Donderdag 20/01/2022

Naar welke stad trekt The City?

De onderhandelingen over de brexit zijn nog niet eens opgestart, en de kroonjuwelen worden al opgelijst om in te lijven. Op korte termijn voelt vooral de financiële dienstensector in The City de bui hangen.

'Come to Belgium', met zijn ondernemersvriendelijke regering in het hart van Europa. Zo wil premier Charles Michel Britse bedrijven of investeerders paaien die de langdurige onzekerheid omtrent de brexit en de gevolgen voor hun handelspositie vrezen. In het centrum van Europa ligt een klein maar fijn landje, dat voor ondernemers de rode loper wil uitrollen, zo laat de boodschap van Michel zich samenvatten. Of het de juiste strategie is om een belangrijke handelspartner als het Verenigd Koninkrijk een beetje te jennen, is één vraag. Pieter Timmermans, topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) ziet er geen graten in. "Dat Britse bedrijven na de brexit een handelspartner zullen zoeken, en dat wij ons dan opwerpen als die partner, lijkt me geen slechte campagne."

Zowat 8 procent van de Vlaamse export (15,2 miljard euro) is besteld voor het VK. De Walen verschepen zowat 7 procent van hun bruto nationaal product naar ginds, goed voor zo'n 2 miljard euro.

Anderzijds, ook in de andere Europese landen wordt gretig gelonkt naar de mogelijke economische fallout en hoe een graantje mee te pikken. Het Verenigd Koninkrijk haalt iets meer dan de helft (55 procent) van zijn import uit Europa, en voert net iets minder (45 procent) uit naar Europa. Zowel Europa als het VK hebben weinig te winnen bij een handelsoorlog.

Van alle scenario's is er wel eentje die steeds meer veld wint. En dat is dat The City, het befaamde financiële district in Londen niet ongehavend uit deze brexit zal komen. Ook graaf Paul Buysse, die voor de Belgische regering de expertengroep voorzit die de gevolgen van de brexit op ons land moet opvolgen, liet zich al in die zin uit. Wordt het VK onafhankelijk, dan zal wellicht een groot deel van de diensten daar naar Frankfurt of Dublin moeten verhuizen, verwacht Buysse. Christine Lagarde, de topdame van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is stellig: "Londen verliest zijn internationale status als financieel centrum."

Het VK huisvest de grootste financiële sector van de EU. Wereldwijd speelt de Britse financiële sector een leidende rol als dienstencentrum voor de financiële markten. Zowel op vlak van transacties, handelsplatforms als consultancy of investeringsbanken. Het zit allemaal op een kluitje in Londen.

Een van de kroonjuwelen van dat kluitje is de Europese Bankautoriteit (EBA), gehuisvest op Canary Wharf in Londen. Daar wordt met een mengeling van angst en afgrijzen gekeken naar de jongste gebeurtenissen. De EBA heeft als opdracht de regelgeving en het toezicht in de Europese bankensector te bestendigen. De instelling is onafhankelijk, maar moet verantwoording afleggen aan het Europees Parlement, de Raad en de Commissie. EBA maakt deel uit van het Europees Systeem voor financieel toezicht, en nu de brexit een feit is, is de strijd om de EBA naar het Europese vasteland te verhuizen ingezet. Een verlies van de EBA zou voor Londen niets minder dan een slag in het gezicht zijn.

Brussels Financial District

Achter de schermen is de strijd om de EBA al ingezet. Officieel wil niemand het gezegd hebben, maar off the record klinkt het dat een aantal protagonisten zich warmloopt. De steden op het continent die dan genoemd worden zijn - vanzelfsprekend - Frankfurt (thuisplaats van de ECB) en Parijs. Ook Dublin en zelfs Amsterdam worden al eens genoemd.

En waarom niet Brussel als Financial District? Pieter Timmermans steekt niet onder stoelen of banken dat zijn organisatie daar de nodige stappen wil voor zetten. "Ik geloof in de rol die Brussel kan spelen, en waarom zouden we niet realistisch en pragmatisch kunnen zijn." Bij de sectorfederatie Febelfin, die de Belgische financiële sector overkoepelt, wil men wat graag de knowhow inzake internationaal betalingsverkeer promoten. Maar het zal vooral een politieke strijd worden, klinkt het. Waarmee we premier Michel zijn oproep ook zo kunnen interpreteren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234