Maandag 04/07/2022

NieuwsVaccinatie Heeren

Minister Somers geeft gouverneur Lantmeeters opdracht om dossier over lek Veerle Heeren verder te onderzoeken

Bart Somers (Open Vld) Deputy. Beeld Photo News
Bart Somers (Open Vld) Deputy.Beeld Photo News

Limburgse Gouverneur Jos Lantmeeters (N-VA) heeft zonet de gelekte documenten over de vroegtijdige vaccinatie van Veerle Heeren (CD&V), de 56-jarige burgemeester van Sint-Truiden, in ontvangst genomen. Dat bevestigt zijn kabinet. De documenten kwamen samen met een aangetekende brief van Truiens gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit), die de gelekte informatie afgelopen maandag in handen kreeg.

Giulia Latinne

Volgens het kabinet van de gouverneur blijkt dat eenzelfde schrijven ook overgemaakt werd aan Vlaams minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open VLD), en aan het Agentschap Zorg & Gezondheid. “Inmiddels gaf minister Somers mij de opdracht het dossier verder te onderzoeken en te vervolledigen zodat na mijn onderzoek de minister een getrouw beeld krijgt van de situatie, en gepast kan oordelen”, verduidelijkt Lantmeeters. Het dossier werd voor verder onderzoek ook doorgestuurd naar het Agentschap Binnenlands bestuur. “Tot het resultaat van dit onderzoek bekend is, wordt er over dit dossier geen communicatie meer gevoerd”, aldus nog gouverneur Lantmeeters.

Lees ook

‘Ik heb geen compassie. Dit was onrechtvaardig’: Sint-Truiden verdeeld over lot van burgemeester Veerle Heeren

Het verhaal van de zaak-Veerle Heeren begint al op donderdag 4 maart

Los van dat onderzoek spreekt Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) zich niet uit over de vraag of Heeren voldoende draagvlak heeft om te kunnen aanblijven als burgemeester. “Dat is een debat dat in de lokale gemeenteraad moet gevoerd worden”. De oppositie van Sint-Truiden diende klacht in bij Gouverneur Jos Lantmeeters en Vlaams minister Somers tegen Veerle Heeren, die nu heeft toegegeven dat ze midden maart al gevaccineerd is tegen het coronavirus. “Die klacht heb ik ontvangen,” bevestigt Somers, “waarvoor ik alle provinciegouverneurs zal samenroepen. Aan hen zal ik vragen om alle burgemeesters te wijzen op hun voorbeeldfunctie.” De gouverneurs krijgen daarnaast ook de vraag alle klachten “grondig te onderzoeken”. “Die opdracht werd ook al meegegeven aan de gouverneur van Limburg”, aldus het kabinet-Somers.

‘Genoeg bewijs’

Truiens gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) kreeg de gelekte documenten over de vroegtijdige vaccinatie van burgemeester Veerle Heeren (CD&V) - en verschillende familieleden en kennissen in haar onmiddellijke kring - als eerste in handen. De documenten bestaan uit screenshots van het systeem van het vaccinatiecentrum op de Minderbroederssite, waaruit blijkt dat (onder meer) Heeren haar vaccinatie al op 10 maart kreeg, op het moment dat de 85-plussers nog maar net aan de beurt waren.

Haar tweede prik volgde kort erna op 31 maart. “Nu is het aan de gouverneur en Vlaams minister Somers om te kijken wat ze met de overgemaakte documenten zullen doen”, reageert Vandenhove (Vooruit). “In ieder geval ben ik ervan overtuigd dat de documenten genoeg bewijs zijn, niet alleen van de vroegtijdige vaccinatie van Heeren die ze inmiddels zelf heeft toegegeven, maar óók van de voorkeursbehandeling die er in het vaccinatiecentrum heerst.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234