Zondag 14/08/2022

Coronacrisis

Minstens 1.500 militairen klaar om steun te verlenen: ‘Wij staan klaar als de vraag komt’

Archiefbeeld van een militair veldhospitaal. Beeld BELGA
Archiefbeeld van een militair veldhospitaal.Beeld BELGA

‘Defensie bereidt zich voor om de nodige steun aan de natie te kunnen leveren.’ Dat zegt de chef Defensie. Wat dat concreet betekent, wil het leger niet gezegd hebben, al staan er al zeker 1.500 militairen klaar. ‘Als de vraag komt, zullen we er staan’, klinkt het kort. Het militair hospitaal wordt alvast voorbereid als noodhospitaal. Ook de vraag om militairen in te zetten bij grenscontroles, wordt luider.

CMG

De medische component bereidt zich concreet voor op een noodsituatie. Begin februari al werden in het militair hospitaal Neder-Over-Heembeek gerepatrieerde Belgen uit Wuhan in quarantaine geplaatst. In 24 uur tijd werd een volledige vleugel vrijgemaakt om dienst te doen quarantaine. Vrijdag hielp het leger al bij de distributie van de eerste 5 miljoen mondmaskers, samen met de brandweer en de civiele bescherming. Militaire ambulances worden ook nu al bij ons ingezet om coronapatiënten te vervoeren.

Momenteel is het ‘ziekenhuisnoodplan’ geactiveerd voor het militair hospitaal. Behalve de dienst intensieve zorg, wordt ook de ‘medium care’ en ‘low risk’ afdeling klaargemaakt om coronapatiënten op te vangen. Vraag is hoeveel corona-bedden dat kan opleveren: de voorbije regeringen hebben danig bespaard op het militair hospitaal, dat er naast het state-of-the-art-brandwondencentrum nog weinig ziekenhuis overblijft. Enkel de specifieke specialiteiten om militaire patiënten in binnen- en buitenland te behandelen, bleef overeind.

Naast het militair hospitaal, 600 personeelsleden sterk, heeft Defensie ook enkele ‘elementen voor medische interventie’ oftewel EMI’s. Dat zijn nog eens 900 militairen van de medische component die steun leveren aan militairen én aan de bevolking bij rampen of crisissen. Zij hebben hulpposten en veldhospitalen ter beschikking, die indien nodig kunnen worden opgezet als triagepunten. De EMI’s kunnen ook medische opleidingen organiseren.

Het was Zelzaats burgemeester Brent Meuleman (sp.a) die afgelopen weekend de oproep lanceerde om militairen in te schakelen aan de grens. Hij heeft tientallen grensovergangen met Nederland, waar heel andere maatregelen gelden. Nederlanders mogen zonder geldige reden niet meer in ons land, maar de grenzen moeten wel gecontroleerd worden. “Onze politie heeft versterking nodig. We bewaken de voordeur, terwijl de achterdeur wagenwijd open staat. Misschien kunnen defensie en/of de civiele bescherming ondersteuning beiden?”

Of het leger effectief zal worden ingeschakeld om onze landsgrenzen te controleren, is voorlopig niet duidelijk. Wel heeft Defensie heel wat militairen thuis in ‘stand by’ gezet. Als de vraag komt, moeten ze zo snel mogelijk naar de kazerne om hun orders te krijgen. Om hoeveel manschappen het gaat, is niet duidelijk, maar het zullen er al snel enkele honderden zijn. Kapitein-ter-zee Carl Gillis, verantwoordelijk voor de operaties van Defensie, zei afgelopen weekend dat “het leger in strategische reserve is en klaarstaat om te reageren”.

Andere landen

In andere Europese landen wordt het leger al stevig ingezet om de coronacrisis mee te bezweren. In de zwaar getroffen regio Lombardije in Italië patrouilleren militairen om de lockdown mee te handhaven. Een colonne legertrucks moest er ook tientallen overledenen ophalen om naar andere regio’s te transporteren. In Duitsland zal het leger de politie en hulpdiensten mee moeten ondersteunen, net als in Frankrijk en Spanje. In Frankrijk worden ook al veldhospitalen opgetrokken en wordt de luchtmacht ingeschakeld om patiënten op te halen. In Nederland helpt met leger met patiëntentransport en de medische noodplanning.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234