Zondag 26/06/2022

NieuwsPandemiewet

N-VA: ‘Regering houdt met pandemiewet het stuur te veel in handen’

N-VA-fractieleider Peter De Roover: 'Het parlement blijft op de passagierszetel zitten.' Beeld BELGA
N-VA-fractieleider Peter De Roover: 'Het parlement blijft op de passagierszetel zitten.'Beeld BELGA

De pandemiewet is eindelijk een feit. Daarmee wil de regering de juridische basis voor de huidige coronamaatregelen versterken. Toch laat de tekst volgens N-VA het parlement nog te veel buiten beschouwing.

Yannick Verberckmoes

De langverwachte pandemiewet komt eraan. Vrijdag keurde de regering op de ministerraad de ontwerptekst goed. Die vertrekt nu naar het parlement voor een debat. Dat de regering samen met het parlement deze wet verder vorm geeft noemt premier Alexander De Croo (Open Vld) een “vrij ongeziene stap”. Ondertussen zal de tekst ook nog naar de Raad van State en de Gegevensbeschermingsautoriteit gaan, die er hun adviezen over moeten geven.

De pandemiewet moet vooral tegemoetkomen aan de kritiek dat er voor de huidige maatregelen niet genoeg juridische basis is. Die maatregelen steunen namelijk vooral op de wet op de civiele veiligheid uit 2007. Die wet is bedoeld voor tijdelijke ingrepen, zoals het ontruimen van een buurt na een ontploffing. Maar dus niet om langdurige maatregelen te nemen die verregaande beperkingen inhouden, zoals een avondklok.

Epidemische noodsituatie

De wet kan na goedkeuring meteen worden ingezet in de strijd tegen corona. Maar als er in de toekomst nog eens een pandemie ons land bereikt, kan de regering ze ook activeren. De regering moet dan met een Koninklijk Besluit vaststellen dat er sprake is van een ‘epidemische noodsituatie’. Die wordt afgekondigd voor maximaal drie maanden en kan telkens met maximaal drie maanden worden verlengd.

Als het parlement het KB dan goedkeurt met een wet, kan de regering maatregelen gaan nemen. De pandemiewet bevat een lijst met maatregelen waar we het voorbije jaar al aan gewoon zijn geraakt, zoals reisbeperkingen, een samenscholingsverbod en de sluiting van winkels.

Die pandemiewet voorziet ook een luik voor parlementaire controle. Zo moeten de minister van Binnenlandse Zaken en andere bevoegde ministers maandelijks verslag uitbrengen over de pandemie en de maatregelen.

Grondwetspecialist Johan Vande Lanotte vindt de pandemiewet een belangrijke stap vooruit. “Maar ik zou nog voor elke maatregel het advies van de Raad van State vragen”, zegt hij. “En het parlement elke maatregel binnen een korte termijn laten goedkeuren.”

Op de passagierszetel

De N-VA heeft deze week nog een voorstel ingediend voor een eigen pandemiewet, waarbij het parlement uiteindelijk over de maatregelen zou stemmen.

Het luik over parlementaire controle dat in de pandemiewet van de regering staat, is vooral windowdressing, klinkt het op de oppositiebanken. “Zodra het Koninklijk Besluit is goedgekeurd, kan de regering nog steeds zoveel maatregelen nemen als ze wil”, zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover. “De regering houdt het stuur in handen, het parlement blijft op de passagierszetel zitten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234