Maandag 26/09/2022

Nederlandse politici prijzen Beatrix' jarenlange inzet

Diederik Samsom, fractieleider van de Partij van de Arbeid. Beeld EPA
Diederik Samsom, fractieleider van de Partij van de Arbeid.Beeld EPA

"Wij hebben veel waardering voor de wijze waarop koningin Beatrix gedurende 33 jaar invulling heeft gegeven aan haar zware taak van staatshoofd", reageerde de Nederlandse politicus Diederik Samsom, fractieleider Partij van de Arbeid, vandaag op de bekendmaking van de abdicatie van de koningin. Na de toespraak van Beatrix stroomden de reacties binnen. Een overzicht.

Diederik Samsom, PvdA-leider
"We hebben veel waardering voor de wijze waarop koningin Beatrix gedurende 33 jaar invulling heeft gegeven aan haar zware taak van staatshoofd. Zij heeft zich laten kennen als een betrokken vorstin. Ook waarderen wij de bindende rol die zij in de samenleving heeft gespeeld. Naast haar grote professionaliteit wist en weet zij mensen te raken met haar medeleven in moeilijke tijden. Er komt nu een einde aan het tijdperk van koningin Beatrix als staatshoofd. Wij wensen prins Willem-Alexander en zijn vrouw prinses Maxima veel succes en wijsheid toe om het koningschap op hun eigen wijze te gaan invullen."

Emile Roemer, SP-leider
Emile Roemer, fractieleider SP, heeft veel waardering voor de manier waarop koningin Beatrix sinds haar aantreden in 1980 invulling gaf aan het koningschap. "Beatrix heeft op een professionele wijze invulling gegeven aan haar moeilijke taak, dat hebben mensen zeer gewaardeerd. Daarbij heeft zij altijd een grote betrokkenheid getoond met mensen, dat heeft haar geliefd gemaakt. De laatste jaren heeft Beatrix ook gehoor gegeven aan de wens uit de Tweede Kamer om meer openheid te geven, over de organisatie van het koningshuis en over de financiën. Ook is de rol van de koningin bij de formatie aangepast. Beatrix voelde de geest van de tijd goed aan. Ik denk dat zij een belangrijke rol heeft gespeeld om het koningshuis meer bij de tijd te brengen. Dat is een grote verdienste."

Alexander Pechtold, D66-leider
"Koningin Beatrix heeft Nederland ruim dertig jaar met veel toewijding gediend. Als minister en fractievoorzitter van D66 heb ik haar leren kennen als een hardwerkend en professioneel staatshoofd dat de belangen van ons land ook over de grenzen uitstekend dient. Zij is een moderne vorstin die het koningschap op een eigentijdse manier vorm geeft. Daarbij heeft zij dikwijls belangrijke politiek-maatschappelijke thema's geagendeerd, zoals duurzaamheid, Europa en integratie. Ook gaf zij op een waardige manier invulling aan de recente veranderingen in de rol van het staatshoofd in ons parlementaire systeem. Wij danken koningin Beatrix voor haar inzet en wensen haar nog vele goede jaren met kinderen en kleinkinderen."

Geert Wilders, leider PVV
"De Partij voor de Vrijheid dankt Hare Majesteit voor 33 jaar trouwe dienst aan het Nederlandse volk. De koningin is een groot voorbeeld voor velen. Ondanks het feit dat diep leed haar op persoonlijk vlak niet werd bespaard, heeft Hare Majesteit te allen tijde ons vaderland vol plichtsbesef gediend. Namens de PVV spreek ik de hoop uit dat de koningin mag genieten van nog vele gezonde jaren vol geluk en voorspoed. De PVV wenst haar opvolger, prins Willem-Alexander, veel succes en wijsheid toe."

Sybrand van Haersma-Buma, CDA-leider
"Het CDA is koningin Beatrix bijzonder dankbaar voor de inzet die zij de afgelopen 33 jaar voor Nederland heeft gehad. De Koningin heeft haar ambt op voorbeeldige wijze uitgeoefend. Op momenten van groot verdriet of bij intense vreugde was zij er voor het hele volk. Inspirerend, kundig en altijd betrokken bij het welzijn van alle Nederlanders. Nederland mag trots zijn op deze koningin. Wij zullen haar allemaal in haar functie missen. Ook voor de politiek heeft de koningin altijd haar belangstelling getoond en vele kabinetsformaties in goede banen geleid. Wij wensen onze aankomende koning Willem Alexander en aankomende koningin Máxima een goede voorbereiding op de belangrijke taak die voor hen ligt."

Arie Slob, ChristenUnie-leider
"Vanavond heeft Hare Majesteit Koningin Beatrix haar aftreden aangekondigd. Dankbaarheid overheerst bij mij voor de lange periode waarin onze vorstin het koningschap uitoefent. Ik heb groot respect voor de wijze waarop ze invulling geeft aan het koningschap. Nauwgezet en met grote betrokkenheid voor ons land en haar inwoners, ook voor de inwoners van het Caribisch deel van het koninkrijk der Nederlanden. Als koningin voor iedereen, bewogen met wat kwetsbaar is, succes en talent vierde en terecht aandacht vroeg voor wat ons de in de samenleving bindt. Ook zagen we haar bij droevige gelegenheden als een moeder des vaderlands dichtbij mensen staan. Ik bid koningin Beatrix Gods onmisbare zegen toe alsook prins Willem-Alexander en prinses Maxima voor de taak die op hen wacht."

Bram van Ojik, fractieleider van GroenLinks
"Sinds 1980 heeft koningin Beatrix het ambt professioneel en betrokken bekleed, met haar echtgenoot prins Claus naast haar als steun en toeverlaat. Het is een ambt dat grote persoonlijke offers vergt. Koningin Beatrix heeft Nederland in roerige tijden weten te verenigen. De laatste jaren van haar regering werden getekend door grote persoonlijke verliezen. Zij heeft het belang van kwetsbare waarden zoals verdraagzaamheid, zorg voor onze natuur en Europese solidariteit onvermoeibaar uitgedragen. GroenLinks dankt haar voor alles wat zij heeft betekend voor Nederland. Gelukkig krijgen we met Willem-Alexander en Máxima waardige opvolgers. Zij staan met hun inzet voor internationale samenwerking in een mooie traditie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234