Woensdag 18/05/2022

Pensioenen

Minister wil maximumpensioen verhogen van 1.820 naar 2.250 euro: ‘Weinig realistisch’

null Beeld Gianni Cipriano
Beeld Gianni Cipriano

Het maximumpensioen, dat nu begrensd is op 1.820 euro, moet stijgen naar 2.250 euro. Dat stelt bevoegd minister Bacquelaine (MR) voor. Volgens hem is dat nodig omdat werken beter beloond moet worden. Meer verdienen moet meer pensioen opleveren. Maar is dat wel haalbaar? ‘Weinig realistisch’, zegt expert Stijn Baert. ‘Zelfs als we de pensioenen niét verhogen, gaan onze pensioenuitgaven ontsporen.’

PHG

Alle werknemerspensioenen moeten omhoog, zegt minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Eerder bleek al dat de meeste partijen het erover eens zijn dat het minimumpensioen moet stijgen. Nu bedraagt dat 1.236 euro netto per maand. De meeste partijen willen dat optrekken naar 1.500 euro. Die operatie zou de pensioenkas jaarlijks 3 miljard euro extra kosten.

Ook maximumpensioen verhogen

Nu stelt Bacquelaine voor om in dat geval ook het maximumpensioen voor werknemers te verhogen. Dat is momenteel begrensd op 1.820 euro netto. Volgens de minister moet dat bedrag opgetrokken worden tot 2.250 euro. “Als we dat niet doen, komen de bedragen van het minimum- en maximumpensioen te dicht bij elkaar te liggen”, meent hij.

Enkel wie jaarlijkse 58.447 euro of meer verdient, krijgt nu het maximumpensioen. Dat betekent dat ook werknemers uit goed betalende sectoren als de chemie bijvoorbeeld die 70.000 of 80.000 euro of meer verdienen, niet meer dan het maximumbedrag van 1.820 euro krijgen. Met andere woorden: hoe hard je ook werkt en hoeveel meer je daardoor ook verdient, je pensioen blijft geplafonneerd op 1.820 euro. En dat moet veranderen, vindt Bacquelaine, want wie een hoger inkomen heeft tijdens zijn loopbaan, moet ook recht hebben op een hoger pensioen.

Meer verdienen, meer pensioen

“Hij heeft een punt”, zegt arbeidseconoom Stijn Baert (UGent). “Meer verdienen moet ook meer pensioen opleveren. Ik verwijs naar het klassieke voorbeeld van de twee Waalse vriendinnen. De ene kreeg na 40 jaar werken als zelfstandige minder pensioen dan haar vriendin die 33 jaar werkloos is geweest.”

Meer verdienen tijdens loopbaan en dan ook meer pensioen krijgen? Hoe gaan we dat betalen? Beeld Photonews
Meer verdienen tijdens loopbaan en dan ook meer pensioen krijgen? Hoe gaan we dat betalen?Beeld Photonews

Volgens Bacquelaine is de kostprijs van een verhoging van de maximumpensioenen 111 miljoen euro. “Ik denk dat het een weinig realistisch plan is”, zegt professor Baert. “Zelfs het optrekken van de minimumpensioenen zou al 3 miljard kosten. Als je aan de bovenzijde dan ook nog extra inspanningen gaat doen, wordt het helemaal onbetaalbaar. Combineer dat met het huidige begrotingstekort, de belastingdruk en schuldgraad in België en je weet hoe geloofwaardig pensioenen zonder meer verhogen is.”

Ambtenarenpensioen

De gemiddelde Belgische werknemer zit een derde van zijn carrière in zogenaamde “gelijkgestelde periodes”. Dat zijn periodes waarin men niet aan het werk is door bijvoorbeeld ziekte of werkloosheid, maar de pensioenopbouw toch doorloopt. Volgens Stijn Baert is het beter om daar te gaan hervormen. “Je kan mensen in het begin van de werkloosheid nog pensioenrechten laten opbouwen maar naarmate de periode van werkloosheid vordert, die opbouw te doen stoppen. Het is toch niet asociaal om mensen die langdurig werkloos zijn geweest op het einde van hun carrière iets langer te laten werken om tot een volledig pensioen te komen.”

Bacquelaines voorstelt gaat enkel over werknemerspensioenen. Ook voor ambtenaren is het pensioen begrensd. In relatieve termen mag dat slechts drievierde bedragen van de gemiddelde wedde van de laatste vijf jaar. In absolute cijfers uitgedrukt mag het niet hoger zijn dan 6.668,68 euro bruto per maand. Daar zijn geen plannen om het te verhogen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234