Zondag 02/10/2022

Moslimexecutieve dreigt in chaos te verzanden

BRUSSEL

Een auditeur van de Raad van State adviseert de verkiezingen voor de Moslimexecutieve in 2005 ongeldig te verklaren. Hij doet dit na een klacht van een kandidaat die weigerde zijn afkomst te vermelden.

In 2005 wilde Abdelghani Ben Moussa zich kandidaat stellen voor de verkiezingen van de Moslimexecutieve. Dit orgaan vertegenwoordigt de moslimgemeenschap in België. Zijn kandidatuur werd echter door een onafhankelijke kiescommissie onontvankelijk verklaard. Reden was zijn weigering om aan te geven tot welke afkomst hij behoorde: Marokkaans, Turks, ‘andere culturele achtergrond’ of ‘bekeerd’. Ben Moussa vond die indeling ongepast en trok naar de rechtbank. Auditeur Christian Amelynck werd belast met het onderzoek. Hij moet nu zijn - vernietigende - bevindingen overmaken aan de Raad van State, die over enkele weken een oordeel velt.Amelyncks conclusie laat weinig aan de verbeelding over. “De in vraag gestelde beslissingen moeten geannuleerd worden.” Hij verwijst onder meer naar het Koninklijk Besluit op de erkenning van de mandaten van de verkozen leden. Vrij vertaald: hij adviseert een vernietiging van de verkiezingsuitslag. Amelynck ondersteunt dit door te stellen dat de commissie het recht niet had de kandidatuur van Ben Moussa te weigeren. Ook mochten er geen arbitraire categorieën in het leven geroepen worden. Beslist de Raad van State auditeur Amelynck te volgen, dan kunnen de gevolgen ronduit dramatisch zijn. Alle beslissingen tussen 2005 en 2009 riskeren ongeldig verklaard te worden. De Moslimexecutieve is onder meer bevoegd voor het aanstellen van islamleerkrachten en het erkennen van moskeeën.

Opdeling naar afkomst

De verkiezingen vonden plaats op 20 maart 2005. Slechts 43.765 moslims brachten hun stem uit, ongeveer een tiende van de hele Belgische moslimgemeenschap. Kritiek was niet van de lucht. Overwegend Turkse vertegenwoordigers werden gekozen, tot groot ongenoegen van de Marokkaanse gemeenschap. Die riep eerder wel op de verkiezingen te boycotten uit protest tegen de werking van de Executieve. “Bij de eerste verkiezingen in 1998 werd er ook al gekozen voor een onderscheid tussen Turks, Marokkaans, ‘andere culturele achtergrond’ of ‘bekeerd’. Toen werden de verkiezingen nog volledig vanuit het middenveld georganiseerd. Die opdeling naar afkomst is uiteindelijk ook een logische keuze. In België wordt geloof meer gepraktiseerd langs etnische dan langs theologische lijnen. In 2005 heeft de kiescommissie die indeling overgenomen. Dat is dus historisch zo gegroeid”, zegt Mohamed Achaibi van de Moslimexecutieve. “Dit konden ze zien aankomen”, zegt ex-lid van de Moslimexecutieve Abdelhay Ben Abdellah. “Het kan simpelweg niet: Belgische onderdanen categoriseren naar afkomst.” Geschrokken reacties ook bij de Moslimexecutieve. “Mocht de Raad van State hierin meegaan, dan zijn de gevolgen verpletterend. We kijken bang uit naar wat er volgt”, aldus Vlaams vicevoorzitter Mehmet Üstün.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234