Donderdag 26/05/2022

Mijn opleiding? Gelukkig zijn

'Astronaut? Ik wil gelukkig worden.' Dertien is Logan LaPlante en vraag hem niet wat hij later wil worden. Zijn Tedx-toespraak is al vier miljoen keer bekeken op YouTube. In elf minuten doet hij uit de doeken dat het tijd is om opvoeding en school te hacken.

Een muts bedekt zijn lange haren, hij draagt sneakers, zo doodgewoon Amerikaans ziet Logan LaPlante eruit. Met zijn ouders David en Jessica en zijn broertje Cody woont hij in Lake Tahoe, Californië. Maar doodgewoon is hij niet. Hij kan spreken. Krijgt de zaal zelfs mee. En vooral: Logan heeft zo zijn ideeën over opvoeding en over groot worden.

Dat die ideeën voortspruiten uit hoe zijn ouders hem grootbrengen, is logisch. Dat zegt hij ook. "Ik was pas negen jaar toen mijn ouders me van de traditionele school haalden, maar ik herinner me mijn moeders tranen nog toen iedereen haar gek verklaarde", zegt Logan. "Tot op vandaag ben ik blij dat ze dit beslisten."

Zijn beginpunt is eenvoudig. Hij zegt dat hij gek wordt van die vraag 'wat hij wil worden'. Niet alleen omdat hij liever skiër of skater zou willen antwoorden dan astronaut of neurochirurg (het antwoord dat volwassenen willen horen), maar vooral omdat hij dus gewoon zou willen antwoorden: "Als ik groot ben, wil ik gelukkig zijn." Of beter: "Als ik groot ben, wil ik gelukkig blijven. Zoals ik nu ben."

Waarbij LaPlante meteen zegt dat veel kinderen dat laatste al niet kunnen zeggen: "Sommigen 'hopen' gelukkig en gezond en veilig en geliefd te zijn."

Dat is, zegt hij, niet evident. "We gaan naar school, we vinden een job, we trouwen en dat is het." Zo ligt daar volgens de jongen het uitgestrekte pad. "Maar we leren op school niet hoe we gelukkig en gezond moeten zijn. Op school leren we alles. Maar dat niet. Dat staat los van de school." En dat zette LaPlante aan het dromen: "Stel dat opvoeding en opleiding gebaseerd zijn op de studie van gezond en gelukkig zijn en op dat in praktijk zetten."

Creativiteit

Die praktijk vond LaPlante, naar eigen zeggen uit de combinatie van een aantal ideeën. Zoals de 'Therapeutic Lifestyle Changes' (TLC) van de Amerikaanse professor Roger Walsh die via acht aandachtspunten (zoals tijd doorbrengen in de natuur, relaxatie en dienstbaarheid aan anderen) helpt een beter leven te leiden. En LaPlante zegt: "Dat kun je best bereiken buiten de traditionele scholen." Een andere les leerde hij van Ken Robinson die zegt dat school creativiteit doodt en dat creativiteit nu net zo belangrijk is als kunnen lezen.

Waardoor LaPlante, via de omweg van de door hem bewonderde skiër Shane McConkey, bij het principe van het 'hacken' komt. "Niet louter in termen van computers. Hackers zijn vernieuwers. Het is een ingesteldheid. McConkey 'hackte' het skiën door nieuwe manieren uit te denken. En dat deden mensen als Steve Jobs en Mark Zuckerberg ook. Door te 'hacken' kun je de wereld veranderen."

Dat overbrengend naar zijn eigen jonge leven, introduceert LaPlante het begrip 'hackschooling'. "Ik 'hack' mijn opleiding", zegt hij. Zijn ouders haalden hem van de tradtionele scholen en zorgden voor thuisleren. Maar dat dan in combinatie met praktijkgerichte en leuke manieren van opleiding. "Ik krijg ook wiskunde, wetenschappen, geschiedenis en schrijfoefeningen. Maar op school hield ik niet van schrijven, omdat mijn leraars me verplichtten over vlinders en regenbogen te schrijven. Dankzij mijn geweldige mama mag ik dat over skiën doen." Hij mag kennismaken met de Big Truck Brand, een bedrijf dat hoeden en tassen maakt. Hij leert geschiedenis door zelf personages als Al Capone en Bob Marley te spelen. In een fabriekje waar ze ski's met de hand maken, mag hij helpen. "Daar heb ik beslist dat ik ooit een eigen zaak wil", zegt hij. "Maar die mensen hebben me ook het belang doen inzien van wiskunde. En me veel bijgeleerd." Eén dag per week brengt hij buiten door. Ook, alweer, vooral om te skiën: "Dat is pure vrijheid. Zoals opvoeding: creatief, gezond, gelukkig zijn."

Punt van LaPlante, en van zijn ouders ongetwijfeld, is: "Als je gemotiveerd wordt om iets te leren, dan kun je ook veel sneller leren. Ik haal voordelen uit de gemeenschap en uit het netwerk van vrienden en familie. Bovendien heb ik geen schrik van shortcuts of om te 'hacken', als dat tot betere resultaten kan leiden. Eigenlijk remixen we het leren. Zonder het ruimere inzicht te verliezen. En vooral probeer ik gezond, gelukkig en creatief te zijn."

Nieuwe generatie

Of geld hem niet interesseert, is niet zo duidelijk. Hij heeft een eigen website, geeft lezingen en skilessen. Maar op het einde komt de jongen terug op het begin. "Als volwassenen me nu vragen wat ik wil worden, begin ik het wel stilaan te weten. Maar als je me vraagt wat ik wil zijn als ik groot ben, dan weet ik het wel zeker: gelukkig."

Het kan dat Logan LaPlante naïef is. Maar het kan ook dat Logan Laplante de woordvoerder van een nieuwe generatie is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234