Vrijdag 27/05/2022

Muziektournee doorbreekt taboes over psychiatrie

Marc Hellinckx (Te Gek?!): 'Als iemand als Guy Swinnen vertelt over zijn depressie, lijkt het ineens niet meer zo beschamend'

BRUSSEL l Eén op de vier mensen wordt ooit geconfronteerd met schizofrenie, angststoornissen, dementie of depressies. Toch blijven die aandoeningen vaak angstvallig verzwegen. Om dat taboe te doorbreken, trekt de muzikale karavaan van Te Gek!? vanaf morgen langs de culturele centra van Vlaanderen.

Van 12 januari tot 5 april breken Guy Swinnen, Jan De Wilde, Tom Helsen, Wannes Cappelle en Essense de stilte met een liedjesprogramma over het tegenpruttelen van de geest. De begeleidingsgroep van dienst is de Laatste Show Band.

Te Gek!? is een initiatief van het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael uit Diest, dat al jaren probeert om psychiatrische aandoeningen in een minder kwaad daglicht te stellen. Na twee uitstekende cd's van Te Gek!? volgt daarom een muzikale tournee van 27 voorstellingen. Marc Hellinckx leidt die tournee in goede banen.

De rapper Essens werd voltijds opgenomen in een psychiatrische kliniek toen Te Gek!? opgestart werd. Nu gaat hij mee op tournee. Kan hij dat psychisch aan?

"Absoluut. Essens - in het echte leven heet hij gewoon Wim - is het levende voorbeeld dat psychiatrie geen eindpunt hoeft te zijn. Vandaag woont hij zelfstandig en heeft hij zelfs werk gevonden. Dat is de mooiste boodschap die Te Gek!? brengt: wie op tijd hulp zoekt, kan zijn gewone leven nadien weer oppikken."

Geloof je dat mensen psychiatrische hulp durven te zoeken na een optreden?

"Bij de plaatvoorstellingen van Te Gek!? kwamen we weleens mensen tegen die na afloop de moed vonden om te praten over hun depressie. Ik begrijp die reflex: de schaamte verdwijnt als geroemde artiesten óók over hun psychische problemen durven te spreken in de media. Toen Kate Ryan in Te Gek!? getuigde over haar verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis of toen Guy Swinnen het in de boekjes had over zijn depressie, gaven ze heel wat tegenwicht aan het negatieve, donkere imago van de psychiatrie."

Tijdens deze tournee werken jullie samen met de plaatselijke diensten van geestelijke gezondheids- en welzijnszorg. Hoe gaat dat in zijn werk?

"Te Gek!? is eigenlijk een muzikale kapstok voor andere initiatieven en projecten: lezingen en films in het cultureel centrum, tentoonstellingen met outsiderkunst,... Op die manier maakt de welzijnssector zich een paar weken kenbaar."

Klopt het dat er al een derde plaat in de steigers staat?

"In oktober komt er een nieuwe Te Gek!?-cd aan die hopelijk een even groot succes wordt als de vorige. Er zijn al verschillende grote namen die hebben toegezegd, maar ik mag daar nog niet veel over zeggen. Al kan het misschien geen kwaad om te fluisteren dat Sarah Bettens een nieuw lied wil schrijven voor ons."

Een van de meest aangrijpende songs op Te Gek!? was 'Meneer de psychiater' van Guido Belcanto. Gaat iemand dat nummer brengen?

"Guido gaat helaas niet mee op tour en iemand anders 'Meneer de psychiater' laten zingen, zou niet gaan: die song is echt op zijn lijf geschreven. Jan De Wilde gaat gelukkig wel 'Moeder weer meisje' zingen, zijn prachtige lied over dementie. Daarnaast staan er ook erg beklemmende songs over zelfmoord op de setlist. Zelfmoord is dé ziekte van deze tijd en met die liedjes willen de artiesten zeggen dat er andere uitwegen bestaan die minder radicaal en tragisch zijn." (GVA)

Voor meer info kunt u terecht op www.sad.be. Te Gek!? gaat op 12/1 in première, in Den Egger in Scherpenheuvel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234