Vrijdag 07/10/2022

VuurwerkUpdate

Minister Weyts heeft geen begrip voor federale procedure tegen Vlaams vuurwerkverbod

Illustratiebeeld. Beeld Janah Scheunis
Illustratiebeeld.Beeld Janah Scheunis

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft geen begrip voor de procedure die de federale overheid is gestart tegen het Vlaams vuurwerkverbod. Hij spreekt tegen dat de Vlaamse regels neerkomen op een verkoopsverbod. “De afgelopen dagen is gebleken dat er nog steeds vuurwerk wordt aangekocht”, zegt hij. Ook de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) riep eerder vandaag op voor het herbekijken van de vrije verkoop van vuurwerk.

TT en Belga

De voorbije nieuwjaarsnacht was de eerste waarin een algemeen verbod op het gebruik van vuurwerk van kracht was. Enkel op plaatsen en momenten waarvoor het betrokken gemeentebestuur expliciete toestemming gaf, was vuurwerk nog toegelaten. De nieuwe regels moeten ongelukken met bange dieren vermijden.

De vuurwerkverkopers vechten het verbod aan bij het Grondwettelijk Hof. Ook de federale overheidsdienst Economie heeft bij datzelfde Hof een procedure ingeleid. “Dat algemene verbod op het gebruik van vuurwerk is disproportioneel en komt in de feiten neer op een marktverbod. Daardoor is het in strijd met de Europese richtlijn”, zei minister van Economie en Consumenten Nathalie Muylle (CD&V) donderdag.

“Het gaat mijn verstand te boven”

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Weyts kan hiervoor geen begrip opbrengen. “De nieuwe regels rond vuurwerk zijn in april quasi unaniem goedgekeurd door het Vlaams Parlement. Pas zeven maanden later, wanneer de vuurwerkverkopers naar de rechtbank trekken, ontwaart de federale overheid plots een bevoegdheidsconflict? Ik kan nog begrijpen dat de vuurwerkverkopers dit aanvechten. Maar het gaat mijn verstand te boven dat een federaal minister zich daarbij aansluit”, zegt Weyts.

De Vlaamse minister begrijpt de argumentatie van zijn federale collega Muylle niet. “Ze doet alsof de nieuwe regels neerkomen op een verkoopverbod, terwijl de afgelopen dagen toch wel gebleken is dat er nog steeds vuurwerk aangekocht wordt. Je kan in Vlaanderen nog altijd een winkel binnenstappen en vuurwerk kopen. Het zijn nu gewoon de gemeentebesturen die beslissen waar je dat vuurwerk mag afsteken. En als je het mij vraagt, dan is dat nog altijd op te veel plaatsen”.

Verbod niet vanzelfsprekend

Volgens Wim Dries (CD&V) delen de VVSG en het Netwerk Brandweer de mening dat de handhaving van zo’n algemeen verbod op het afsteken van vuurwerk niet te rijmen valt met een vrije verkoop. “Het Vlaamse verbod is erg moeilijk te handhaven, je bent bijna altijd te laat. Het aantal effectieve pv’s dat wordt uitgeschreven, is dan ook erg beperkt.” Volgens Dries is het “dweilen met de kraan open”.

Hij wil de regels met betrekking tot de verkoop van vuurwerk dan ook laten herbekijken. Het gaat om een federale bevoegdheid, die valt onder minister van Economie en Consumenten Nathalie Muylle (CD&V). Een verbod op de verkoop van vuurwerk zou evenwel niet voor de hand liggend zijn, zegt Dries. “Ook in Nederland en Duitsland is het afsteken van vuurwerk een traditie en daar zou het dan wel nog te koop zijn. We zouden daarom moeten bekijken of daar op de een of andere manier afspraken over kunnen worden gemaakt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234