Vrijdag 12/08/2022

Neen

Afgesloten van sociale media zocht journalist Rik Van Puymbroeck sinds Nieuwjaar tijd om weer echt te lezen. In Zeno bracht hij elke week verslag uit. Dit is de laatste keer.

Stel dat je op Twitter 15.000 volgers hebt en je tweets worden gemiddeld 'geliket' door drie mensen. Het kan al eens wat meer zijn. Soms minder. Wat zegt dat dan over Twitter en over jezelf?

Soms is bescheidenheid dan misschien ook niet kwaad. En is het te overwegen eens na te denken of 'ik heb weer een mening' waardevoller is dan deze woorden aan het begin van een boek van 206 pagina's: "Geen van beide zusjes Grimes zou in het leven gelukkig worden..." Richard Yates schreef dat boek, hij is al lang dood en Paasparade verscheen pas na zijn overlijden.

Het is een Vlaamse schrijver die de titel bezorgde op de vraag wat zijn all-time favourite boek is. Een vraag die ook aan zeven andere mensen werd gesteld en die vanaf volgende Zeno als een rode draad door een interviewreeks zal lopen. Een mogelijkheid was om het op de dag van het gesprek zelf te vragen. Maar vooraf is interessanter: zo kun je je als interviewer engageren het boek zelf gelezen te hebben voor het gesprek. Dat zijn dus acht boeken extra in een paar weken.

Soms dun: Heart of Darkness van Joseph Conrad zit erbij. Maar twee in het Frans ook: Antigone van Henry Bauchau en Non-lieux van Marc Augé. De rest is een verrassing, net als de gasten. Maar Paasparade is een fantastische ontdekking en de vraag is of je aan het favoriete boek de mens herkent. Zoals aan zijn boekenkast. Ik denk het wel.

In januari begon deze rubriek met een film in Kortrijk, Winter Sleep van de Turkse cineast Nuri Bilge Ceylan. Nadien was het plan elke week minstens een boek te lezen, in de tijd die vrijkwam zonder Twitter of Facebook. Het Schriftje van 2015 vermeldt 21 titels. Dat hadden er dus 26 moeten zijn: het leven bleek meer dan lezen.

Natuurlijk waren die 21 niet allemaal voltreffers, en bij een enkeling zit er tot vandaag nog wel een bladwijzertje voor de laatste pagina bereikt werd. Maar in dat Schriftje van 2015 staan prachtige overgepende zinnen. "Doordat onze man met zevenmijlslaarzen door de tijd wil gaan, komt hij opeens tijd te kort als deze hem, op een tweede kerstdag ontglipt", uit Voor al uw geschenken van Jean Rouaud. "Is dat 'bezuinigen op anderen' niets anders dan een botte, extra verdediging tegen de langzaam maar zeker aanschrijdende dood", uit Het had erger gekund van Richard Ford. En: "We zijn dan misschien wel in ijltempo aan het ontkerstenen, die kruisjes vermenigvuldigen zich in een tempo dat de befaamde vijf broden en twee vissen amper zouden kunnen bijbenen", uit On est tous junior, een column van Filip Joos over de overleden voetballer Junior Malanda. Want ook daarin zit schoonheid die je toch nog altijd op papier wil lezen.

Vorige week vroeg iemand wat nu het beste boek was van dit jaar. Het is een boek van vijftig jaar oud, het heet De seizoenen en Maurice Pons schreef het. Het stond gewoon als een van de laatste boeken in de kast van het Leuvense boekencafé De Dry Coppen, in plastic nog, geen tekst op de achterflap. Enkel een berg met sneeuw op de cover en dus de gok als verrassing. Maar wat een verhaal.

Even later sloot dat boekencafé overigens de deuren, maar dan bleek hoe boeken toch weer voor verbinding zorgen. Liesbet en Mark, twee vaste klanten, kregen zoals iedere vaste klant een mail met het spijtige bericht van de sluiting. Twee maanden later openden zij twee huizen verder Barbóék. Let op de twee accenten.

Word je een beter mens van al dat lezen? Vermoedelijk niet, neen, struikelen zal het altijd blijven. Maar aangezet door een bijzonder interview dat Jeroen de Preter met filosoof Johan Braeckman had aan het einde van 2014 over een jaar lezen, blijft grote dankbaarheid. En mis je dan de hashtags niet? Neen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234