Woensdag 28/09/2022

'Mondialisering kost ons medailles'

Premier en sportliefhebber Yves Leterme wikt vanuit Peking de Belgische prestaties en het topsportbeleid

Als leider van de regering was het verstandiger om niet te gaan, dus vertrok Yves Leterme dan maar als sportfanaat naar Peking. Nu hij er toch is, ontmoet hij tussen de sportbedrijven door ook hoge Chinese heren, lobbyt hij voor het WK 2016 en maakt hij tijd vrij voor De Morgen.

U komt in Peking aan en het wegwielrennen is afgelopen, voelt u zich niet een beetje verweesd?

"Nee, ik ben een veelvraat inzake sport. De Spelen zijn interessant omdat je sporten ziet die wij in België veel minder live kunnen volgen. Ik heb al genoten van het kajakken en het zeilen en ik kijk ook uit naar de triatlon."

Waar bent u tot nu toe het meest van onder de indruk geweest?

"De prestatie zondag op de 10.000 meter van de mannen en ook die van mevrouw Dibaba. Je had de zwarten die een wedstrijd liepen en dan de blanken. Steeds meer wordt dat het beeld van de atletiek. Ik moest gisteren nog denken aan Ivo Van Damme zaliger en aan Karel Lismont en Miel Puttemans. Ik zie hier één van de verklaringen waarom we niet zoveel medailles meer halen."

"In sporten waar we traditioneel heel sterk stonden - ik denk maar aan de wielermedailles van André Noyelle, Patrick Sercu en Roger Ilegems - is de concurrentie enorm geworden. En wij zijn niet sterker geworden in andere disciplines. In het atletiek net hetzelfde. Door de democratisering en mondialisering van de sport zijn we voorbijgestoken."

Vier jaar geleden hadden we al onze medailles al gewonnen. Nu moeten we er nog aan beginnen. Wat wordt het, denkt u?

"Als het er drie zijn, zal ik heel gelukkig zijn, maar het mogen er ook elf zijn. Nee, we maken nog een hele goeie kans. We mogen niet te negatief zijn en respect tonen. Ik heb heel wat persoonlijke records zien sneuvelen, heel wat Belgische records ook. Tim Maeyens heeft een finale geroeid om 'u' tegen te zeggen. Laat ons ook kijken naar wat komt. Winnen we van Nigeria, dan hebben we meteen elf medailles. Het was beter geweest hadden we er al gehad, maar iets meer dan de helft van de landen die meedoen hebben er nog geen, denk ik. Ik ben hier en ik ben fier. Jullie worden betaald om heel kritisch en negatief te doen."

We moeten niet rond de pot draaien: de Belgisch topsport verliest terrein tegenover het buitenland. Waaraan ligt dat?

"Onderschat de mondialisering niet. Ik zat vanmorgen aan het ontbijt met Andrei Tchmil die hier is voor Moldavië. Als je hoort welke inspanningen dit soort landen doet om medailles te halen en zich te tonen aan de wereld. De concurrentie is enorm. Met tien miljoen inwoners op zes miljard..."

Vlaanderen investeert half zoveel in topsport als Nederland, maar onze noorderburen hebben wel tien keer meer sporters in de top-16 van de wereld.

(ontwijkend) "Ik heb gehoord dat het BOIC toch heel blij is dat er veel extra middelen zijn. Ik heb daar samen met Bert Anciaux indertijd hard aan gewerkt. Het kan natuurlijk altijd meer en beter, maar je koopt ook geen medailles."

Eén van de steeds weerkerende problemen is de regionalisering van de topsport. Die staat haaks op de internationale realiteit. Is daar iets aan te doen?

"Het is geen regionalisering, maar een communautarisering. En het heeft gezorgd voor extra investeringen. Als je het verstandig benadert en kijkt wat sport precies moet zijn in de samenleving, hoort sport onvermijdelijk waar onderwijs, cultuur, gezondheidszorg en welzijn thuishoren. Hoe dan ook moeten we binnen dat brede sportbeleid eens kijken hoe we alles wat beter op elkaar kunnen afstemmen.."

'Beter op elkaar afstemmen', dat klinkt vooral vaag.

"Het is duidelijk dat er misschien door de communautarisering hier en daar dubbel gebruik is van omkadering, infrastructuur, trainers."

Robert Van de Walle zei vorige week in deze krant: 'Er moet een nationaal opleidingsinstituut komen met alles erop en eraan'.

"Absolute topspecialisten hebben ons indertijd afgeraden om voor één groot instituut te gaan. Alleen al omwille van het leeftijdsverschil. In turnen en zwemmen moet je er veel vroeger aan beginnen. Kinderen van zeven, acht jaar weghalen uit het familiale milieu is pedagogisch en menselijk niet voor de hand liggend. Voor iemand van vijftien, zestien jaar misschien wel. Maar ik ben bereid om mee te luisteren naar mensen die het kennen: Jacques Rogge, Robert Van de Walle,... We moeten echt eens de expertise bijeen leggen."

Is sport niet eerder economie en dus gewoon een federale aangelegenheid?

"Professionele topsport is economie. Maar sport heeft een bredere betekenis dan dat."

Goed, maar we zijn hier op de Spelen. En we praten over topsport.

"Ja, maar topsport heeft ook een voorbeeldfunctie om mensen aan te zetten om aan sport te doen. Nog eens: wat de topsport betreft, moeten er zeker een paar dingen op mekaar worden afgestemd. Maar om nu het verhaal van de communautarisering terug te schroeven, dat is nu niet aan de orde. Ik ben hier wel om met het BOIC het gesprek te voeren over hoe we nog beter van dienst kunnen zijn als federale overheid."

Stel dat we hier geen medaille pakken, belooft u ons dan een Staten-Generaal van de topsport?

"Het is niet aan mij om het initiatief te nemen. Maar ik ben bereid om mee te doen. Ik heb een hart voor de sport. We hebben talent, traditie en mogelijkheden en het is ook belangrijk voor de uitstraling van een land. Maar de sportsector moet het initiatief nemen."

Er is heel wat te doen geweest over uw komst naar Peking?

"Ja?"

Is ons verteld. Kan u in een paar zinnen zeggen waarom u het echt nuttig acht om hier te zijn?

"Ik ben uitgenodigd door het BOIC. En of dat nu een spreekbeurt is in Roesbrugge-Haringe of het zijn de Olympische Spelen... De mensen hier hebben enorme inspanningen geleverd om de grootste delegatie ooit voor ons land naar hier te brengen. Hier zijn is een teken van respect. "

U heeft hier ook een paar afspraken om voor het dossier WK 2016 te pleiten.

"Inderdaad. We gaan de mensen van de FIFA nog eens zien, voor de derde keer nu al. Met Blatter en Platini willen we de stand van zaken in onze kandidatuur doornemen en hen overtuigen."

Wat is de stand van zaken in het dossier?

"We zijn in de fase terechtgekomen, waarin we in verband met nieuwe stadions een paar cruciale beslissingen moeten nemen. De federale overheid kan daarin een coördinerende rol spelen, maar vooral bij het lobbywerk kunnen we een dienst bewijzen. Daarom ben ik ook naar de openingswedstrijd van het Europees Kampioenschap in Basel geweest. Indien de beloften doorstoten naar de finale, zou dat ook mee een stimulans zijn in onze pleidooien bij de FIFA."

In uw provincie worden ze zenuwachtig als het over hun voetbalstadion gaat.

"Ik heb daarover aan Kris Peeters en Hilde Crevits gezegd wat ik daarover te zeggen had. Ik ben zeker dat ze een verstandige beslissing zullen nemen. Men moet in ieder geval Club Brugge de mogelijkheid bieden om mee te doen op absoluut topniveau."

U zou vakantie nemen. Heeft u dat nu al gedaan?

"Ik ben hier om mij te ontspannen en dat lukt wel. Ik heb een vrij goeie mentale en fysieke conditie."

Hoe zal september eruitzien, denkt u?

"Ik denk dat we een paar moeilijke uitmatchen hebben. We spelen ook nog tegen Kortrijk, maar dat zal wel lukken."

Yves Leterme:

10 miljoen Belgen op een wereldbevolking van 6 miljard. Dan is de concurrentie uiteraard enorm

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234