Zaterdag 01/10/2022

Mijn lifestyle bestond uit wanten, een muts

Zelfs in weer en wind is mode nooit ver weg, kijk maar naar de plannen van KWay

en een rode neus

Het weerbericht voor Kirkenes beloofde lichte regen die zou overgaan in poedersneeuw, temperaturen van maximaal 2 tot minimaal -9 graden Celsius. Wanneer u dit leest, ben ik, als alles volgens plan verloopt, al op de terugweg van dat koude gebied. We zijn er afgelopen woensdag met een klein gezelschap naartoe gevlogen en gevaren om deel te nemen aan het grote krabbenfeest in Vadsø en een bezoek te brengen aan de enige Red King Crabfarm ter wereld in Vardø. Ik heb Vadsø ook op de kaart moeten opzoeken (het ligt een eind boven de poolcirkel, in Noors Lapland, nabij de Russische grens). De kans dat het een mondain oord was, achtte ik klein. Dat vergemakkelijkte het inpakken. Een uitgebreid 'lifestyle'-relaas kan ik deze week dus niet brengen. Mijn 'levensstijl' bestond vooral uit wollen wanten en muts, een regenjas en een rode neus.

Al is de mode, zelfs in weer en wind, nooit ver weg. Alvorens te vertrekken mocht ik een blik werpen op een mooi initiatief van KWay, dat vandaag wordt voorgesteld. Het merk van windjacks vroeg aan vier Belgische ontwerpers om het legendarische model, veertig jaar na zijn geboorte, een nieuwe dimensie te geven. Vier Brusselaars kwamen uit de bus, Cathy Pill, Christophe Coppens, Jean-Paul Knott en Sofie D'Hoore. Wat zij bedachten, kunt u hier binnenkort zien. Vandaag al een gesprek met Sofie D'Hoore, een van de stilste krachten van de Brusselse mode.

Sofie D'Hoore maakt kleren die je tot op de draad verslijt

De vrouwelijke personeelsleden van de Muntschouwburg in Brussel dragen sinds kort wijde rokken en binnenkort Parabootveterschoenen. "Ze vonden het verschrikkelijk, in het begin", glimlacht ontwerpster Sofie D'Hoore. "Tot ze de stoffen voelden en ondervonden hoe goed ze zich erin voelden." Stoffen zijn het grote geheim en de sleutel van haar succes. "Op de stoffenbeurs loop ik vier dagen van 's morgens tot 's avonds rond, want ik moet werkelijk álles gezien hebben."

Al zeventien jaar is ze bezig, 35 collecties heeft ze gemaakt, haar kleren worden verkocht in de beste winkels van de wereld, van Australië over Hongkong en Italië tot Amerika. Maar als er één Belgische ontwerpster is met een low profile, dan is het Sofie D'Hoore. Ook de kleren die ze maakt, zijn "niet ongelooflijk sprekend", zoals ze het zelf uitdrukt. Maar wie zich er eenmaal in gevonden heeft, wordt een fan voor het leven. Want het zijn kleren voor alle dagen, die je draagt, wast en opnieuw aantrekt, week na week, jaar na jaar. "Wat ik maak, moet van vandaag zijn", zegt D'Hoore. "Maar het zijn stille kleren. Ik maak nooit overdreven vormen, het is nooit extreem vrouwelijk. Ik heb geen affiniteit met ingesnoerde tailles en andere sexy vormen." Omdat ze allergisch is aan wol, werkt ze uitsluitend met katoen, en met nylon voor regenjasjes. "Dat draag ik zelf en dat maak ik graag", zegt ze, terwijl ze een omkeerbaar windjakje toont in twee kleuren.

Sinds ze drie jaar geleden een zoontje kreeg, werkt ze de helft van de week in Brussel, de andere helft aan zee, in Koksijde. Misschien beïnvloedt dat haar voorkeur voor het nonchalante, sportieve nog meer. Toen KWay haar vroeg om een speciaal model voor hen te tekenen, hapte ze onmiddellijk toe. "Ik voel dat product goed aan. Ik ging in mijn archieven kijken en kon vrij snel op basis van bestaande patronen iets voor hen maken. Ik ben blij dat er nu een regenjas zal zijn die écht waterdicht is, want die stoffen zijn moeilijk te vinden."

Nochtans zou ze zich ook wel graag eens aan wat gekledere dingen wagen, "maar voorlopig vond ik er de tijd niet voor, ik teken nog alles alleen". Ik zit met Sofie in haar atelier in Brussel, een industrieel pand, waar de zomercollectie 2008 hangt. Zwart en wit, enkele felle toetsen van rood en geel, blauw met grote witte stippen, fijne truitjes met plooien. "Ik werk nooit met een welbepaald thema. Ik verzamel, ik lees, ik blader soms jaren na elkaar door dezelfde boeken, en op een bepaald moment pik ik een idee op. Daarom zijn mijn collecties ook zo tijdloos. Soms ga ik voor mezelf in de stock iets halen van twee jaar geleden, dat is nog altijd goed. Maar ik draag soms ook iets van volgend jaar, dat nog niet in productie is. Er is nooit een breuk, alles past bij elkaar." Ze is immer op zoek naar de beste stoffen en de mooiste fabricage: "Ik wil kleren maken die je tot op de draad verslijt." Echt 'mode' noemt ze het niet, "het is iets ernaast" en "ja, mijn stijl is eerder stil en droog. Maar de laatste jaren is hij toch wat blijer. Misschien ben ik wel gelukkiger geworden."

Sofie D'Hoore komt uit een gezin van dokters en het lag voor de hand dat ze dezelfde richting zou uitgaan. Maar de studies van tandarts bleken haar toch niet te liggen. Modeacademie was geen optie voor de ouders, dus schakelde ze over op textielingenieur. Maar ook dat bleek niet haar droom. Vasthoudend als ze was, wist ze zich door het toelatingsexamen van de Antwerpse academie te slaan. Na een korte passage hier kon ze aan de slag in Milaan voor een Belgisch merk, waarbij ze drie jaar ervaring opdeed. Het begin op eigen benen was niet makkelijk, "we hebben tien jaar op zwart zaad gezeten", bekent ze, maar dankzij haar gedrevenheid en de kwaliteiten van haar team, en de inzet van haar zakelijke alter ego Chantal Spaas, bleef ze volhouden. "De laatste jaren is er een positieve balans."

Ze droomt van een eigen winkel, liefst in Milaan, waar ze haar eigen beeld eens duidelijk zou kunnen neerzetten. Een defilé heeft ze ook nog nooit georganiseerd, maar dat komt eraan, zij het bescheiden. "Nu kopen de meeste van mijn klanten op de beurs, maar zij verdienen het ook om eens te worden ontvangen in een showroom.

"Voor de Muntschouwburg werd me gevraagd uniformen te ontwikkelen 'met een werkmansgevoel'. Dat vond ik best moeilijk, want er moest toch een evenwicht zijn met theater. De wijde rokken en truitjes werden eerst niet goed ontvangen. De oudere vrouwen vonden het verschrikkelijk. Maar uiteindelijk bleken ze er toch heel mooi mee te staan, en als ze eenmaal aan het idee gewend waren, vonden ze het heel prettig om te dragen." Nu nog de zware schoenen, ook dat zal nog wat overredingskracht vergen, want de meesten zijn gewoon om hakjes te dragen. Maar Sofie is er gerust op. Een doorzetter als zij laat zich niet zo gauw afschepen.

Modeontwerpster Sofie D'Hoore:

Echte mode is het niet, mijn stijl is stil en droog, maar de laatste jaren toch iets blijer

Was u dertien jaar geleden een van de dapperen?

Ik heb vrienden - gelukkig niet veel - die het nog steeds een benauwende gedachte vinden om met de trein onder het Kanaal te rijden. Anderen zweren bij de Eurostar en vinden dat je goed gek moet zijn om het vliegtuig te nemen voor zo'n korte afstand (de prijs kan natuurlijk een doorslaggevend argument zijn). Feit is dat het graven van de tunnel het reizen naar Londen serieus heeft veranderd. Met de auto door de Chunnel of met een krantje op de Eurostar is Engeland minder eiland geworden. Heel binnenkort, vanaf 14 november, rijdt de Eurostar sneller dan ooit en duurt de reis nog slechts 1 uur en 51 minuten.

Eurostar lanceert nu een oproep aan de pioniers die dertien jaar geleden onbevreesd op de trein stapten. Als beloning voor een mooi verhaal of plezierige (of minder plezierige) anekdote van toen is een ticket te winnen voor de eerste trein die op 14 november St Pancras International, het nieuwe eindstation in hartje Londen, binnenrijdt. Reist u iedere week naar Londen voor uw werk of hebt u uw grote liefde gevonden in de Eurostar? Stuur voor 28 oktober uw verhaal naar eurostar_belgium@eurostar.co.uk Vergeet niet te vermelden wanneer u exact hebt gereisd in 1994, hoeveel keer u reist/reisde met Eurostar en met welk doel. Het volledige wedstrijdreglement staat op eurostar.com.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234