Woensdag 28/09/2022

InterviewVincent Van Quickenborne

Minister Vincent Van Quickenborne: ‘Wat hebben Jambon en De Wever de afgelopen jaren gedaan voor de gerechtelijke politie?’

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Beeld © Stefaan Temmerman
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).Beeld © Stefaan Temmerman

‘Dit is de beste publiciteit ooit voor politie en justitie.’ Minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) over de spectaculaire drugsoperatie Sky, zijn getroebleerde relatie met de Vlaams-nationalisten en de avondklok.

Jeroen Van Horenbeek en Roel Wauters

Liefst 17 ton cocaïne onderschept, 1,2 miljoen euro cash geld in beslag genomen, 1 miljard geheime berichten gekraakt en 48 personen opgepakt. Zie hier het resultaat van Operatie Sky, de grootste razzia ooit in ons land, waarmee de gerechtelijke politie begin deze week een klap heeft uitgedeeld aan de drugskartels.

“Onderschat niet over hoeveel talent onze politie en justitie beschikken”, benadrukt Van Quickenborne. “Een klein team van computerspecialisten bij de gerechtelijke politie heeft Operatie Sky mogelijk gemaakt. Met behulp van onder meer Europol en de Nederlanders zijn ze erin geslaagd om de berichten op de geheime telefoons van de drugskartels eerst te kraken en daarna drie weken live alles mee te lezen, tot dinsdag. Dat is een unieke prestatie.”

De war on drugs kan echt beginnen?

“Dit is toch een keerpunt. Je moet het vergelijken met een puzzel. Normaal vinden we één stukje, en na een jaar onderzoek nog twee of drie andere. Nu hebben een doos van 10.000 stukjes in handen. Victorie kraaien, dat heeft geen zin. We zijn niet plots verlost van het drugsprobleem, de criminelen zullen zich reorganiseren. Operatie Sky zal vooral hard binnenkomen bij de mensen die hand- en spandiensten leveren in ruil voor grof geld. Die zullen nu wel tien keer nadenken.”

Het is wel zaak om de puzzel gelegd te krijgen.

“Klopt. Voor justitie is dit een ongeziene stresstest, die extra handen én technologie vergt. Als je die 1 miljard berichten allemaal zelf wil lezen, dan ben je 500 jaar bezig. Daarom moeten we denken aan creatieve technologische oplossingen. Bijvoorbeeld samenwerking met bedrijven zoals het Antwerpse Textgain, dat AI levert om teksten te analyseren. De komende weken zullen bij alle parketten in dit land dossiers opduiken. Ze zullen moeten schuiven met mensen en krijgen ook extra personeel. We maken hier geld voor vrij uit het extra budget van 125 miljoen euro voor justitie.”

Waar gaat u die mensen vinden? De overheid is geen sexy werkgever.

“Codes kraken en drugskartels oprollen: welk dossier is er voor een jonge gast vandaag spannender om aan te werken dan dit? Dit is de beste publiciteit ooit voor politie en justitie. Een grote reclamecampagne zal niet nodig zijn.”

De drugsbarons die zich verschuilen in Dubai blijven wel buiten schot.

“Nederland heeft recent een topgangster, Ridouan Taghi, uitgewezen gekregen. Het kan dus wel. Ik heb in december gesproken met de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten, hier op mijn kabinet. Hij weet wat België wil. Operatie Sky leidt ons tot aan de top: van de Mocro Maffia uit Borgerhout tot de ‘Ndrangheta uit Zuid-Italië. Criminelen moeten hun straf krijgen.”

Intussen zijn al twee advocaten en twee politiemensen opgepakt.

“Verbaast u dat? Mij niet. De tentakels van de drugskartels in de legale bovenwereld zijn heel lang. Ik kan me voorstellen dat ook in de havenwereld nog arrestaties volgen. Zoals gezegd: een container met drugs op de juiste plaats zetten, dat levert op. In een Sky-dossier was er een ‘money drop’ van 1,2 miljoen euro cash. Nu, we zitten nog niet in Italiaanse toestanden waar de spreekwoordelijke helft van het land samenspant met de maffia. Het blijven individuen.”

null Beeld © Stefaan Temmerman
Beeld © Stefaan Temmerman

Bart De Wever (N-VA) eist dat u veel meer investeert in de gerechtelijke politie.

(Windt zich op) “Laat me toch even de dingen zeggen zoals ze zijn. Jan Jambon (N-VA) is vier jaar minister van Binnenlandse zaken geweest. De Wever is burgemeester van Antwerpen. Wat hebben ze dan de afgelopen jaren gedaan voor de gerechtelijke politie? Ze hebben toegestaan dat er in Antwerpen een personeelstekort van 25 procent is. Eric Snoeck, de baas van de gerechtelijke politie, heeft me gesmeekt om de boel om te gooien. Wat we ook doen. Eind vorig jaar heb ik samen met minister Annelies Verlinden (CD&V) beslist om 450 extra krachten aan te werven. En nu komt hij ons de les spellen? Kom zeg, een beetje correct blijven.”

Zijn kritiek steekt duidelijk.

“Wat me vooral teleurstelt bij De Wever is het het gemekker van ‘die wil niet dit’ en ‘die kan niet dat’. Waar zit de tegenstander? Bij de georganiseerde misdaad, toch niet in de Wetstraat? Ik wil ervoor gaan, in het belang van iedereen. Weet u dat de gerechtelijke politie met zulke oude, vervuilende auto’s rijdt dat ze Antwerpen-centrum niet in mogen?”

Met N-VA komt het niet meer goed?

“De Wever heeft heel hoog spel gespeeld in de formatie door te proberen Open Vld en MR uiteen te trekken, en dat is mislukt. Zijn probleem: hij is bijzonder bedreven in het vernederen van mensen. Op een gegeven moment gaat het zo ver dat zij niet meer met hem te maken willen hebben. Dat is ook gebeurd bij mijn voorzitter Egbert Lachaert: het ging erover. De Wever beseft wel welke prijs hij daar nu voor betaalt. In dit soort tijden zit je maar beter aan het stuur dan in de oppositie.”

Zeker? Hoe lastig is het om als liberaal een avondklok te verdedigen?

“Wij zijn de partij van de vrijheid. Vrijheden inperken doet dus verschrikkelijk veel zeer. Je kan niet meer op reis, je mag niet op café, je kan thuis maar één iemand zien. Dat hakt er in. Alleen, in de grondwet is naast het recht op vrijheid ook het recht op gezondheid bepaald. Wat nu telt, is deze pandemie onder controle houden. En dat lukt ons. In bijna alle Europese landen geldt een avondklok. In Frankrijk zelfs vanaf 18 uur. Als we in mei opnieuw meer mensen thuis mogen ontvangen, zal ik de eerste zijn om de avondklok af te schaffen. Maar nu nog niet.”

Ook de pandemiewet blijkt een miskleun.

“Het is wel degelijk een vooruitgang. Die noodwet kan pas worden toegepast als het parlement groen licht geeft. Tegelijk moet het parlement om de drie maanden de maatregelen bevestigen. Over de technische uitwerking kunnen we nog praten. Ik waarschuw wel: als je in een crisis voor alles naar het parlement moet, dan kom je te laat. Ik heb net een wet voor het gevangeniswezen laten goedkeuren. De adviezen en vertaling werden met spoed aangevraagd. Wel, dat duurde achttien dagen.”

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez lijkt soms de enige echte liberaal.

“Liberaal zijn staat voor vrijheid en verantwoordelijkheid. Hij mag als partijvoorzitter zijn mening geven, maar binnen de regering moet je lastige knopen doorhakken. Hadden we Georges-Louis destijds laten doen, dan zaten we na Kerstmis met een derde golf. Het kostte ons toen bloed, zweet en tranen om hem ervan te overtuigen dat mensen ontvangen niet kon.”

Als tieners een nacht in de cel belanden na een lockdownfeestje, kikt u niet.

“Dat wringt als mens en als vader. Maar ik ben minister van Justitie. Diens taak is te verzekeren dat de rechterlijke macht in onafhankelijkheid haar werk kan doen. Een uitspraak wereldvreemd noemen of vonnissen becommentariëren, ga ik nooit doen. Op die manier creëer je bij de bevolking de illusie dat een politicus zelf vonnissen kan schrijven of beïnvloeden. Als je dat toelaat, beland je straks in Chinese of Hongaarse toestanden. (Verheft zijn stem) U stelt al die vragen over ‘liberaal zijn’. Wel, een liberaal verdedigt altijd de trias politica, de scheiding der machten.”

U vergeet niet dat er ooit nog eens verkiezingen komen?

“Als je het parcours van onze premier Alexander De Croo bekijkt, maak ik me heel weinig zorgen. De beslissingen die hij neemt, het respect dat hij afdwingt, de communicatie die hij voert: daar kunnen we als liberalen echt trots op zijn. Wat we nu moeten doen, is eerst uit deze crisis geraken en daarna het land weer op de rails krijgen. Open Vld zal hierin de leiding nemen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234