Zondag 02/10/2022

Zaak-Epstein

Nederlands ex-model: ‘Ik ben verkracht door de Franse meisjesleverancier van Epstein’

Thysia Huisman in haar modellenjaren. Beeld privébeeld
Thysia Huisman in haar modellenjaren.Beeld privébeeld

Thysia Huisman, een voormalig Nederlands model, zegt op haar 18de te zijn verkracht door een Fransman die een belangrijke schakel lijkt in het seksnetwerk van de Amerikaanse multimiljonair Jeffrey Epstein. De vermeende dader, Jean-Luc Brunel, zou een belangrijke ‘leverancier’ van jonge meisjes geweest zijn.

Sander van Mersbergen

De verkrachting vond volgens Huisman, nu 46, plaats in 1991 nadat ze gedrogeerd was. Brunel was destijds een grote naam in de Parijse modewereld. Huisman hield het verhaal jarenlang voor zich, maar komt er nu mee naar buiten in de hoop dat hij alsnog boet voor zijn daden. Ze is niet de enige vrouw die de Fransman beschuldigt. “Ik ben een van de velen.”

Voor Huisman begon het verhaal in september 1991. “Ik werkte voor een modellenbureau in Brussel. Ik was 18. Brunel kwam geregeld langs. Hij was lyrisch en wilde me meteen naar Parijs halen. ‘Ik maak van jou een superster’, zei hij. Ik was nuchter, maar tegelijk was het een geweldige kans. En mijn agent in Brussel duwde me nog net de trein niet in.”

“Ik kwam bij Brunel thuis te logeren, in een groot appartement bij de Arc de Triomphe in de buurt. Dat voelde vreemd: waarom moest ik bij hem thuis slapen? Brunel wilde dat ik bij hem in bed sliep. Dat weigerde ik. Ik maakte voor mezelf een bed in de kamer van een ander model. Brunel bleef tegen me praten. ‘Ik ben verliefd op je’, zei hij, ‘ik krijg je nog wel in mijn bed.’ Tegelijk regelde hij ook dingen voor me. Ik kreeg een testshoot bij een goede fotograaf.”

Gladde praatjes

“Brunel was begin de veertig en had gladde praatjes. Maar hij was supercharmant. Het was altijd een feestje bij hem, een soort van gezelligheid. Iedere avond kwamen er mensen naar zijn appartement. Types uit de modewereld, en oudere, rijke zakenmannen. In mijn herinnering heb ik ook Epstein daar gezien. Toen ik zijn foto in de media zag, dacht ik meteen: die man ken ik. Ik meen zelfs nog te weten wat hij aan had.”

“De mannen hadden allemaal meisjes, modellen, vaak uit Rusland, Oekraïne of wat toen nog Tsjechoslovakije was. Ik weet niet hoe oud zij precies waren, maar ze waren echt heel jong. Ze vertelden tegen mij dat ze niet terug konden, dat ze hier geld verdienden voor hun familie. Ik was niet gelukkig daar, maar probeerde me staande te houden. Ik wilde model worden.”

“Op een avond, ik denk dat ik een week of tien dagen daar was, gingen we met de hele groep uit. Toen we weer bij Brunel thuis waren kreeg ik een mixdrankje. Daarna werd ik duf. Het is allemaal heel blurry, mijn herinneringen waren heel vaag. Hij trok me zijn slaapkamer in. Ik weet nog dat hij mijn shirtje kapotscheurde, en dat ik me probeerde te verweren. Daarna probeerde hij me te penetreren.”

“De volgende ochtend werd ik wakker in zijn bed. Ik was totaal gedesoriënteerd. Mijn armen en benen voelden zwaar aan. Ik had alleen een kimono aan die niet van mij was. Brunel zelf zat in een andere kamer met zijn butler te praten. Ik ben als een dief in de nacht vertrokken en heb de trein naar Brussel gepakt. Op straat leek het of de gebouwen op me af kwamen. Ik voelde me zo vreemd.”

Jean-Luc Brunel in de documentaire die CBS over hem maakte in 1988. Beeld rv
Jean-Luc Brunel in de documentaire die CBS over hem maakte in 1988.Beeld rv

Hechte banden

Zonder het te beseffen lijkt Huisman kennis te hebben gemaakt met een seksnetwerk dat zijn weerga niet kent. De precieze banden tussen Brunel en Epstein worden nog onderzocht, maar waren in elk geval hecht. Het schandaal rond laatstgenoemde doet de Verenigde Staten nu op hun grondvesten trillen. Epstein werd dit weekend dood gevonden in zijn cel. Tal van grote namen hadden connecties met de multimiljonair die van omvangrijk misbruik beschuldigd wordt, van prins Andrew over Bill Clinton tot Donald Trump.

In 1991 wist Huisman van dit alles niets af. Ze had ook geen weet van meisjes of jonge vrouwen die naar de VS gebracht werden. Wel was de kwetsbare positie van jonge modellen alom bekend. “Het maakt me achteraf boos hoe ze met mij zijn omgegaan. In Brussel waren ze wel verbaasd toen ik weer terug was. Ik heb volgens mij gezegd dat Parijs niet mijn wereld was, zoiets. Maar ze hebben niet doorgevraagd. Terwijl ik over mijn toeren was, en ze toch wisten dat ik bij Brunel in zijn appartement terechtkwam. Die documentaire van CBS was toen al een paar jaar oud, de verhalen over hem moeten bekend geweest zijn. Er werd gewoon weggekeken.”

“Ik schaamde me heel erg. Ik heb heel lang gedacht dat het mijn eigen schuld was. Dat ik niet zo naïef had moeten zijn. Het klinkt heftig om te zeggen dat het mijn leven bepaald heeft, maar feit is dat ik mezelf heel lang gepantserd heb, moeite had om dingen te voelen. Acht jaar geleden ben ik mijn huidige vriend tegengekomen, hem heb ik verteld wat er gebeurd is. Eerst nog niet alles, en een beetje afstandelijk. Alsof het over iemand anders ging. Twee jaar geleden ben ik uitgebreid in therapie geweest: toen heb ik het er helemaal uitgegooid. Ik denk dat toen de verwerking pas is begonnen.”

Jeffrey Epstein met Donald Trump in 1997. Beeld Getty Images
Jeffrey Epstein met Donald Trump in 1997.Beeld Getty Images

Aangifte

De reden dat Huisman naar buiten treedt, is dat ze hoopt dat de ‘smeerlappen’ die haar en anderen dit aangedaan hebben, alsnog bestraft worden. Ze heeft overwogen aangifte te doen tegen Brunel, maar deed dat uit schaamte niet. Nu is het te laat. “Juristen in Frankrijk zeggen dat de zaak verjaard is. Wel adviseerden ze me om de FBI te benaderen, omdat zij nu alle gangen van Epstein nagaan. Ik heb twee weken geleden telefonisch contact gehad.”

Ze is bepaald niet de enige die Brunel beschuldigt. Al in 1988 vertelde een aantal modellen aan de Amerikaanse zender CBS dat Brunel hen gedrogeerd en in een geval ook verkracht had. In 2017 stelde een Nieuw-Zeelandse dat Brunel op haar 17de probeerde met haar naar bed te gaan.

Brunel zelf is onbereikbaar voor commentaar, ook voor Franse media. Het Brusselse en Parijse bureau waarvoor Huisman werkte, beantwoordden vragen over de zaak niet. Huisman zelf probeert al twee jaar om in contact te komen met Brunel. “Ik weet ook wel dat hij me niet meteen gelijk geeft en sorry zegt. Maar ik wil hem gewoon in zijn ogen kunnen kijken, en vertellen wat hij me heeft aangedaan. En dat ik er nog ben.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234