Maandag 23/05/2022

Naar een wettelijk kader voor methadonverstrekking

brussel.

eigen berichtgeving

Er zijn verontrustende signalen dat het aantal gevallen van methadonvergiftiging toeneemt. Sinds het middel vanaf 1994 op vrij grote schaal als vervangproduct voor heroïne wordt voorgeschreven aan verslaafden in het kader van een ontwenningskuur, krijgt het antigifcentrum jaarlijks alsmaar meer oproepen van mensen die problemen kregen nadat ze het product innamen, al dan niet in overdosis. Er worden zelfs gevallen van vergiftiging bij jonge kinderen gemeld.

"Er is duidelijk iets mis mee", zegt men bij het antigifcentrum. Kreeg het centrum in '91 nog maar acht oproepen, dan waren dat er in '94 al vijfenzeventig en in '96 bijna honderd. In totaal liepen er bij het centrum de voorbije acht jaar 243 oproepen binnen van mensen die problemen kregen na inname van methadon. Te veel methadon zorgt voor een depressie van het centraal zenuwstelsel met onder meer ademhalingsstoornissen tot gevolg. Een overdosis kan dodelijk zijn. Naar schatting gebruiken 5.500 tot 6.000 mensen in ons land methadon.

De gegevens van het antigifcentrum zijn slechts een indicatie, want door het ontbreken van een wettelijk kader voor het gebruik en de verspreiding van methadon bestaan er geen cijfers. Het probleem is dus wellicht groter, "ook al omdat methadon inmiddels geen onbekende meer is in ziekenhuizen en zij niet naar ons moeten bellen om te weten wat hen te doen staat in geval van vergiftiging", luidt het.

Dat mensen zich met methadon kunnen vergiftigen is op zich een gevolg van het ontbreken van een wettelijk kader. Er bestaan geen richtlijnen over hoe het goedje moet worden voorgeschreven. Zo krijgen verslaafden gemakkelijk een dosis voor een week mee. Bij gebrek aan registratie is er niets dat hen belet om bij verschillende artsen een voorraad op te doen. Het gevaar voor kinderen van heroïneverslaafden ligt in het feit dat de flesjes met methadon in siroopvorm niet speciaal beveiligd zijn. Tien milligram is voor een kind reeds dodelijk. Een dokter die de situatie in het Brusselse opvolgt aan de VUB, heeft weet van twee kinderen die aan methadon gestorven zijn.

Het probleem stelt zich vooral in Brussel en Wallonië, waar het individuele artsen zijn die methadon voorschrijven. In Vlaanderen gebeurt dat veel meer in gespecialiseerde opvangcentra (De Sleutel in Gent, Free Clinic in Antwerpen), waar de controle groter is.

Een wettelijk kader zit er nochtans al lang aan te komen. De Franstalige socialist Roger Lallemand deed al in '92 een eerste voorstel. Deze regeerperiode diende hij zijn wetsvoorstel opnieuw in en formuleerde de regering er een aantal aanvullingen op. Maar de PS zelf zorgde ervoor dat het voorstel onbehandeld bleef. De partij durfde niet te weerstaan aan het verzet van Waalse en Brusselse artsen, die hun therapeutische vrijheid in het gedrang zagen komen, een argument waar ook de liberalen zich van bedienen.

Toch ziet het er naar uit dat de zaak in een stroomversnelling komt. Behalve de verontrustende signalen over de methadonvergiftigingen waar de coalitiepartners de PS mee onder druk kunnen zetten, is er ook het experiment met de gratis verstrekking van heroïne dat artsen in het Luikse willen opzetten. SP en CVP willen dergelijke experimenten niet goedkeuren zolang het wettelijke kader voor methadon er niet is. Kennelijk heeft dat de Waalse artsen over de streep getrokken, want het voorstel van Lallemand staat plots op de agenda van de gemeenschappelijke commissie volksgezondheid en justitie volgende week dinsdag.

Het voorstel maakt het voorschrijven van methadon in het kader van een ontwenningskuur wettelijk. De amendementen van de regering zijn erop gericht misbruik tegen te gaan door slechts dagelijkse doses te laten voorschrijven die de verslaafde in de apotheker moet innemen en door registratie verplicht te maken.

(SD)Het antigifcentrum krijgt alsmaar meer oproepen over methadonvergiftigingen. (Foto Patrick De Spiegelaere)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234