Donderdag 19/05/2022

Update

Ministerraad heeft akkoord over 2.500 extra opvangplaatsen asielzoekers

Migranten aan de Grieks-Macedonische grens op weg naar een beter bestaan in Europa. Beeld REUTERS
Migranten aan de Grieks-Macedonische grens op weg naar een beter bestaan in Europa.Beeld REUTERS

De federale regering heeft een akkoord bereikt over de verdeling van een 2.500-tal extra opvangplaatsen voor asielzoekers. Dat gebeurde via een elektronische ministerraad. De extra capaciteit, die voornamelijk komt van legerkazernes, is volgens staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken nodig om de piek in het aantal asielaanvragen op te vangen. De operatie kost 15 miljoen euro.

Het zal er al even aan te komen. Door de forse toename van het aantal asielaanvragen, met name sinds mei 2015, raakte de opvangcapaciteit voor asielzoekers in ons land stilaan volzet. Het algemene bezettingspercentage steeg de voorbije weken naar ruim 91 procent en in de collectieve opvang zelfs naar bijna 99 procent.

De eerder al voorziene buffercapaciteit van 2.100 plaatsen dreigde niet te volstaan en staatssecretaris Theo Francken moest dringende ingrepen voorbereiden. De regering is het nu eens om de opvangcapaciteit snel op te trekken. Na uitgebreid overleg ligt een lijst met opgvanglocaties op tafel die op korte termijn 2.416 tot 2.756 extra plaatsen moet opleveren.

"Binnen de twee weken"

Concreet gaat het om de kazernes van Saint-Jean in Doornik (450 tot 790 plaatsen), de kazerne van Houthalen-Helchteren (600 plaatsen), het kwartier 'Westakkers' in Sint-Niklaas/Beveren-Waas (250 plaatsen), het kwartier Asiat in Vilvoorde (124 plaatsen) en de kazerne Saint-Laurent in Luik (100 plaatsen).

Verder komt er een uitbreiding van de capaciteit in sites die al in gebruik zijn, zoals Florennes (132 plaatsen), het opvangcentrum van SamuSocial in Brussel (300 plaatsen) en plaatsen bij het Rode Kruis en Croix Rouge (300 plaatsen). Tot slot komen er ook extra plaatsen door de heropening van de centra van Sint-Pieters-Woluwe (80 plaatsen) en Holsbeek (80 plaatsen voor de opvang van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen).

Volgens staatssecretaris Francken kunnen bepaalde sites al "binnen de twee weken" operationeel zijn. Alle betrokken burgemeesters zijn intussen gecontacteerd.

Minimumvereisten

Het Rode Kruis-Vlaanderen zal instaan voor 1.100 van de extra plaatsen (Kazernes van Houthalen-Helchteren, Beveren-Sint-Niklaas en Vilvoorde + centrum in Holsbeek). De organisatie zegt dat ze haar expertise graag ten dienste stelt om in te spelen op de dringende nood. "Eind 2010 kreeg Rode Kruis-Vlaanderen dezelfde vraag ook al. Gelukkig hebben we de blauwdrukken van toen nog om ons nu op te baseren", klinkt het.

De organisatie wijst er wel op dat - ondanks de hoogdringendheid - aan een aantal minimumvereisten moet voldaan worden. "Op dit moment onderzoeken onze mensen de locaties grondig en brengen zij in kaart wat waar nodig is en stellen we alles in het werk om binnen deze korte termijn toch de vraag van de regering te kunnen beantwoorden en er mee voor te zorgen dat ons land de toenemende vluchtelingenstroom de baas blijft."

Het stadsbestuur van Vilvoorde dringt intussen aan op een "duidelijk afsprakenkader" over de geplande opvang van 124 asielzoekers. "Vanuit humanitair oogpunt vindt de stad het goed dat Defensie haar infrastructuur ter beschikking stelt, maar het stadsbestuur vraagt een duidelijk afsprakenkader met Fedasil om de organisatie van de opvang zo vlekkeloos mogelijk te kunnen realiseren", staat te lezen in een persbericht van de stad. De stad heeft ook verder overleg gepland met staatssecretaris Francken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234