Maandag 08/08/2022

Niet jong, niet hetero

Love Is Strange is niet zomaar een film over het homohuwelijk. Hij gaat namelijk ook over familie, vriendschap, ouder worden, privacy én de dure woningprijzen in New York. Een mooie, menselijke film.

Ben en George zijn al meer dan dertig jaar samen. Eindelijk kunnen ze trouwen. Een rechtstreeks effect van hun huwelijk is wel dat George (rol van Alfred Molina) plots zijn baan verliest als muziekleraar op een katholieke school. En dat heeft dan weer tot gevolg dat George en Ben (rol van John Lithgow) hun appartement in Manhattan moeten verkopen. Terwijl ze op zoek gaan naar een betaalbare flat, vinden ze tijdelijk onderdak: Ben bij het gezin van zijn neef en George bij een bevriend homokoppel. Een noodoplossing. En makkelijk is het niet. Of zoals Ben het uitdrukt: "Als je met familie samenleeft, leer je hen soms beter kennen dan je eigenlijk zou willen."

Gevechten des levens

De film begint dus met het huwelijk van Ben en George, maar Love Is Strange gaat uiteindelijk over veel meer. "Als filmmaker vertel je een specifiek verhaal, maar in die context wil je het toch over heel veel verschillende zaken hebben", zegt de Amerikaanse scenarist-regisseur Ira Sachs. "Ik vergelijk dat graag met de grote romans van de 19de eeuw. Als je een boek van Henry James leest, ga je een hele wereld binnen: feitelijk, historisch, cultureel... Het is telkens een breed canvas, maar hij slaagt erin van het alledaagse iets buitengewoons te maken. En gewone personages diepte en betekenis mee te geven. Dat heb ik in deze film ook geprobeerd.

"Een van de redenen waarom ik van dit medium hou, is dat het aandacht besteedt aan gezichten en mensen. Ken je die quote van de Joodse filosoof Philo van Alexandrië: 'Wees vriendelijk, want iedereen die je ontmoet, levert een moeilijk gevecht.' Ik vind dat een prachtige uitspraak, vol humanisme. Ja, het leven is hard, maar ook rijk."

Alhoewel Love Is Strange geen autobiografisch verhaal vertelt, is het toch opnieuw een heel persoonlijke film geworden. "Mijn vroegere films gingen vaak over de destructieve kanten van de liefde. Het was eigenlijk één groot proces van zelfontdekking. Maar nu ik een late veertiger ben, liggen die gevechten achter mij. Naarmate je ouder wordt, neemt het besef van tijdelijkheid toe. En heb je ook meer aandacht voor de anderen. Daarom eindigt Love Is Strange niet met Ben en George, maar met een jonge man die zijn toekomst tegemoet gaat. In dat opzicht is dit dus uiteindelijk en wellicht onverwacht voor de kijker een coming-of-agefilm."

Van veel films kan gezegd worden dat het verhaal zich eigenlijk ook elders had kunnen afspelen. Maar in dit geval speelt New York, met bijvoorbeeld zijn torenhoge woningprijzen, toch een erg belangrijke rol. "Ik was onlangs in Londen en iemand vroeg of ik daar ook een film zou kunnen draaien", zegt de regisseur. "Mijn antwoord was dat ik in Londen alleen een film zou kunnen maken over iemand die Londen niet kent. Dat zou ik heel goed kunnen doen. (lacht) In het geval van Love Is Strange kan je de tijd en de plaats inderdaad niet loskoppelen van New York. Maar de gevoelens zijn wel universeel. Het is ook een film over geld. Iemand heeft ooit gezegd dat de boeken van Jane Austen allemaal over liefde en geld gingen. In mijn werk wordt het leven van de personages evenzeer gedefinieerd door geld, klasse en economische factoren als door hun seksualiteit. Het zijn elementen waarmee je dramatisch aan de slag kunt."

Acting is easier

Sommigen zullen zich wellicht ergeren aan het feit dat Ben en George vertolkt worden door heteroacteurs. "Bij de casting stonden er ook wel gay acteurs op de lijst, maar uiteindelijk bleken John Lithgow en Alfred Molina toch de beste keuze. They just seem like the right guys. En het zijn allebei topacteurs. Het was trouwens Laurence Olivier die bij Marathon Man tegen Dustin Hoffman zei: 'Try acting, dear boy... It's much easier.' (lacht)"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234