Zaterdag 01/10/2022

Nederlandse werkgevers dringen aan op loonstop

Ook Nederlandse werkgevers vinden dat er onder de huidige economische omstandigheden geen ruimte voor loonsverhoging is. En ook de Nederlandse vakbonden zijn het daar niet mee eens. Het FNV, de grootste Nederlandse vakbond, wil een loonopslag van 1,25 procent voor volgend jaar. In Nederland zijn de lonen niet automatisch geïndexeerd, en het FNV is van mening dat de loonstijging noodzakelijk is om de koopkracht van de werknemers te garanderen.

De sociale verhoudingen in Nederland zijn al maanden gespannen door de hervormingsplannen van de regering-Balkenende. De regels inzake de WAO, de ziektewet, worden verder aangescherpt. Het werkloosheidsstelsel wordt uitgekleed, in de gezondheidszorg wordt het eigen risico verhoogd en wie op brugpensioen wil, moet dat voortaan zelf financieren. Op 2 oktober demonstreerden zo'n 200.000 werknemers tegen die ingrepen. Sindsdien volgden de acties bij onze noorderburen zich snel op. Het openbaar vervoer werd stilgelegd, in de metaalsector werd gestaakt en ook de gemeentelijke diensten legden het werk neer. De relatie tussen werkgevers en vakbonden leek goed verziekt.

Maar gisteren klaarde de lucht enigszins op toen de werkgeversorganisatie VNO-NCW bekendmaakte dat ze toch bereid is om aan te schuiven bij het sociale overleg tussen vakbonden en overheid. Werkgevers en vakbonden zouden nu "voldoende vertrouwen" in elkaars standpunt hebben. De gesprekken gingen om 20.30 uur van start. De grootste vakbond FNV rekent op "een lange nacht", evenwel "zonder garantie op een akkoord". De vakbeweging weigert de werkgevers tegemoet te komen met loonmatiging. "We hebben het kabinet 'uiterste terughoudendheid' over de lonen beloofd. We zijn niet bereid tot verdere concessies met de werkgevers", aldus voorzitter Doekle Terpstra van de vakcentrale CNV gisteren.

De Nederlandse situatie is goed te vergelijken met die in ons land. Deze week kwam de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven met zijn jaarrapport waarin een loonnorm van 5,3 procent werd aanbevolen. De vakbonden grepen dat cijfer meteen aan om te pleiten voor een salarisverhoging. De werkgevers haalden echter heel andere gegevens uit het rapport en onderstreepten het feit dat de lonen in België sneller zijn gestegen dan in onze buurlanden. Dat is voor de werkgevers een reden om te pleiten voor een absolute loonstop, omdat anders onze concurrentiepositie verder aangetast zou worden.

(JM)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234