Donderdag 18/08/2022

Update

Niet Van Massenhove maar Jo Cornu gaat NMBS leiden

Jo Cornu. Beeld PHOTO_NEWS
Jo Cornu.Beeld PHOTO_NEWS

Jo Cornu wordt de nieuwe baas van de NMBS. Cornu verdiende zijn sporen als topman van Alcatel en Agfa-Gevaert en is momenteel voorzitter van Electrawinds en zit in de raad van bestuur van Belgacom. Vanochtend raakte bekend dat Frank Van Massenhove, momenteel topman van de FOD Sociale Zaken, zich terugtrekt. Hij laat weten dat hij geen kandidaat meer is om persoonlijke redenen. Hij zou 'ernstige gezondheidsproblemen' hebben. Cornu begint in november aan zijn nieuwe functie.

Annelies De Becker

Jo Cornu heeft er reeds een rijkgevulde carrière opzitten in het bedrijfsleven. Zo zetelde hij tot op heden in de raden van bestuur van Agfa-Gevaert en Belgacom. Cornu, geboren in 1944, studeerde aan de KU Leuven af als burgerlijk ingenieur elektrotechniek en werktuigkunde en haalde vervolgens een doctoraat elektronica aan de Carlton University in het Canadese Ottawa. Tussen 1982 en 1984 was hij CEO van Mietec, de microchipspecialist uit Oudenaarde. Tot 1987 was Cornu ook aan de slag bij Bell.

Bij Alcatel doorzwom hij heel wat watertjes. Van 1985 tot 1995 was hij er lid van het directiecomité, tussen 1995 en 1999 was hij COO bij Alcatel Telecom. Nadien bleef hij adviseur van de voorzitter van de raad van bestuur van Alcatel. In 2008 maakte Cornu zijn intrede in de raad van bestuur van Agfa-Gevaert. Tussen november 2007 en mei 2010 was hij er zelfs CEO. Hij was ook bestuurder bij KBC.

Ook buiten België
Jo Cornu zocht het ook breder dan België. Hij was tussen 2005 en 2007 voorzitter van de ISTAG-groep van de Europese Commissie (Information Society Technologies Advisory Group), van maart 2007 tot januari 2008 was hij voorzitter van Medea+, de Eureka Cluster voor Micro-electronica Research in Europa.

In een persbericht zegt Frank Van Massenhove, die nog maar begin september aangeduid werd als de nieuwe NMBS-topman, te beseffen dat hij met zijn beslissing veel mensen zal ontgoochelen. "Maar ik heb de diepe overtuiging dat de positieve reacties op mijn aanwijzing minder met mijn persoon te maken hadden dan met de hoop dat er structurele veranderingen zouden komen bij de NMBS. Ik ben zeker dat een nieuwe spoorbaas dezelfde reactie zal krijgen."

Gezondheidsredenen
Van Massenhove bracht de minister van Overheidsbedrijven, Jean-Pascale Labille, woensdag op de hoogte van zijn beslissing. Gezondheidsredenen zouden aan de basis daarvan liggen. De man zelf zal geen publieke verklaringen afleggen over de oorzaak, die hij als een privézaak bestempelt. Hij zal wel zijn mandaat aan het hoofd van de FOD Sociale Zekerheid uitdoen, zo werd nog vernomen.

De naam van Van Massenhove stond niet op het lijstje van vijf mogelijke kandidaten om de NMBS te gaan leiden dat de voorbije weken circuleerde. Dat lijstje was opgesteld door het headhunterbureau Egon Zehnder. Op de lijst stonden Marc Descheemaecker (topman NMBS), Jannie Haek (topman NMBS-Holding), Jean-Claude Vandenbosch (ex-Belgacom), Michel Van den Broeck (topman LeasePlan) en Ellen Joncheere (CEO Sita Belgium).

"Cornu beschikt over alle kwaliteiten"
Het kernkabinet besliste vanmorgen onmiddellijk een nieuwe ceo voor de NMBS naar voren te schuiven. Minister Labille benadrukte daarbij de extreem belangrijke hervorming van het spoorbedrijf die voor 1 januari 2014 moet rond zijn en waardoor de huidige drie entiteiten worden teruggeschroefd tot twee entiteiten. De minister meent dat Cornu alle noodzakelijke kwaliteiten in huis heeft om zijn nieuwe opdracht tot een goed einde te brengen. Volgens premier Elio Di Rupo sluit de beslissing van het kernkabinet het dossier op politiek vlak af.

Voor Cornu zullen overigens dezelfde loonvoorwaarden gelden als voor Van Massenhove en de andere topmanagers die begin deze maand werden aangeduid: een maximum van 290.000 euro per jaar, waarvan een vast deel van 200.000 euro, een schijf van 30.000 euro die voordelen en diverse onkosten dekt en 60.000 euro als variabele verloning in functie van de gehaalde doelstellingen.

Frank Van Massenhove. Beeld BELGA
Frank Van Massenhove.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234