Zaterdag 21/05/2022

LezersbriefOnderwijs

Mijn leerlingen zijn hun leven beu. Met wie kunnen zij er over praten?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Lezers

Wachttijd

Ik ben 33 jaar en heb een vaste job. Ik ben alleenstaand, maar goed omringd. De coronamaatregelen maken mijn leven op sommige momenten lastig. Het aankomende vaccin geeft me zicht op beterschap, maar ik moet nog even geduld hebben. Ik vermoed dat het voor mij over een wachttijd van 5 tot 8 maanden gaat.

Ik kan de wachttijd begrijpen. Corona is een nieuw virus. Logisch dat het even duurde vooraleer de wetenschap en industrie een antwoord had. Logisch dat een hele bevolking vaccineren logistiek om heel wat voorbereiding vraagt.

Ik kan mijn situatie relativeren. Ik ben gezond. Ik heb fantastische vrienden en familieleden. Ik kan en mág nog buitenshuis werken. Ik beschik over heel wat mogelijkheden om op een alternatieve manier contact te houden met anderen. Ik heb een dak boven mijn hoofd en heb geen financiële zorgen.

Ik ben de situatie beu, maar praat erover en zet door. Binnenkort zal het anders zijn!

Mijn leerlingen zijn tussen de 15 en 21 jaar en hebben autisme. Velen hebben een psychische kwetsbaarheid en vonden het leven vóór corona al lastig. Ze hebben nood aan hulp en begeleiding, maar moeten nog veel geduld hebben. Ik probeer samen met de ouders de nodige aanvragen en aanmeldingen te doen. Het antwoord dat ik de laatste weken van verschillende diensten in het Vlaamse hulpverleningslandschap kreeg: wachttijd tussen de 8 maanden en 15 jaar.

Ik kan de wachttijd moeilijk begrijpen. Psychische problemen en handicaps bestaan al lang. In Vlaanderen beschikken we over heel wat expertise en ervaring op dit vlak.

Ik kan hun situatie moeilijk relativeren. Leven met een depressie, angst, suïcidegedachten, een slechte thuissituatie of een gebrek aan begeleiding heeft negatieve gevolgen op korte en op lange termijn. Hulp en begeleiding uitstellen veroorzaakt alleen maar extra problemen.

Mijn leerlingen zijn hun leven beu. Met wie kunnen zij er over praten? Moeten zij ook doorzetten – in hun eentje? Zal dat ooit anders zijn?

Intussen ploeteren we voort. Op onze school werd zorg al heel breed geïnterpreteerd. Mijn collega’s doen hun uiterste best om de leerlingen die het lastig hebben op te vangen. Corona maakt opvoeden en onderwijzen moeilijker dan ooit, maar ze geven niet op. Dezelfde bewondering heb ik voor de ouders van onze leerlingen.

Graag wat meer aandacht voor iedereen die al lang wacht of helpt wachten.

Catho Van Coillie, teambegeleider in het buitengewoon onderwijs

CORRECTIE

In het artikel ‘Geheime opname van laatste gesprek VRT en De Pauw gelekt’ (4/2) werd verkeerdelijk gemeld dat belaging sinds 2016 ‘een klachtmisdrijf’ is. Bedoeld werd: ‘Niet langer een klachtmisdrijf.’ Onze excuses.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234