Maandag 04/07/2022

Senioren

Na het Kinderrechtencommissariaat het Ouderenrechtencommissariaat?

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Toont de coronacrisis dat Vlaanderen nood heeft aan een ouderenrechtencommissariaat? ‘Er wordt te weinig rekening gehouden met hen.’

Jeroen Van Horenbeek

Al bijna een kwarteeuw heeft Vlaanderen een kinderrechtencommissariaat, een instelling die toeziet op de naleving van de rechten van het kind in onze regio. Volgens antropoloog Johan Leman is het hoog tijd dat er daarnaast een ouderenrechtencommissariaat komt.

“Het is tijd om de discriminatie van ouderen tegen te gaan en hun meer inspraak te geven”, schrijft Leman in een opiniebijdrage in De Standaard. Een onafhankelijk commissariaat moet ouderen een luidere stem geven in het publieke debat en aandacht schenken aan de problemen waarmee ze geconfronteerd worden in gezondheid, zorg, wonen, mobiliteit, enzovoorts.

Het ouderenrechtencommissariaat moet volgens Leman ook dienst doen als ombudsdienst, een plek waar ouderen terechtkunnen met hun klachten. “De coronacrisis, waarbij twee op drie Covid-19-overlijdens in woon-zorgcentra vielen, toont de nood voor een ouderenrechtencommissariaat aan”, schrijft Leman.

Oppositieleider Björn Rzoska (Groen) ziet mogelijkheden: “De coronacrisis heeft inderdaad bewezen dat ouderen een luidere stem nodig hebben. Ik denk dat we hier in de komende weken en maanden werk van moeten maken. Wellicht zal de coronacommissie in het Vlaams Parlement zich ook verder over de kwestie buigen.”

Het idee van een ouderenrechtencommissariaat circuleert al langer dan vandaag. Onder meer Ann Peuteman, auteur en journaliste voor weekblad Knack, opperde de mogelijkheid eerder. In haar boek Grijsgedraaid: waarom we bang zijn om oud te worden (2019) bracht ze de noden van ouderen in kaart.

“Je ziet dat het voor hen moeilijk is om gehoord te worden, waardoor er ook te weinig rekening met hen wordt gehouden”, zegt Peuteman. “De problemen van ouderen, zeker van 80-plussers, worden snel herleid tot zorg. Terwijl het lichamelijke maar een deel ervan is. Aan mentale moeilijkheden wordt heel weinig gewerkt.”

De Belgische bevoegdheidsversplintering maakt het er niet eenvoudiger op. Peuteman: “Bij wie kunnen ouderen terecht? Dat is vaak onduidelijk. Ze zouden daarom gebaat zijn met een centraal aanspreekpunt, dan hen snel kan helpen.”

‘Elke oudere verdient respect’

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) laat per mail weten dat hij “de bezorgdheid van Leman deelt: elke oudere verdient respect en inspraak”.

Maar Beke wijst erop dat er al een orgaan bestaat met de taak om de plaats van ouderen in onze samenleving te verdedigen, namelijk de Vlaamse Ouderenraad. “Het lijkt me niet efficiënt om een parallel orgaan in het leven te roepen. De Ouderenraad is zeer actief. Zij leveren goed en relevant werk.”

Al geeft de minister in één adem toe dat de werking van de organisatie “ongetwijfeld” nog beter kan, “iets waar ik de komende jaren ook samen met de mensen van de Vlaamse Ouderenraad werk van zal maken”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234