Woensdag 05/10/2022

Nederlaag dreigt voor Barack Obama

De Amerikaanse president Barack Obama. Beeld EPA
De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld EPA

In de VS vinden vandaag tussentijdse parlementsverkiezingen plaats, die als de ultieme test voor president Barack Obama worden beschouwd. Volgens de peilers zal de Democratische partij van Obama zeker een historische nederlaag oplopen en haar meerderheid in het Huis van Afgevaardigden verliezen.

Tom Vandyck

De Republikeinen hebben 39 zetels nodig om de meerderheid te heroveren in het Huis, het Amerikaanse equivalent van onze Kamer van Volksvertegenwoordigers. Alle peilingen zijn het erover eens dat hen dat waarschijnlijk zal lukken.

Een ultieme, gisteren gepubliceerde peiling van het onderzoeksbureau Gallup geeft de Republikeinen zelfs een voordeel van 15 procent. Onder 'waarschijnlijke kiezers' zegt 55 procent voor de Republikeinen te zullen stemmen, tegenover 40 procent voor de Democraten. In de andere peilingen van de laatste dagen is de Republikeinse voorsprong iets minder uitgesproken, al zijn ook die allemaal negatief voor de Democraten. De vraag in de VS is niet of de Democraten zullen verliezen, maar vooral hoeveel.

Verliest zijn partij de meerderheid in het Huis, dan zal het voor Obama de komende twee jaar in elk geval bijzonder moeilijk regeren worden. De Republikeinen kondigden al aan dat ze een aantal van Obama's verwezenlijkingen ongedaan zullen proberen te maken, te beginnen met de nieuwe ziektewet, die eerder dit jaar goedgekeurd werd. Volgens Mitch McConnell, de Republikeinse factieleider in de Senaat, zal het de eerste prioriteit van zijn partij zijn om ervoor te zorgen dat president Obama in 2012 niet opnieuw verkozen wordt.

Washingtonwatchers vergelijken deze tussentijdse verkiezing met die van 1994, toen de Democratische president Bill Clinton zijn parlementaire meerderheid moest inleveren na een vergelijkbare Republikeinse golf. Dat is niet noodzakelijk helemaal slecht nieuws voor Obama: Clinton werd twee jaar later vlot herkozen en overzag tijdens zijn tweede termijn de grootste naoorlogse economische boom in de VS.

Deze verkiezing komt er minder dan twee jaar nadat Barack Obama ingehaald werd als redder des vaderlands en de Democraten in zijn slipstream hun meerderheden in het Congres uitbreidden. De zwakke economie en de hoge werkloosheid in de VS hebben ervoor gezorgd dat Obama's populariteit fel gedaald is, samen met die van zijn partij. Volgens het gemiddelde van de gespecialiseerde website RealClearPolitics vindt 64 procent van de Amerikanen dat het de verkeerde richting uit gaat met land. Doorgaans is dat een slecht teken voor de partij die aan de macht is.

Wellicht brengen deze verkiezingen een aantal door de rechts-populistische Tea Party gesteunde kandidaten in het Amerikaanse parlement. De Tea Party, achter de schermen gesteund door de Republikeinen en een deel van het bedrijfsleven, speelde de voorbije twee jaar een voorname rol in de oppositie tegen Obama.

De verkiezing komt na een ongemeen scherpe campagne, waarin negatieve tactieken meer dan ooit de boventoon voerden. Na een beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof mochten bedrijven anoniem kandidaten financieren. Dat gebeurde met tientallen miljoenen dollars tegelijk en kwam vooral Republikeinse kandidaten ten goede.

De opmerkelijkste race heeft plaats in de staat Nevada, waar de Democratische Senaatsvoorzitter tegen de verwachtingen aankijkt tegen een achterstand op Tea Partykandidate Sharon Angle. In Illinois kan de Republikein Mark Kirk de vroegere Senaatszetel van president Obama buitmaken.

De eerste resultaten zullen binnenlopen vanaf middernacht Belgische tijd en zijn te volgen op de website van deze krant. Aangezien er een flink aantal zeer nipte races op het programma staan, kan het tot morgen, en in bepaalde gevallen nog een stuk langer, duren voor alle uitslagen bekend zijn.

Tom Vandyck Beeld UNKNOWN
Tom VandyckBeeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234