Vrijdag 30/09/2022

Moslim

Guido Fonteyn schrijft in De Morgen van 18 februari 2008: "Zij baseren zich daarvoor in eerste instantie op citaten uit de Vlaamse pers, die zij lezen zoals een fundamentalistische moslim (volgens Geert van Istendael zijn er geen andere) zijn Koran leest." Ik weet niet hoe Guido Fonteyn de Vlaamse pers leest, maar wat hij daar beweert over mij is - zacht uitgedrukt - het tegengestelde van de waarheid. Samen met Benno Barnard schreef ik onlangs in De Standaard (2-3 februari 2008): "Gelukkig zijn de meeste islamieten in religieus opzicht lauw. Zoals het gros van de mensen, christenen en anderszins, zijn ze voornamelijk geïnteresseerd in het leven van alledag, in een dak, brood, werk, vriendelijkheid." En laat er geen misverstand over bestaan, ik vind interesse voor het leven van alledag zeer eerbaar. Misschien is het wel het beste deel van ons aardse bestaan.

Geert van Istendael, Brussel

Flogiston

Herman De Ley denkt, zo blijkt uit zijn lezersbrief (DM 18/2), ten onrechte dat de flogistontheorie een "pleonasme" was. Die theorie werd echter lange tijd door topfiguren als Scheele, Cavendish en Priestley aangenomen en niet als "woordenspel": zij waren experimentatoren en zagen de theorie in hun lab bevestigd, zoals talloze astronomen eeuwenlang de theorie van Ptolemaeus in hun waarnemingen bevestigd zagen. De basis werd gelegd door Stahl via een experimentum crucis waarbij hij metaal in metaalas omzette via verbranding en de metaalas weer in metaal, via 'reductie'. De flogistonhypothese was dat bij de verbranding een gas, flogiston, vrijkwam en bij de reductie het flogiston weer met de metaalas verbonden werd en zo het metaal opleverde. Zelfs Kant geeft dat in zijn tweede Vorrede tot de Kritik der reinen Vernunft als een karakteristiek voorbeeld van de experimentele methode. Lavoisier deed met de theorie wat Copernicus met die van Ptolemaeus deed: volkomen omkeren. Verbranding werd nu een verbinding van het metaal met zuurstof en reductie een verdrijven van zuurstof uit de metaalas. De kracht van de theorie werd versterkt door de verbranding van waterstof te beschouwen als een verbinden met zuurstof, wat water opleverde. Maar Priestley bracht daartegen in dat dat nooit zuiver water was. Lavoisier verkoos echter de kracht van de theorie boven het verdict van het experiment. Dat probleem werd pas opgelost toen Paets van Troostwijck erin slaagde uit waterstof en zuurstof zuiver water te bekomen. De dingen zijn dus niet altijd zoals ze lijken. Dat geldt ook voor andere opmerkingen van De Ley.

Etienne Vermeersch, Wetteren

Etienne Vermeersch

Als student heb ik steeds de lessen van professor Vermeersch met zeer veel interesse gevolgd. Zijn logische, bijna wetenschappelijke filosofische analyse was voor mij een openbaring. Daarom ben ik ook zo geschokt door zijn opiniestuk 'Het pad van de multiculturelen gaat de verkeerde kant op' (DM 16/2). Niet alleen door de inhoud, maar ook en misschien vooral door de erin verwerkte drogredenering. Wanneer hij stelt dat de voorstanders van een multiculturele samenleving geneigd zijn het rootisme te stimuleren en zo in de fout gaan, baseert hij zich op twee stellingen. Primo stelt hij de weigering tot assimilatie gelijk aan rootisme, waarbij de biologische afkomst bepalend zou zijn voor de groepsidentiteit. Secundo poneert hij zomaar dat voor de voorstanders van een multiculturele samenleving het individu geacht wordt zich te houden aan de normen van de groep met dezelfde biologische afkomst ("collectivisme") en dat die groep zelf een bijzondere solidariteit vereist ("eigen volk eerst"). Dat is duidelijk een extreme opstelling. Primo staat weigering tot assimilatie niet gelijk aan rootisme. Een gedeeltelijk behouden van de eigen identiteit heeft niets te maken met biologische afkomst, maar alles met culturele achtergrond. Secundo heeft multiculturaliteit niets te maken met collectivisme op grond van biologische afkomst of een eigen-volk-eerstsolidariteit. Ik denk niet dat de Italo-Belgen die voor de Italiaanse nationale voetbalploeg blijven supporteren, kunnen worden beschouwd als probleemburgers. Rocco Granata zal het graag lezen. Door deze twee niet gefundeerde 'sprongetjes' in zijn redenering bouwt Etienne Vermeersch een prototypische drogredenering op. Het wordt misschien tijd dat hij teruggrijpt naar de aloude logica.

Frank Wauters, gemeenteraadslid Roeselare (Spirit)

Pieter De Crem (1)

Meneer De Crem, ik ben geen overlevende van een concentratiekamp, maar ik voel mij toch genoodzaakt te reageren op een bericht dat ik zaterdag in de krant las. U bent blijkbaar van plan om als defensieminister niet langer bussen ter beschikking te stellen waarmee jongeren naar Buchenwald gebracht worden om daar het voormalige concentratiekamp te bezoeken. Zelf heb ik Buchenwald nog nooit bezocht. Ik kan dus ook niet zeggen welke indruk die plek maakt op de bezoeker. Maar onlangs ben ik wel op eigen houtje naar Dachau geweest. Het bezoek maakte een onvergetelijke indruk. Bent u ooit door een poort gegaan met de leugenachtige slogan 'Arbeit macht frei', een poort die toegang gaf tot een kamp dat bedoeld was voor 9.000 gevangenen maar waarin er 32.000 verbleven? Liep u al langs de prikkeldraad waarin mensen (of wat over was van een mens) zich gooiden, niet om te ontsnappen maar om doodgeschoten te worden zodat ze verlost waren van de hel? Zette u al een voet in een gaskamer? Die van Dachau heeft overigens nooit goed gefunctioneerd maar geen nood, er waren genoeg andere middelen om mensen te vernietigen. Hebt u al de beelden gezien van die Amerikaanse korporaal toen eindelijk de deuren van de wagons van de goederentrein geopend werden, die blijkbaar al een week in Dachau stond? De beelden zijn te erg om hier te beschrijven. Hebt u een van die zaken al ooit gedaan? Ik betwijfel het, meneer De Crem. Alles lijkt erop dat u ook de geschiedenis zult ingaan en wel als de meest idiote defensieminister die we ooit gehad hebben. En u die dacht dat uw voorganger die benaming zou krijgen.

Peter Slabbynck, Brugge

Pieter De Crem (2)

Het is een bewijs van goed bestuur dat minister De Crem het overheidsgeld zo efficiënt mogelijk wil besteden. Dat hij de financiële tegemoetkoming wil afschaffen voor de bezoeken aan de naziconcentratiekampen door de schoolgaande jeugd, is echter een slag in het gelaat van de vele slachtoffers der kampen. Minister De Crem zal ongetwijfeld een gelukkige jeugd hebben gekend samen met vader en moeder. Hij moet evenwel beseffen dat velen van zijn medeburgers dat geluk niet hebben gekend.

Maria Mertens, Deurne

Jean-Luc Dehaene

Zouden de Vlaamse onderhandelaars niet beter wat meer luisteren naar wat oud-premier Jean-Luc Dehaene te vertellen heeft (DM 16/2)? Hij heeft gelijk, het is vijf voor twaalf. Zijn voorstel om de federale en de gewestelijke verkiezingen weer samen te laten vallen, is een goed idee. Iedereen merkt immers dat het niet werkt op de manier waarop ze nu bezig zijn: men jaagt elkaar voortdurend op de kast door al die overdreven eisen over de staatshervorming. Iedereen wil zijn eigen voorstellen gerealiseerd zien, terwijl die vaak veel te extreem en onrealistisch zijn. Men moet proberen samen kleine stappen in de goede richting te zetten, anders gaan de partijen nooit samen tot een staatshervorming kunnen komen. Redelijkheid is de boodschap.

Anouk Bouchez, Zwijnaarde

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234