Donderdag 06/10/2022

NAVO in Afghanistan

"Opnieuw NAVO-soldaten gesneuveld in Afghanistan - NAVO niet opgewassen tegen taak in Afghanistan, aldus VS minister - 3.000 extra militairen naar Afghanistan"... De laatste tijd niets dan slecht nieuws over Afghanistan. Ben ik de enige die vindt dat de NAVO-operatie daar verdomd veel begint te lijken op de Russische invasie van '79-'89? Wanneer een regime of groepering ergens in de wereld massaal de mensenrechten schendt, zoals onder de taliban waarschijnlijk het geval was, beweer ik niet dat we dit zomaar moeten toelaten. Dan zou de VN moeten kunnen optreden. Die kunnen een neutrale militaire macht op poten zetten. Zoals we zien, treedt de NAVO alleen op als ze eigen belangen heeft. Wie nog gelooft in de humane doeleinden van de NAVO lijkt me erg naïef.

Koen Zelderloo, via e-mail

Octopus

Schitterende analyse van Geert Buelens in De Gedachte (DM 16/1). Een tweeledige staatsstructuur kan onmogelijk tot de communautaire pacificatie leiden waarnaar ieder zinnig mens, vandaag meer dan ooit, snakt. Tweeledigheid kan niet duurzaam zijn omdat ieder meningsverschil tussen de twee 'partners' altijd weer kan escaleren tot een harde confrontatie. Het 'oplossen' van die confrontatie moet dan telkens opnieuw afgekocht worden via het perfide systeem van het consumptiefederalisme. Dat systeem lukt zolang het federale niveau geld heeft om het te financieren. Wat vandaag dus niet meer het geval blijkt.

Wil men de Belgische federatie echt in stand houden, dan zou afgestapt moeten worden van de staatkundige Vlaams-Franstalige tweeledigheid. Níét door een Vlaams-Waals-Brusselse drieledigheid in de plaats te stellen, want dat zou helemaal niets veranderen en dus helemaal niets oplossen. Wèl door een veel ruimere verscheidenheid van het land als grondslag te nemen: met als basis bijvoorbeeld de huidige provincies of bijvoorbeeld nieuw te vormen stadsgewesten.

Zo'n meervoudig federalisme maakt echter geen enkele kans, want krijgt geen enkele kans. En dus gaan we verder op weg naar het separatisme. Overigens keurig in navolging van de Octopuspolitici zelf, die voor het uitoefenen van hun job al vele tientallen jaren kiezen voor separatistisch georganiseerde politieke partijen zonder zelfs maar de geringste federale structuur.

Paasklokken op 23 maart voor het begin van een nieuwe regering? Doodsklokken voor het einde van een land zult u bedoelen.

Hugo Biets, Tongeren

Staking toeleveranciers Ford

"Morgen één euro meer verdienen zou wel eens overmorgen het einde van je job kunnen betekenen", dat is wat Jeroen Bloemen van Voka-Limburg te zeggen heeft tegen de werknemers van de verschillende toeleveranciers van Ford Genk. Dat die werknemers tussen de 15 en 20 procent minder verdienen dan de werknemers van Ford zelf, daar maakt hij geen probleem van. En toen bekend werd gemaakt dat toplui van Ford forse bonussen opstreken (Alan Mulally, 28,18 miljoen dollar; William Ford 10,5 miljoen dollar) zweeg hij ook in alle talen (De Morgen 6/4/2007). Maar nu deze werknemers terecht een groter deel van de koek willen, schreeuwt hij moord en brand. Ik vind het niet alleen een schande dat de toeleveranciers onderling al verschillende looncategorieën hanteren, maar ook dat ze dan nog eens een pak lager liggen dan bij Ford zelf. Want we mogen niet vergeten dat vroeger al deze taken gedaan werden door Fordwerknemers. Ik begrijp niet waarom die loonverschillen nodig zijn, aangezien iedereen uiteindelijk aan dezelfde auto werkt.

Georges Houtmeyers, Genk

Aribert Heim (1)

Lezer Van Regenmortel besluit dat de zoektocht naar naziarts Aribert Heim een jacht is op "spoken" (DM 16/1). De brief getuigt, onder andere, van een pijnlijke leemte in algemene kennis en ontwikkeling. In 1947 werden in Nuremberg naziartsen berecht die in concentratiekampen moedwillig experimenteerden met weerloze slachtoffers (The Doctors' Trial). Dit proces gaf aanleiding tot de Code van Nuremberg, een blauwdruk voor het vandaag nog altijd geldende principe van rechten van personen onderworpen aan medisch onderzoek. Toch komt het nog altijd voor dat artsen betrokken zijn bij martelpraktijken, niet alleen onder terroristische regimes. Opdat de geschiedenis zich niet herhaalt, is het van het grootste belang dat iedere medische misdadiger wordt opgespoord en berecht, ook het restant artsen uit de nazitijd.

Karin Janssen van Doorn, Brussel

Aribert Heim (2)

Ik vraag me af wat het onderliggende motief voor de lezersbrief van A. Van Regenmortel kan zijn (DM 16/1). Vooral de zin "de zoektocht naar Aribert Heim is een jacht naar spoken uit het verleden" is op het randje van negationistisch. Het ontkennen of extreem minimaliseren van in het algemeen aanvaarde historische gebeurtenissen, zoals dat beschreven staat in de negationismewet van 23 maart 1995, is in dit land (gelukkig) strafbaar. Voor het overige verwijs ik Van Regenmortel naar de website van het Mauthausen Memorial nabij Linz (www.mauthausen-memorial.at). Een eenvoudige klik op 'getuigenissen van overlevenden' en de schokkende beelden uit de uitvoerige documentaire Rückkehr unerwünscht (Terugkeer ongewenst) geven een eenvoudig maar ontluisterend antwoord op Van Regenmortels vraag of het alsnog vervolgen van Heim iets oplevert, buiten het openrijten van oude wonden. Ik hoop dat de briefschrijver even de tijd neemt om de beelden te bekijken en een nieuwe lezersbrief schrijft, deze keer met de titel 'Excuses, ik wist er niets van' (hoe klonk dat in het Duits ook weer?).

Tijs Synaeve, Brugge

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234