Woensdag 26/01/2022

Cipierstaking

Misdadiger vrij, want gevangenis is 'onmenselijk'

Stakende cipiers aan de gevangenis van Vorst. De leefomstandigheden waren er al belabberd, en de staking maakt de situatie onhoudbaar, vinden ook onderzoeksrechters. Beeld Photo News
Stakende cipiers aan de gevangenis van Vorst. De leefomstandigheden waren er al belabberd, en de staking maakt de situatie onhoudbaar, vinden ook onderzoeksrechters.Beeld Photo News

Een Brusselse onderzoeksrechter heeft een gevangene vrijgelaten omdat hij door de staking van de cipiers op een 'onmenselijke manier' werd opgesloten in de gevangenis van Vorst. Dat staat zo in de beschikking van de magistraat. Er zouden intussen in Brussel al zeker tien verdachten om die reden zijn gelost.

JM

Een onderzoeksrechter kan op elk moment van de procedure in zijn eentje beslissen om een verdachte 'bij handlichting' vrij te laten. De magistraat hoeft daarvoor niet te wachten tot de inverdenkinggestelde voor een raadkamer verschijnt. Zo'n vrijlating gebeurt doorgaans als de rechter vindt dat er te weinig aanwijzingen van schuld zijn of als er medische, sociale of familiale redenen ingeroepen kunnen worden. Dat een onderzoeksrechter het slechte gevangenisregime als voornaamste reden aanhaalt, is een trieste primeur.

Drugstrafiek

Een Brusselse magistrate schreef op 19 mei een uitgebreide beschikking waarin ze de vrijlating van een 23-jarige drugsdealer om die reden motiveerde. "Hij is in verdenking gesteld wegens bezit en verkoop van verdovende middelen, met de verzwarende omstandigheid dat hij deel uitmaakte van een vereniging van misdadigers", omschreef de magistrate de tenlastelegging. "De man verblijft in Sint-Jans-Molenbeek, maar heeft er geen vaste verblijfplaats. Er zijn ernstige aanwijzingen van schuld en hij riskeert een gevangenisstraf van één jaar of meer."

"Hoewel de slechte leefomstandigheden in sommige gevangenissen (waaronder Vorst, red.) al sinds vele jaren worden aangeklaagd door het 'Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing', zijn er nog altijd geen oplossingen geboden. Door de stakingen van het gevangenispersoneel, sinds 26 april, en ondanks de toewijding van personen (directeurs en enkele werkwillige cipiers, red.) die zich in extreme omstandigheden nog bekommeren om de gedetineerden, is de situatie onhoudbaar geworden.

"De leefomstandigheden zijn onmenselijk en aftakelend. Gevangenen kunnen niet douchen en hun kleren worden niet gewassen. Ze hebben geen stromend water in hun cel en geen wc. Tweemaal per dag moeten ze hun wc-emmer ledigen en er is geen enkele intimiteit (in cellen voor meerdere personen, red). Gedetineerden krijgen één keer per dag al hun maaltijden tegelijk geserveerd. Die moeten ze dan 24 uur lang bewaren zonder koeling. Bezoek is er nauwelijks, zelfs niet voor gevangenen met kinderen. Er zijn geen activiteiten, de gezondheidszorgen laten te wensen over en om de drie dagen krijgen ze een wandeling van een half uur, terwijl ze het recht hebben gedurende één uur per dag gelucht te worden."

Strikte voorwaarden

In verband met de 23-jarige Marokkaanse drugsdealer komt de onderzoeksrechter tot het volgende besluit: "We kunnen alleen maar vaststellen dat de fundamentele mensenrechten van meneer X niet worden gerespecteerd in de gevangenis van Vorst. Zijn waardigheid wordt aangetast. De feiten waarvoor hij wordt vervolgd en het beperkte gevaar dat hij betekent voor de samenleving, wegen niet op tegen het leed dat hij nu moet ondergaan in de gevangenis. Meneer X wordt vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Hij moet verblijven op het adres in Molenbeek dat hij opgeeft, mag geen enkel contact hebben met het drugsmilieu en moet zich op elk moment ter beschikking houden van de gerechtelijke diensten... De voorwaarden gelden voor drie maanden."

De Molenbeekse man is nu effectief vrij. Volgens advocaten zijn er in Brussel de jongste weken minstens tien verdachten naar huis mogen gaan omdat het leven in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis door de staking verschrikkelijk is.

Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg en hoofd van de onderzoeksrechters, kan er geen precies getal op plakken. "Maar ik heb ook vernomen dat er inderdaad meerdere vrijlatingen zijn door de situatie in de gevangenissen", zegt hij.

Politiediensten en militairen komen aan in de gevangenis van Vorst. Beeld Photo News
Politiediensten en militairen komen aan in de gevangenis van Vorst.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234