Donderdag 29/09/2022

Niet alleen prostaat vliegt uit Senaat

Voorkeurstemmen laten nog enkele onzekerheden

brussel.

eigen berichtgeving

Na de verkiezingen van 1995 onderging de Senaat een grondige facelift door de institutionele hervormingen van Sint-Michiel. Door de aardverschuivingen bij de verkiezingen van afgelopen zondag is er opnieuw een enorm personeelsverloop, met vele nieuwe gezichten én met evenveel werklozen tot gevolg.

De VLD en de CVP zijn de grootste partijen in de Senaat, met elk zes zetels. De CVP moest daarvoor wel meer dan 3 procent verlies lijden, evenveel als de VLD won. Verder was er bijna 6 procent verlies voor de SP. Vooral Agalev en in mindere mate het Blok konden daarvan profiteren.

Langs Franstalige kant waren er minder verschuivingen. Ecolo won bijna 8 procent, evenveel als de PS verloor. Opmerkelijk is hier het verlies van de PRL, met een kleine 2 procent. De Franstalige liberalen hebben vijf zetels, eentje meer dan de PS. Ecolo en PSC hebben er elk drie.

Wie zijn achterwerk mag neervleien in al die zetels, is nog onduidelijk. De bovenstaande aantallen gaan over de rechtstreeks verkozen senatoren. Hun uiteindelijke uitverkiezing hangt soms mee af van hun aantal voorkeurstemmen. Bovendien moeten die aantallen nog worden aangevuld met senatoren gecoöpteerd door de partijen (21) en senatoren aangeduid door de gemeenschappen (10). Door die twee groepen kunnen de partijen enkele mensen 'heropvissen'.

Bij de CVP zijn Jean-Luc Dehaene, Reginald Moreels, Sabine de Bethune, Erika Thys, Annemie Turtelboom en Theo Kelchtermans zeker van hun zitje. Als Kelchtermans kiest voor het Vlaams Parlement komt Jan Steverlynck in zijn plaats. Dat betekent onder meer dat Hugo Vandenberghe en Bea Cantillon dreigen te sneuvelen.

Ook bij de SP is de ravage groot. Louis Tobback, Myriam Vanlerberghe, Marcel Colla en Guy Moens mogen vrij gerust zijn. Onder meer Francy Vanderwildt sneuvelt. Bij de SP wordt gesproken over een rampenscenario. Niet alleen haalt de partij veel minder zetels binnen, als de SP niet in de coalitie zit, zijn er geen parlementsleden die minister worden, en zo plaats maken voor hun opvolgers.

Waar er verliezers zijn, zijn er ook winnaars. In de Agalev-fractie zullen Mieke Vogels, Frans Lozie en Jacinta De Roeck zetelen, drie nieuwkomers in de hoge vergadering. Ook de VLD levert nieuw bloed. Jean-Marie Dedecker en Martine Taelman zijn volledig nieuw, Marc Verwilghen en Paul De Grauwe komen over van de Kamer. Guy Verhofstadt en Jeanine Leduc zijn blijvers.

Bij VU&ID21 is het nog afwachten. Patrick Vankrunkelsven is zeker, voor het tweede zitje is het een strijd tussen ID21-frontman en hasjroker Vincent Van Quickenborne en ID21-Bekende Vlaming Margriet Hermans. Die laatste stond pas vierde op de lijst maar haalt veel meer voorkeurstemmen dan Van Quickenborne op de tweede plaats. Door de vele lijststemmen wint Van Quickenborne wellicht het pleit.

Het Vlaams Blok stuurt coming-woman Gerda Van Steenberge als nieuwkomer naar de Senaat.

Franstalige nieuwkomers zijn onder meer voor de PS José Happart en Philippe Moureaux, voor de PSC Philippe Maystadt en voor de PRL Philippe Bodson.

De verkiezingen voor de Senaat zijn ook een beetje een referendum voor de populairste politicus. In Vlaanderen is de topdrie: Jean-Luc Dehaene, Marc Verwilghen, Guy Verhofstadt. In Franstalig België kreeg Louis Michel de meeste voorkeurstemmen, gevolgd door Philippe Maystadt en José Happart.

Algemeen kan worden gesteld dat het effect van de boegbeelden afgelopen zondag beperkt was. Voor de Senaat was het effect van de lijsttrekker nog het grootst. Dehaene kon het verlies van de CVP beperken. De tandem Verhofstadt-Verwilghen kon de winst van de VLD vergroten. Louis Tobback is duidelijk op de terugweg. Langs Franstalige kant was de PS-tandem Happart-Moureaux niet geloofwaardig. (DDW)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234