Woensdag 06/07/2022

Update

"Mijn lichaam weet dat het tijd is om afscheid te nemen"

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De kogel is door de kerk: Kobe Bryant gaat aan het einde van het NBA-seizoen met pensioen. "Dit seizoen is alles wat ik nog kan geven", schreef de sterspeler van de LA Lakers gisteren in een prachtig gedicht. Volgens Bryant weet zijn lichaam "wanneer het tijd is om afscheid te nemen".

Leentje De Leeuw en Glenn Bogaert

Er werd al een hele poos volop gespeculeerd over het vertrek van de 37-jarige grootheid, die de afgelopen periode worstelde met verschillende blessures. Hij stelde in het gedicht "klaar te zijn" om te stoppen. Bryant is momenteel de best betaalde speler in de NBA.

Obsessief liefhebben
De Amerikaan publiceerde zijn gedicht 'Dear Basketball' op de website 'The Players' Tribune'. De tekst gaat over zijn liefdesrelatie met de sport. "Een liefde zo diep dat ik alles gaf", aldus Bryant, die erkent basketbal niet veel langer "obsessief te kunnen liefhebben."

13 april 2016
Bryant speelt zijn laatste officiële wedstrijd mogelijk wel pas volgende zomer op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Na zijn laatste NBA-seizoen kan hij nog perfect aantreden met de Amerikaanse ploeg in Brazilië. Hij zal zijn laatste competitiematch met de Lakers in principe op 13 april 2016 spelen. Dat is althans zo als het team, dat momenteel laatste staat in de Western Conference, zich niet kwalificeert voor de play-offs.

Niet op stage
"Kobe Bryant blijft een speler die de Verenigde Staten kan vertegenwoordigen in Rio", vertelde Colangelo aan sportzender ESPN. 'The Black Mamba' won al twee keer olympisch goud, in 2008 en 2012. De voorbije drie seizoenen sukkelde Bryant echter vooral met blessures, waardoor zijn kansen op een selectie flink zijn geslonken. Hij nam overigens niet deel aan een voorbereidende stage voor Rio waarop 34 spelers present tekenden, onder wie sterren als LeBron James, Stephen Curry, Carmelo Anthony, Kevin Durant en James Harden.

Lees hieronder het volledige gedicht!

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP

Dear Basketball,

From the moment
I started rolling my dad's tube socks
And shooting imaginary
Game-winning shots
In the Great Western Forum
I knew one thing was real:

I fell in love with you.

A love so deep I gave you my all -
From my mind & body
To my spirit & soul.

As a six-year-old boy
Deeply in love with you
I never saw the end of the tunnel.
I only saw myself
Running out of one.

And so I ran.
I ran up and down every court
After every loose ball for you.
You asked for my hustle
I gave you my heart
Because it came with so much more.

I played through the sweat and hurt
Not because challenge called me
But because YOU called me.
I did everything for YOU
Because that's what you do
When someone makes you feel as
Alive as you've made me feel.

You gave a six-year-old boy his Laker dream
And I'll always love you for it.
But I can't love you obsessively for much longer.
This season is all I have left to give.
My heart can take the pounding
My mind can handle the grind
But my body knows it's time to say goodbye.

And that's OK.
I'm ready to let you go.
I want you to know now
So we both can savor every moment we have left together.
The good and the bad.
We have given each other
All that we have.

And we both know, no matter what I do next
I'll always be that kid
With the rolled up socks
Garbage can in the corner
:05 seconds on the clock
Ball in my hands.
5 ... 4 ... 3 ... 2 ... 1

Love you always,
Kobe

Kobe Bryant. Beeld AFP
Kobe Bryant.Beeld AFP

Kort portret

. Naam: Bryant

. Voornaam: Kobe

. Geboortedatum: 23 augustus 1978

. Geboorteplaats: Philadelphia (Verenigde Staten)

. Lengte: 1,98 cm

. Gewicht: 96 kg

. Discipline/positie: basketbal/guard

. Team: Los Angeles Lakers (sinds 1996)

. Palmares:

. NBA:

Kampioen in 2000, 2001, 2002, 2009 en 2010

Finalist in 2004 en 2008

Beste speler (MVP) van het seizoen 2007-2008

MVP van finales 2009 en 2010

Topschutter in 2005-2006 (35,4 ptn gemiddeld) en 2006-2007 (31,6 ptn)

Zeventien selecties voor All Star Game

MVP van All Star Game in 2002, 2007, 2009 en 2011

Jongste speler ooit met selectie voor All Star Game, in 1998 als 19-jarige

Jongste speler ooit die kaap rondt van 20.000, 25.000 en 30.000 punten

Enige speler met 30.000 punten en 6.000 assists achter zijn naam

Topscore in een wedstrijd: 81 punten, tegen Toronto op 22 januari 2006

OS:

Gouden medaille in 2008 en 2012

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234