Vrijdag 07/10/2022

Niemand durft Vande Lanotte afschieten

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
BE/ TM/ TP/ STS

Bij de Russische roulette met zijn onderhandelingsnota als inzet heeft bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) het eerste rondje overleefd. Vande Lanotte gokte erop dat niemand de nota meteen zou durven afschieten, en dat is ook exact wat gebeurd is. Maar de kogels zitten klaar, aan weerszijden van de taalgrens.

Vanmiddag moeten de zeven onderhandelende partijen aan Vande Lanotte laten weten of ze op basis van zijn ruim zestig pagina's tellende tekst willen voortonderhandelen. Er moet nauwelijks aan getwijfeld worden dat er zeven keer bevestigend geantwoord zal worden, zij het de ene keer al wat beschroomder dan de andere. In principe kan er vanaf morgen weer met zeven partijen gezamenlijk rond de tafel gepraat worden, zoals de bemiddelaar voorstelt. Dat zou voor het eerst zijn sinds september.

Ondanks die vormelijke vooruitgang blijven de inhoudelijke hinderpalen voor een akkoord overeind staan. De partij Groen! liet wel al als eerste "een duidelijk ja" horen voor "onderhandelingen met een strakke timing", maar dat was, om het voorzichtig uit te drukken, niet het antwoord waar met de meeste spanning naar uitgekeken werd. Bij de 'grote spelers' - N-VA, PS en CD&V - klinken de vreugdekreten over de voorstellen heel wat gedempter. Voorlopig slikken ze evenwel hun fundamentele bezwaren in, uit angst om bij een eventuele mislukking de zwartepiet toegespeeld te krijgen.

De drie Franstalige partijen stelden hun gemeenschappelijke topvergadering over de nota uit tot vandaag, officieel om hun experts de tijd te geven alles nog eens goed na te rekenen. Duidelijk is daarmee wel dat PS, cdH en Ecolo niet de fout willen herhalen van bij verduidelijker Bart De Wever (N-VA) van wie de nota al na een paar uur publiekelijk werd gekelderd. Nu heet het dat de nota "veel serieuzer is dan die van De Wever" en een "aanvaardbare onderhandelingsbasis". Die laatste term werd recentelijk al vaker gebruikt om te verbloemen dat een akkoord nog veraf is.

Verticale splitsing

Problematisch voor de Franstaligen is vooral het (nieuwe) luik in de nota over de 'verticale' splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Vande Lanotte beperkt de compensaties tot de faciliteitengemeenten, waar het recht behouden blijft om op een Vlaamse of Franstalige lijst te kiezen, een afzwakking van de rondzendbrief-Peeters wordt doorgevoerd en taalwetgeschillen (zoals over de burgemeestersbenoeming) worden doorgeschoven naar het Grondwettelijk Hof. "Te Vlaams", werd die compensatieregeling al genoemd. Ook de symbolisch belangrijke 500 miljoen extra voor Brussel komt er niet volledig: Vande Lanotte houdt het op een dikke 370 miljoen (het exacte bedrag varieerde in de verspreide nota's die verspreid werden om 'lekken' op te sporen).

De top van CD&V en die van N-VA bogen zich gisteravond al op een discrete plek over de nota-Vande Lanotte. Daar bleef de officiële communicatie eveneens uiterst beperkt. "We willen Vande Lanotte niet aandoen wat de Franstaligen Bart De Wever hebben aangedaan", klonk het zuinigjes bij N-VA. Versta: we schieten de nota niet meteen af.

Ook dat wil evenwel niet zeggen dat de voorstellen van Vande Lanotte algemene instemming krijgen. "Te mager" en "niet systematisch genoeg", oordelen bronnen zowel bij N-VA als CD&V. Dat sommige bevoegdheidsoverdrachten (met name in de gezondheidszorg of justitie) in het uiteindelijke voorstel afgezwakt worden, stuit er op kritiek. De compensaties voor B-H-V en de financiële injectie voor Brussel zijn dan weer "te genereus".

Al die bezwaren zullen evenwel nog niet meteen tot de mislukking van de bemiddelingsopdracht van Vande Lanotte leiden, zo wordt aangenomen. Wellicht begint nu een nieuwe periode van taaie gesprekken. Die zullen, in tegenstelling tot eerdere berichten, nog geleid worden door Vande Lanotte zelf. De bemiddelaar noteerde bij geen enkele partij een veto tegen een verlenging van zijn mandaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234