Maandag 03/10/2022

Nieuwe lente, nieuwe plantendagen

Het voorjaar is traditioneel de periode van de planten- en tuindagen, meestal in openlucht en dikwijls in een prachtig kasteelpark. Tot begin juni kunt u haast elk weekeinde wel ergens terecht, en elk jaar komen er nog bij. Een overzicht van de belangrijkste manifestaties in België. Volgende week een overzichtje van enkele interessante buitenlandse tuindagen.

Journées des plantes et des jardins

De spits wordt van 16 tot 18 april afgebeten door de Journées des plantes et des jardins in het domein van La Cense du Seigneur in het Waalse Mélin (bij Jodoigne). Gespecialiseerde kwekers uit binnen- en buitenland zijn er te gast bij Gwendoline en Eric le Hardÿ de Beaulieu, samen met een aantal exposanten van allerlei tuinmeubelen en -decoratie.

Info: La Cense du Seigneur, 4, rue des Beaux Prés, 1370 Mélin, tel. 010/81.31.92, fax 010/81.44.07.

Plantendag Kalmthout

De traditionele voorjaarsplantendag van het Arboretum van Kalmthout heeft dit jaar plaats op zondag 18 april, van 10 tot 17 u. Met een zeventigtal gespecialiseerde kwekers en getalenteerde amateurs uit België en Nederland en met enorme keuze aan vooral speciale en zeldzame planten is dit nog steeds hét jaarlijks rendez-vous bij uitstek voor plantenfanaten. In tegenstelling tot de meeste andere tuinbeurzen blijft Kalmthout zich toeleggen op planten. Hier dus geen toestanden met alle mogelijke tuinmeubelen en zogeheten tuindecoratiemateriaal.

Info: 03/666.67.41

Plantenbeurs Planckendael

Eveneens op 18 april organiseert het Dierenpark Planckendael in Muizen (Mechelen) een plantenmarkt. Misschien minder interessant voor de gepassioneerde plantenliefhebber op zoek naar de nieuwste variëteiten, maar een buitenkansje voor tuinliefhebbers die een bezoek aan een plantenbeurs willen combineren met iets leuks voor de kinderen. Open van 9 tot 18 u.

Info: 015/41.49.21

Plantenbeurs Grasheide

Nog steeds op zondag 18 april wordt in Putte-Grasheide (bij Mechelen) voor de eerste keer een plantenbeurs gehouden. Met demonstraties wijnmaken en oude ambachten. Van 9 tot 18 u.

Info: 015/23.47.66

Tuinexpo Zottegem

Op 17 en 18 april kan u in het kasteelpark Breivelde in Zottegem een bezoek brengen aan een soort decoratiebeurs voor de tuin waar ook enkele planten worden getoond. Open van 10 tot 19u.

Info: 09/221.41.44

Plantenbeurs Hombeek

Op zondag 25 april kan u van 10 tot 17 u in het dorpscentrum van de gemeente Hombeek (Mechelen) terecht voor wellicht de sympathiekste plantenbeurs van het voorjaar. Wat negen jaar geleden begon als een lokaal initiatief is intussen uitgegroeid tot de grootste plantenbeurs van het land, met een enorme keuze aan gewone en ongewone planten voor tuin en terras. Er zijn ook een aantal randmanifestaties, met onder anderen tuinarchitecten die er hun werk voorstellen.

Er is parkeergelegenheid op het industrieterrein van Mechelen-Zuid, waar om de tien minuten een pendelbus langs komt.

Info: 015/41.55.33

Fête des Plantes, La Feuillerie

Het Fête des Plantes Rares et de Collection in La Feuillerie in het centrum van de gemeente Celles (net over de taalgrens, tussen Doornik en Ronse) tijdens het weekend van 24 en 25 april is nog steeds een geprivilegieerde ontmoetingsplaats voor liefhebbers van zeldzame en bijzondere planten. Met meer dan zeventig gespecialiseerde kwekers uit België, Frankrijk, Engeland en Nederland. Ga liefst op zaterdagochtend, om de grootste drukte te vermijden.

Info: Palick van Hövell, 1, rue de la Feuillerie, Celles, 069/45.51.71

Jardins de Monceau

Eveneens tijdens het weekend van 24 en 25 april houdt de Rotary Club Charleroi in het park van het kasteel van Monceau zijn Fête du Jardin, de la Nature et de l'Environnement. Er is niet alleen een groot aantal planten te zien, er wordt ook aandacht besteed aan andere vruchten van de bodem. Het geheel heeft bijwijlen wel iets van een soort Vlaamse kermis en is dan ook veeleer bedoeld voor tuintoeristen met veel vrije tijd.

Het Parc du Monceau ligt in Monceau-sur-Sambre, vlakbij Marchienne au Pont.

Info: 071/36.48.10

Kasteel van Ooidonk

Het prachtige kasteel van Ooidonk (bij Deinze) is van 30 april tot 2 mei het kader van een lifestylebeurs voor de tuin. Op het binnenplein van het kasteel wordt een modeltuin aangelegd, terwijl het park versierd wordt met bloemen en beeldhouwwerken.

Info: 09/282.99.76

Plantenbeurs Bokrijk

Op 1 mei heeft in het Domein van Bokrijk de traditionele plantenbeurs plaats, waar beroeps- en amateurkwekers hun producten aanbieden in een gezellige, ongedwongen sfeer.

Info: Domein Bokrijk, Jef van Meulder, 011/22.45.75

Les Jardins d'Aywiers

Van vrijdag 30 april tot zondag 2 mei kan u in de oude abdij van Aywiers, in het dorpje Lasne, net over de taalgrens in Waals-Brabant, gerust een dag doorbrengen op het Fête des Plantes et du Jardin.

Deze tuinbeurs heeft plaats in een enige omgeving: een oude abdij in een echt Engels landschappelijk park met een oude groentetuin, een mooie boomgaard, oude serres, enz. die geleidelijk aan gerestaureerd worden.

De beurs zelf houdt het midden tussen de modieuze country-lifestyle - met de bijbehorende binnenhuis- en buitenhuisdecoraties - en de plantenbeurs waar gespecialiseerde kwekers hun exclusiefste producten aanbieden. Voor elk wat wils dus. Ga echter liefst op vrijdagnamiddag of zaterdagochtend, zodat u de drukte en het soms bekakte Brusselse en internationale societypubliek vermijdt.

Er zijn ook diverse voordachten gepland, ondermeer over het nieuwe boek van A. le Hardÿ de Beaulieu over esdoorns (1 mei, 15 u) en over het beheer van organisch materiaal in de tuin (2 mei, 15 u). Ter gelegenheid van de tuindagen zijn er ook geleide bezoeken in de prachtige tuinen van Aywiers, op zaterdag om 11 u en op zondag om 11 en 15 u, en aan het nabijgelegen natuurreservaat.

Info: Abbaye d'Aywiers, 14, rue de l'Abbaye, 1380 Lasne, 02/633.20.21.

Tuindagen van Beervelde

Van vrijdag 7 tot zondag 9 mei loopt de voorjaarseditie van de Tuindagen van Beervelde. Geïnspireerd door de tuindagen in het Franse Courson is Beervelde in de loop van de jaren uitgegroeid tot de belangrijkste tuinbeurs van ons land. Profiterend van de mooie ligging - een landschappelijk park met een oude ommuurde moestuin en mooie stallingen - en door een goede combinatie van plantenkwekers en tuindecorateurs is Beervelde een aangename en interessante beurs.

Speciale evenementen tijdens deze editie zijn ondermeer een tentoonstelling over tomaten in alle mogelijke kleuren, smaken en vormen van specialist-in-ongewone-groenten Peter Bauwens, en over allerlei toepassingen van wilgentakken.

Ga bij voorkeur op vrijdag of zaterdagochtend, om de grootste drukte te vermijden.

Info: Park van Beervelde, 9080 Beervelde (Lochristi), 09/355.55.40. Beervelde is te bereiken via afrit 11 op de autoweg Gent-Antwerpen.

Festival des Plantes van Beez

Het tuinfestival in het kasteelpark van Beez bij Namen op 22 en 23 mei wordt georganiseerd in samenwerking met Palick van Hövell van La Feuillerie in Celles. Het is dus vooral een plantenbeurs met ondermeer aandacht voor oude rozen, klimplanten, oude fruitsoorten, zeldzame vaste planten, wilde planten en struiken.

Info: Palick van HÖvell, 069/45.51.71

Tuin-Deco Brabant, Kampenhout

Tuin-Deco Brabant, in het park bij het Kasteel van Wilder in Kampenhout, wordt dit jaar voor de derde keer op rij georganiseerd door de Rotary van Keerbergen, op 29 en 30 mei. Het is een gezellige en sfeervolle manifestatie waar de nadruk ligt op tuinmeubels en decoratie en waar gelukkig een groeiend aantal interessante kwekers aanwezig is. Dit jaar wordt speciaal aandacht besteed aan Britse tuinen, met een aantal exposanten uit Engeland.

Info: 015/23.59.23

Fête des Fleurs, Malmedy

Tijdens het weekend van 5 en 6 juni heeft op de straten en pleinen van Malmedy, in de Oostkantons, een interessante plantenmarkt plaats, met kwekers uit binnen- en buitenland.

Info: mevr. Goffinet, 1, rue Jules Steinbach, 4960 Malmedy, 080/79.96.48

Rozendagen van Hex

De Rozendagen van Hex van 11 tot 13 juni zijn werkelijk een ode aan de roos. Maar u vindt er naast gespecialiseerde rozenkwekers ook heel wat andere interessante plantenkwekers. Ieder uur zijn er rondleidingen met gids door de prachtige tuinen. Er is ook een tentoonstelling over de botanische geschiedenis van de roos, samengesteld door specialist Ivan Louette, en een over Chinese boompioenen, van kweker Maurice Vergote. Voorts zijn er op zaterdag en zondag lezingen over Chinese rozen door de Britse auteurs Roger Philips en Martin Rix en is er op vrijdag en zaterdag een voordracht van de Franse kweker François Joyaux over La Rose de France (R. Gallica). Ga best op vrijdagnamiddag of op zaterdag- of zondagochtend vanaf 10 u om de grote toeloop te ontwijken.

Door zijn kleinschaligheid en het unieke kader blijft Hex, ondanks de enorme belangstelling, een van de aangenaamste plantenbeurzen.

Inl.: tel. 012/74.73.41, fax 012/74.49.87. Het Kasteel van Hex ligt in het dorpje Heers, in de driehoek Tongeren, Borgloon en Oreye, en is gemakkelijk te bereiken via de E40 Brussel-Luik (afrit 29) of de E39 Antwerpen-Luik (afrit 29).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234