Maandag 23/05/2022

Terreurdreiging

Nieuwe IS-leider voor België

► In België zou Jadaoun al in de cel hebben gezeten voor 'diefstal en gevechten met de politie'. Beeld rv
► In België zou Jadaoun al in de cel hebben gezeten voor 'diefstal en gevechten met de politie'.Beeld rv

"Wees niet verbaasd als de volgende aanslag in België wordt beraamd vanuit Verviers. Een man uit die stad verblijft in Irak en wordt er klaargestoomd om de nieuwe Abaaoud te worden." Dat zegt een bron die zelf tot IS behoorde.

GVV

De geradicaliseerde moslimjongeren van Verviers worden voortdurend aangespoord om tot de aanval over te gaan in ons land, zo werd gisteren al duidelijk. "Trek naar een winkelcentrum of een andere drukke plaats en gebruik kettingzagen", luidt de boodschap. Volgens de opgesloten zoon van een imam die dat de politie vertelde, worden er ook plannen gesmeed om een te gematigde prediker te vermoorden. Syrië-strijders uit Verviers zouden dat allemaal beramen en uitvoerders zoeken in hun oude kennissenkring.

"Dat laatste kan kloppen, want het is een man uit Verviers die centraal staat in de plannen die IS nog heeft met jullie land", vertelt een unieke bron Het Laatste Nieuws. Deze getuige is een man die tot voor kort tot IS behoorde, bij de terreurgroep in Libië zat en zich Abu Qurayza noemt. Hij is geen Belg, maar is wel afkomstig uit een westers land. Hij bezit foto's en video's die nooit in het openbaar zijn verschenen en daardoor bewijzen dat hij op zijn minst heel goede contacten binnen IS heeft gehad. Waarom hij ooit toetrad tot de groepering, hoe hij er is uitgestapt en waar hij nu verblijft; daarover wil hij niets kwijt.

"Toen ik in Libië zat, zijn daar grote complotten gesmeed", zo vertelt hij wel. "Bedoeling was vooral de Verenigde Staten te treffen. Daarom was het een Amerikaanse IS'er die de leiding kreeg. Maar hij moest ook een netwerk uitbouwen met strijders uit alle mogelijke westerse landen om daar toe te slaan."

Volgens Abu Qurayza gebeurde dat alles onder supervisie van Abu Mohammad Al-Adnani, de recent gesneuvelde nummer twee van IS, van wie geweten is dat hij de buitenlandse operaties van de terreurgroep heeft geleid. Hij zou een groot deel van de planning naar Libië hebben verhuisd omdat IS daar toen - in de eerste helft van dit jaar - nog min of meer met rust werd gelaten.

Amerikaans accent

Ondertussen is het bolwerk Sirte daar heroverd op IS en documenten die er na de val van de stad zijn gevonden, leren dat er terroristische plannen tegen het Westen werden gesmeed. Over de Amerikaan die daarvoor verantwoordelijk was, wil Abu Qurayza niet veel zeggen.

Die man zou zich Al-Sanafi hebben genoemd en ook de kerel zijn geweest die aan het woord kwam in de eerste gruwelvideo die IS vanuit Libië heeft verspreid. Daarin was te zien hoe 21 koptische christenen werden onthoofd op een strand. De beulen waren allemaal gekleed in het zwart - behalve één, die met een Amerikaans accent zwoer om de Middellandse Zee rood te kleuren met westers bloed.

De man die hem daarbij moest helpen in België, is Tarik Jadaoun (28) uit Verviers. Op de fiche die IS van hem bewaarde en die uitgelekt is, staat te lezen dat hij aankwam in Syrië op 11 juni 2014 en dat hij in België heeft vastgezeten voor "diefstal en gevechten met de politie". Toen hij bij het complot werd betrokken, verbleef Jadaoun in Irak. Maar dat hij een rechtstreekse lijn had met Libië, bewijst Abu Qurayza door ons een beeldfragment te bezorgen waarin Jadaoun in hoogst gebrekkig Engels met de planners daar spreekt. "Ik was er zelf geregeld bij wanneer we zo'n videogesprek met hem hielden", zegt de bron.

Zelfmoordaanslag

Dat Jadaoun werd uitgekozen als de nieuwe Abdelhamid Abaaoud - de Molenbeekse terrorist die de Parijse aanslagen heeft geleid - dankt hij volgens Abu Qurayza aan zijn vele contacten in België en Frankrijk. "Zo heeft hij al twee Belgen onder zijn hoede die op zijn orders zitten te wachten. Hun namen ken ik niet meer, maar eentje noemde zich Sayfullah, herinner ik mij."

Het was de bedoeling om die Belgen samen te brengen met wat er nog overblijft van de Parijse cel. Die plannen werden verstoord toen Sirte begin augustus onder vuur kwam te liggen. "Maar er zal zeker worden getracht om ze nog uit te voeren", verzekert Abu Qurayza. "De mensen die er deel van uitmaakten, zijn bijna allemaal nog actief."

Jadaoun zet ook Belgen in Irak aan tot terreur. Zo liet hij zijn stadsgenoot Lotfi Aoumeur vorige maand een zelfmoordaanslag plegen in de buurt van Mosoel. Met deze boodschap: "Wees fier op je religie en wees fier op de jihad."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234