Zondag 26/06/2022

Update

"Misschien tijdelijk afstappen van begrotingsevenwicht"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vlaams minister Joke Schauvliege suggereert in een interview met De Zondag om de Vlaamse begroting in het rood te laten gaan. "Misschien moeten we tijdelijk afstappen van een begroting in evenwicht als fetisj. Op een bepaald moment moet je die overweging durven maken", zegt de CD&V-minister. Ze is daarmee de eerste minister uit de regering-Bourgeois die openlijk pleit voor het lossen van het begrotingsevenwicht.

Hanne Adriaen

Het is één van de fundamenten van de Vlaamse regering en het staat ook letterlijk in het regeerakkoord: de Vlaamse begroting zal in evenwicht zijn. Maar intussen is duidelijk dat na het begrotingstekort in 2014 ook de begrotingsoefening voor 2015 moeilijker zal zijn dan verwacht.

De economische parameters vallen slechter uit dan verhoopt en Vlaanderen zal bij de vervroegde begrotingscontrole een grote inspanning moeten leveren om het beoogde evenwicht te halen. CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel noemde eerder deze week het bedrag van 500 miljoen euro. Minister van Begroting Annemie Turtelboom wilde geen cijfer op de inspanning plakken, maar zei wel dat de begrotingscontrole "geen gemakkelijke oefening" zou worden en dat er "nieuwe besparingen" zouden nodig zijn.

"Kapot besparen"

In een interview met De Zondag suggereert CD&V-minister Schauvliege als eerste openlijk om het geplande evenwicht los te laten.

"De prioriteit wat mijn partij betreft is duidelijk: het zou onaanvaardbaar zijn om nog meer inspanningen te vragen aan de mensen. Misschien moeten we tijdelijk afstappen van een begroting in evenwicht als fetisj. Op een bepaald moment moet je die overweging durven maken. Je moet nog voldoende zuurstof overhouden om te investeren. Je kan je ook kapot besparen", aldus Schauvliege.

Volgens haar zal de geplande begrotingscontrole ook "een belangrijke test" zijn voor de regering. "Ik hoop dat we die klip in goede verstandhouding kunnen nemen".

Vervroegde begrotingscontrole 2015

Het kabinet van minister-president Geert Bourgeois laat in een korte reactie weten dat de vervroegde begrotingscontrole 2015 momenteel wordt voorbereid. "Alle discussies daarover zullen binnen de regering gevoerd worden, zoals dat hoort", klinkt het.

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Beeld BELGA
Minister-president Geert Bourgeois (N-VA).Beeld BELGA

"CD&V moet kiezen"

Oppositiepartij Groen, dat al langer pleit voor het loslaten van het "evenwichtsfetisj", is tevreden dat een lid van de regering tot dat "inzicht" komt. "Het voeren van oppositie werkt dus. Want nog geen twee maanden geleden stemden alle CD&V-parlementsleden nog een kille besparingsbegroting voor 2015", zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska.

Maar volgens Rzoska staat CD&V voor een keuze. Ofwel kiezen voor het loslaten van het begrotingsevenwicht en gerichte investeringen doen in onder meer onderwijs en welzijn, ofwel investeren in "megaprojecten waar de mensen niks aan hebben", verwijzend naar de Oosterweelverbinding en winkelcomplex Uplace.

Belastingsgeld
"De regering-Bourgeois trekt er miljarden belastingsgeld voor uit, en het komt alleen maar ten goede van een handvol projectontwikkelaars. Daarin schrappen zou de regering al een stuk dichter brengen bij een begrotingsevenwicht, en zo de lasten voor de volgende generaties verkleinen. Maar de regering-Bourgeois legt de winsten bij een handvol miljonairs, en de lasten bij alle belastingbetalers", legt Björn Rzoska uit.

CD&V moet dus kiezen. "Begrotingen zijn cijfers, een euro is een euro: daarin kan CD&V geen enerzijds/anderzijds-discours voeren", besluit Rzoska.

Crombez: "Turtelboom moet debat op ernstige manier voeren"

"Minister van Begroting Annemie Turtelboom moet afstappen van een begroting in evenwicht en het debat in het parlement op een ernstige manier voeren." Dat zegt sp.a-fractieleider John Crombez aan Belga in een reactie op de suggestie van CD&V-minister Joke Schauvliege om het begrotingsevenwicht tijdelijk los te laten.

"Dat is de nagel waar wij al maanden op kloppen", reageert sp.a-fractieleider John Crombez. "De regering is de Vlaamse economie alleen maar verder aan het vertragen door de maatregelen die ze neemt. Wij vragen al langer, gesteund ook door de SERV, om het nominaal evenwicht los te laten en slim te investeren. Maar men heeft ons weggelachen in het parlement. Ik ben blij dat een CD&V-minister ons nu gelijk geeft", zegt Crombez. Hij roept minister van Begroting Annemie Turtelboom op af te stappen van het begrotingsevenwicht en het debat in het parlement "op een ernstige manier te voeren".

John Crombez (sp.a). Beeld BELGA
John Crombez (sp.a).Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234