Zaterdag 28/05/2022

Mister Proper gekroond tot sportpaus

Moskou

Van onze verslaggever ter plaatse

De 59-jarige Belg Jacques Rogge is gisteren tot 's werelds machtigste sportleider verkozen. Bij de verkiezingen van de nieuwe voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) behaalde hij in Moskou een afgetekende zege in de tweede stemronde. De topfavoriet volgt zo Juan Antonio Samaranch op als achtste IOC-voorzitter. De Spanjaard stond 21 jaar aan het hoofd van het IOC en prees de keuze voor de Belg. Rogge bezet de positie voor een periode van acht jaar, na dat mandaat is hij nog herverkiesbaar voor vier bijkomende jaren.

In Moskou lag Rogge in de eerste stemronde al ruim voor op zijn belangrijkste concurrenten, de Zuid-Koreaan Kim Un-Yong en de Canadees Dick Pound. De tweede stemronde volstond voor Rogge om de beoogde volstrekte meerderheid te behalen met 59 van de 110 uitgebrachte stemmen. De 70-jarige Kim eindigde als tweede met 23 stemmen. Rogges toprivaal had al geen onbesproken imago, maar hij zag zijn kansen net voor de verkiezing verder ondermijnd. De Nederlandse kroonprins en het IOC-lid Willem-Alexander gaf via een brief aan de ethische commissie van het IOC te kennen dat een vooraanstaand kandidaat - Kim dus - beloofd had bij zijn verkiezing tot voorzitter alle IOC-leden 50.000 dollar als onkostenvergoeding te betalen. Die zaak bracht de ethische commissie net voor de stemming nog ter sprake.

Een van de troeven waaraan Jacques Rogge zijn verkiezing tot voorzitter dankt is precies zijn integere reputatie. Zijn bijnaam 'Mr. Proper' klinkt welkom in een IOC dat de laatste jaren met enkele schandalen af te rekenen kreeg. Rogge bewijst ook een grote veelzijdigheid en sportkennis. Als atleet nam hij in de zeildiscipline deel aan de Olympische Spelen, in zijn beroep bouwde hij een praktijk als orthopedisch chirurg uit, vanaf de jaren tachtig namen zijn mandaten als sportbestuurder toe. Vijf keer leidde hij de Belgische delegatie op de Olympische Spelen, tussen 1989 en 1991 was hij voorzitter van het Belgisch en Olympisch Interfederaal Comité (BOIC) en sinds 1991 is hij lid van het IOC. Als voorzitter van de Coördinatiecommissie Sydney 2000 leidde hij de laatste Olympische Spelen in goede banen.

"Polyvalent, diplomatisch, integer, competent, discreet, intelligent", aldus enkele eigenschappen die sportbestuurders over heel de wereld aan Rogge toeschreven. Alleen van de kant van rivaal Kim Un-Yong kwamen gebelgde reacties, hij vermoedde een manoeuvre achter zijn terechtwijzing door de ethische commissie.

Een vermoeid ogende Rogge - logisch na enkele intense maanden van lobbying en reizen - vangt vrijdag in het IOC-hoofdkwartier in Lausanne officieel zijn taak als IOC-voorzitter aan. In de eerste plaats zal hij een kabinet van medewerkers uitbouwen om dan zijn verkiezingsprogramma uit te voeren. Prioritair in zijn sportvisie staan de financiële onafhankelijkheid en hervorming van het IOC, graag wil hij de Olympische Spelen minder gigantesk maken, ook zegt hij een grote strijd te zullen voeren tegen corruptie en doping in de sport.

(HV/BF)

Nederlandse kroonprins Willem-Alexander brengt belangrijkste tegenkandidaat van Jacques Rogge in diskrediet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234