen. "Veel leegstand, veel migranten." Nog net niet zo erg als de Seefhoek, waar hij twee dagen geleden rondwandelde. Zoals bekend is een grotere aanwezigheid van politiemannen op straat de oplossing volgens de VLD'er, hoewel daar op het Kiel niet over te klagen valt. Na tien minuten wordt de politicus al aangesproken door twee agenten: of hij zijn chauffeur alsjeblieft wil opdragen zijn wagen niet op het voetpad te parkeren? Dezelfde middag lopen we nog drie wijkagenten tegen het lijf. "In Wilrijk heb je een goede commissaris. Niet alles loopt slecht bij de politie, hoor. Het komt er eigenlijk op aan van tweehonderd slechte elementen buiten te gooien."

Beysen bezoekt enkel middenstandszaken tijdens de campagne. En hij neemt zijn tijd. Een gesprekje kan er af. Over de kiekens bijvoorbeeld. Of over criminaliteit, want daarover wil de Antwerpenaar het vooral hebben, toch met Beysen. Zijn slogan is niet voor niets 'U wil veilig slapen? Daar lig ik wakker van'. En zegt hij op VLD-meetings niet dat er tegenwoordig elke dag geschoten wordt op straat.

"Zie je, dat stoort de mensen." Op een hoek van de straat staan enkele allochtonen te babbelen. "Dat werkt intimiderend." Maar ze overtreden toch geen enkele wet? "Neen, dat is waar. Je kan ze niet verplichten hier weg te gaan. Maar ik vraag me wel af of ze niet op school moeten zitten en of ze van een uitkering leven. In dat laatste geval kan je wel iets doen. Ook jeugdhuizen kunnen een oplossing zijn." De hostess die Beysen begeleidt, steekt haar misprijzen niet onder stoelen of banken. "Als ik hier alleen was geweest, hadden ze mij aangerand. Zoals vorige week. Gelukkig had ik toen traangas bij." Dinsdag is ze niet mee geweest naar de Seefhoek. Te gevaarlijk.

Beysen wordt veel herkend en aangesproken. Hij is bekender dan vier jaar geleden, verzekert hij. "Het heeft alles te maken met die actie voor meer blauw op straat." Vorig jaar plaatste hij een advertentie in een aantal Antwerpse kranten: hij lanceerde een enquête over de (on)veiligheid in de stad en nam en passant het gebrekkige beleid van het stadsbestuur op de korrel. De coalitiepartners van de VLD, Marc Van Peel op kop, reageerden furieus, maar uiteindelijk deed de 'monstercoalitie' toch voort. "Men heeft mij daar een enorm cadeau gedaan. Ik pak tijdens deze campagne zelfs niet langer prominent uit met meer blauw op straat. Iedereen weet het toch nog."

"Scoren is het enige dat hem interesseert. Geloof je nu echt dat hij zich stoort aan die blote borsten in de Bourla", zei een collega-VLD'er onlangs over Beysen. Nochtans is de Wilrijkenaar geen echte volkse politicus. Het gladde, het flegmatieke van een Rik Daems is hem niet gegeven. Beysen heeft iets stugs, soms iets boertigs, is niet de man van de vlotte oneliner, of er moest een camera draaien. Deze week haalde hij de Antwerpse pers met zijn kritiek op de stunt van Anke Van dermeersch. De VLD-kandidate gaat uit de kleren in Playboy als ze niet verkozen wordt. "Het toppunt van normvervaging", sakkert de zelfverklaarde liberale moraalridder. Maar op de boerse oprispingen van de Antwerpse Blok-stemmers heeft hij niet altijd terug. Dat de politiek hun niet interesseert. Dat 'ze' nu allemaal komen, maar vier jaar lang zijn weggebleven. "Ik moet toch werken in het parlement", verdedigt Beysen zich. Reactie: "Slapen, ja."

Toch droomt de Antwerpse VLD'er (net als zowat alle andere liberalen) al luidop van regeringsdeelname. Hoewel Beysen er van overtuigd is dat het Vlaams Blok ook in zijn stad opnieuw vooruit zal gaan. "Twee of drie procent, schat ik. Maar ik denk dat we er deze keer bij zullen zijn, ja." Beysen is niet alleen de kopman voor het Vlaams Parlement, hij kreeg ook de eerste opvolgersplaats op de Europese lijst. Als Annemie Neyts Brussels minister wordt, kan hij naar Straatsburg. Maar ook het ministerschap wil hij niet uitsluiten. "Ik stel vast dat iedereen Antwerpen zeer belangrijk vindt. Het lijkt me dus logisch dat er een echte Antwerpenaar in de volgende regering zit. En dan bedoel ik iemand van de stad zelf. Je moet voelen wat er leeft."

Na twee uur rondwandelen pikt de chauffeur ons weer op. "Net een geval van verkeersagressie meegemaakt", zegt hij tegen Beysen. "Als ik niet met jouw wagen had gereden, was ik er tussen gevlogen. Ik moet wel eerlijk zijn: 't was deze keer gene Marokkaan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234