Dinsdag 05/07/2022

'Morgen ben ik een arme man'

Het is voorbij, het punten knippen uit de spaghettidoos of de Petit Prince-wikkel. De Artis-Historia-punten zijn niets meer waard. Artis blijft nog wel bestaan, maar er wordt een nieuw spaarsysteem ingevoerd. En het afscheid doet pijn.

Antwerpen

Van onze verslaggeefster

Katrijn Serneels

'Aan het einde van de week kreeg ik van mijn moeder altijd een reep chocola", zegt Paul. "Het eerste wat ik deed, was het papier eraf halen, en het punt eruit knippen. Die chocola, dat was lekker, maar de punten, dat waren mijn echte schatten. Ik spaarde voor prentjes en boeken. Maar morgen ben ik een arme man, dan zijn al die punten niets meer waard." Paul zucht en doet zijn plastic zak open: "Kijk, al die punten, allemaal zelf uitgeknipt. De kinderen van tegenwoordig, die doen dat niet meer. Ze hebben geen geduld meer, hé. Ze moeten maar eens lief naar hun moeder kijken, en knip, ze krijgen een boek. Ik heb nooit boeken gekregen, dat was niet nuttig, dat koopt ge niet, vond mijn moeder. Het eerste boek dat ik had, dat heb ik zelf bijeengespaard met Artis-Historia-punten. Of dat niet meer iets is voor vrouwen, punten uitknippen? Als je de haag kunt knippen in de hof, dan kun je toch ook punten knippen zeker. Zo moeilijk is dat nu toch niet."

Kinderen hebben nog wel geduld. Isa (11) staat ook te wachten in de lange rij, die zich voor de Artis-winkel in het shoppingcenter van de Groenplaats verzameld heeft. "Ik weet het, het kan wel een uur duren dat ik hier moet wachten, maar dat is niet erg. Ik heb toch niets anders te doen vandaag", zegt Isa, en ze haalt haar schouders op. "Erg vind ik het niet dat die Artis-punten verdwijnen, ik knipte ze zelf toch niet uit. Mijn oma's deden dat. Die gaan zich nu wel vervelen, vrees ik. Ze zullen nu iets anders moeten verzinnen wat ze mij gaan geven. Ik vind niet dat een Gameboy zoveel leuker is dan Artis-punten krijgen van je oma's, want ik lees graag. Ik ga nu een heel mooi boek halen over dinosaurussen."

Christine werkt tussen mensen die geboren zijn in de tijd dat de dinosaurussen nog leefden: bejaarden. "Zo komt het dat ik zoveel punten heb", zegt ze. "Ik heb er wel 10.000 bij. Ik ben bejaardenverzorgster, en als ze horen dat je een zoontje hebt, dan willen ze er altijd iets voor meegeven: een reep chocola, geld, je kent dat. Maar dat mag niet volgens de regels. Dus om te zorgen dat de mensen toch content zijn dat ze iets kunnen geven, zei ik: geef dan maar Artis-punten. Dus knipten ze die voor mij uit, jaar in jaar uit." Ik heb genoeg punten voor tien of vijftien boeken in het totaal, ik zal hier met een hele bibliotheek buitenkomen." Er staan opvallend veel mannen aan te schuiven, en niet alleen bompa's gestuurd door moeder-de-vrouw. "Ik ben gewoon een verzamelaar", zegt Luc, met een overall aan en lang haar in een staartje. "Maar niet van dieren. Ik heb zeven jaar in de dierentuin gewerkt, de kooien van de leeuwen leeggemaakt, ik heb ze van dichtbij geroken. En ik kan u vertellen dat ze stinken. Dus een boek, om mij te vertellen wat leeuwen zijn of over andere beesten, dat heb ik niet nodig. Nee, ik verzamel alles over film. Een boek over Hollywood, met een grote prent van Marilyn Monroe, dat hoop ik hier te vinden. Het moeten niet altijd plaatjes zijn van Godfried van Bouillon en zijn ridders. Het is erg dat het verdwijnt, maar er verdwijnt zoveel. Vandaag is de laatste dag van de Artis-punten, morgen ga ik gewoon bierkaartjes verzamelen, dat zal altijd blijven bestaan. Want voor ze bierkaartjes kunnen afschaffen, dan zullen ze eerst de mannen moeten afschaffen."

'Ik kreeg nooit een boek, dat was niet nuttig. Mijn eerste boek heb ik met Artis bijeengespaard'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234