Zaterdag 22/01/2022

Kernuitstap

N-VA 'begraaft nucleaire strijdbijl': partij wil compromis over sluiting kerncentrales

De kernreactoren van Doel, nabij Antwerpen. Beeld anp
De kernreactoren van Doel, nabij Antwerpen.Beeld anp

N-VA zal zich niet meer mordicus verzetten tegen het Energiepact, het plan dat de Belgische energietoekomst vastlegt, met de sluiting van de zeven kerncentrales in 2025. Dat zeggen meerdere partijbronnen. Niet omdat de partij nu plots overtuigd is van de kernuitstap, maar vooral uit strategische overwegingen.

Jeroen Van Horenbeek

Centrumrechts ligt al twee maanden overhoop over de sluiting van de kerncentrales. Volgens de wet moeten alle reactoren in Doel en Tihange dicht tegen 2025. Zo staat het ook in het federaal regeerakkoord. Maar N-VA zette hier in december haar voet voor. De partij wil twee kerncentrales tien jaar langer openhouden.

Concreet stelde N-VA een veto tegen het Energiepact, het langverwachte plan dat de energietoekomst van ons land zonder kernenergie moet vastleggen. Om een confrontatie tussen zijn coalitiepartijen te vermijden, besloot premier Charles Michel daarop om de beslissing over het Energiepact uit te stellen. Hij bestelde een nieuw onderzoek over de economische gevolgen van de kernuitstap.

De resultaten van deze studie worden eerstdaags verwacht. N-VA lijkt alvast bereid om de strijdbijl te begraven. "We zullen het niet te hard meer spelen", zegt een hoge partijbron. "We willen graag een compromis afsluiten. Een blanco blad zullen we nooit tekenen, maar we gaan het Energiepact ook niet blokkeren."

Punt gemaakt

Er zijn meerdere redenen voor deze ommekeer. De eerste: het nieuwe onderzoek, uitgevoerd door het Planbureau en de Gentse econoom Johan Albrecht, zou aansluiten bij eerdere studies naar de kernuitstap. Een nucleaire exit is haalbaar en betaalbaar, tenminste als er ondubbelzinnig wordt ingezet op nieuwe zonnepanelen, windmolens, batterijen en gascentrales.

De tweede reden: om de kernuitstap uit te stellen tot na 2025, moet N-VA een meerderheid vinden in het parlement om de huidige wet aan te passen. Maar die meerderheid bestaat niet. CD&V, Open Vld en MR houden vast aan de huidige kalender. N-VA kan het Energiepact weliswaar blijven blokkeren, maar dat zou allicht een crisis uitlokken binnen de regering. Dat terwijl de partij onlangs, na de Sudan-crisis, nog aan Michel beloofde om de hele rit uit te zitten.

De derde reden, die hierbij aansluit: N-VA denkt dat ze haar punt wel heeft gemaakt. "De publieke opinie weet nu dat we grote vragen hebben bij de kernuitstap. Als de andere partijen vinden dat het kan, dan kunnen we hen niet tegenhouden. Ze moeten het dan maar gaan bewijzen", luidt het. "Het enige waar wij echt op aandringen, is dat de vooruitgang jaarlijks gemonitord wordt."

N-VA bevindt zich, althans volgens de eigen analyse, in een voordelige positie. Komt het in orde met de alternatieven voor de kerncentrales tegen 2025? Mooi zo. Lukt het niet? Ook goed, dan moeten de andere partijen publiekelijk door het stof, blijven de kerncentrales langer open en haalt N-VA haar gelijk.

Tot laatste moment

Sowieso kan de huidige regering eigenlijk alleen een principebeslissing nemen over de kernuitstap. Het is aan de volgende regering om de kerncentrales daadwerkelijk te sluiten – of niet. Op het allerlaatste moment kan die altijd van gedacht veranderen en de wet op de kernuitstap aanpassen. Dat is in het verleden al gebeurd. De regering-Di Rupo besloot om Doel 1 en 2 eind 2015 te sluiten. De huidige coalitie stak daar in extremis toch nog een stokje voor.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zei eerder al dat "de regeringsonderhandelingen van 2019 uiteindelijk het pleit zullen beslechten".

Voorbarig

N-VA-partijwoordvoerder Joachim Pohlmann vindt het voorlopig nog te voorbarig om inhoudelijk te reageren. "We wachten de studie af die premier Michel bestelde. Zodra de studie er is, weten we waarover we aan het praten zijn. Voor ons is het zoals het was en is: wij willen de kernuitstap, maar op voorwaarde dat het betaalbaar is en de bevoorradingszekerheid niet in het gedrang komt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234