NieuwsCoronavirus
‘Minstens 300.000 Belgen hebben maanden na besmetting nog steeds symptomen’: nieuwe vereniging brengt longcovid-patiënten samen
Zo’n 300.000 tot 350.000 Belgen zouden, maanden na een coronabesmetting te hebben opgelopen, nog steeds met symptomen kampen. Dat zegt Ann Li, oprichter van de Vlaamse vereniging van post-covidpatiënten, bij de lancering van een Europese belangengroep.
Wat is long covid?
De meeste coronapatiënten zijn er binnen enkele weken weer bovenop, maar een aanzienlijk aantal ervaart langdurige symptomen, zelfs na een relatief milde corona-infectie. Dat gaat van milde klachten tot pijn, extreme vermoeidheid, geheugenproblemen, kortademigheid, hartkloppingen, zenuwstelstelstoornissen of orgaanschade. De symptomen kunnen soms maanden of zelfs een jaar aanslepen.
Meer dan 10 procent van de mensen bij wie een coronabesmetting is vastgesteld, ondervindt daar zes maanden later nog gevolgen van. “Als we uitgaan van het cijfer van aantal besmettingen dat professor Molenberghs (Geert Molenberghs, biostatisticus aan UHasselt en KU Leuven, red.) berekend heeft, komt dat neer op 300.000 tot 350.000 Belgen die aan post-covid lijden”, zegt Ann Li.
Lees ook
Wie lijdt er vaker aan long covid, en wat weten we over de oorzaken? Nieuwe inzichten bieden voorzichtig hoop
Tienduizenden Belgen hebben maandenlang aanslepende klachten na covid-19: ‘Word ik ooit weer mezelf?’
Toch besmet na vaccinatie? Gevaccineerden hebben helft minder kans op long covid, volgens studie
Wat is het doel van de nieuwe belangengroep?
Over deze langdurige covid is voorlopig niet veel bekend en er bestaan ook nog geen behandelingen voor. Vaccinatie is het enige wat zeker een effect heeft.
Om patiënten beter te kunnen helpen, hebben meer dan 20 longcovid-patiëntenorganisaties uit 17 Europese landen zich maandag verenigd in een nieuw netwerk. “We willen onze krachten bundelen: expertise onderling delen en beter samenwerken”, zegt Li.
Het Verenigd Koninkrijk heeft in de zomer van 2020 een stappenplan goedgekeurd, waarbij acties ondernomen worden om longcovid-patiënten te ondersteunen. Zo zijn er al zo’n 80 longcovid-klinieken opgericht. Li hoopt dat er ook in België soortgelijke initiatieven zullen ontstaan. “Federaal minister Frank Vandenbroucke wacht nog op de resultaten van een studie om verdere stappen te ondernemen. Die resultaten worden eind oktober verwacht. We hopen dat er daarna snel een beslissing volgt.”
Lees ook: