Donderdag 18/08/2022

Navo denkt weer aan grondtroepen

Het was een tijdje stil rond de mogelijkheid om Navo-grondtroepen naar Kosovo te sturen, maar sinds gisteren is daar weer sprake van. Groot-Brittannië wil de optie in elk geval openhouden. Inmiddels zegt de Macedonische president Kiro Gligorov dat zijn land ten onder gaat aan de vluchtelingenstroom en dat hij er honderdduizend weg wil.

BRUSSEL / BELGRADO.

REUTERS / DPA

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, herhaalde gisteren in Brussel dat een grondinterventie pas mogelijk wordt als het verzet van de Servische troepen in Kosovo voldoende gebroken blijkt te zijn. De Amerikanen houden het nog steeds bij een weigerachtige houding.

Men gaat er nu van uit dat minstens 50.000 manschappen nodig zijn om een vredesakkoord in Kosovo op het terrein te doen naleven. Voor het begin van de bombardementen nam men bij de Navo nog aan dat 26.000 man zou volstaan, maar dat blijkt nu veel te weinig. Op dit ogenblik bevinden zich al 16.000 Navo-troepen in Macedonië.

De voormalige stafchef van het Amerikaanse leger, generaal buiten dienst Colin Powell, heeft de Navo op de korrel genomen. Volgens hem moet de alliantie een "grootscheepse actie beginnen" en zich niet beperken tot luchtaanvallen alleen. Volgens Powell is een grondaanval onafwendbaar en zijn slachtoffers aan Navo-zijde "onvermijdelijk", net als in de Golfoorlog tegen Irak, waar in 1990-'91 ook geallieerde slachtoffers vielen, zij het slechts een fractie van het aantal slachtoffers aan Iraakse kant.

Powell wees ook op de tegenstelling tussen de politieke grootspraak en de militaire middelen die worden ingezet. "Milosevic wordt afgeschilderd als een tweede Hitler, als het ergste wat we de afgelopen decennia hebben meegemaakt. Toch volgt er geen grootscheepse militaire campagne, enkel de ontplooiing van een luchtleger."

Van zijn kant waarschuwde generaal Nebosja Pavkovic, bevelhebber van het Servische derde legerkorps, die verantwoordelijk is voor Zuid-Servië en dus ook voor Kosovo, in een gesprek met de Servische tv-zender Studio B dat de Navo "een hel op aarde" mag verwachten als ze probeert grondtroepen naar de provincie te sturen.

Volgens hem zijn de Joegoslavische grenzen veilig en worden voor 's lands verdediging 'werken' uitgevoerd. "De eersten die dat zullen ondervinden zijn zij die pogen ons grondgebied binnen te dringen. Ze zullen het niet overleven, ze zullen dagen en maanden op de meest onvoorstelbare manieren creperen." Volgens Pavkovic hebben de ultramoderne luchtstrijdkrachten van het bondgenootschap het beoogde doel, met name de Joegoslavische terugtrekking uit Kosovo en instemming met een autonomieovereenkomst, niet kunnen afdwingen en zijn de partijen op de grond evenwaardig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234