Woensdag 06/07/2022

Gent

Nieuwe regels mobiliteitsplan: bant Gent pizzabezorgers uit stadscentrum?

Wegenwerken in het centrum van Gent. Beeld Bas Bogaerts
Wegenwerken in het centrum van Gent.Beeld Bas Bogaerts

Op 3 april voert Gent een nieuw mobiliteitsplan in, en vanaf dan mogen maaltijdbezorgers met hun brommers (klasse B) zonder vergunning het centrum niet meer binnen, schrijft Het Laatste Nieuws. Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) ontkent dat er problemen zijn: "Ik heb die opmerking van de horeca ook nog nooit gehoord op een vergadering".

VDS

Als het nieuwe mobiliteitsplan wordt ingevoerd in Gent, zal de Arteveldestad het grootste autovrije gebied van het land hebben. De nieuwe autovrije zone zal ook strikt worden gecontroleerd. Aan elke toegangsweg komt een camera met nummerplaatherkenning.

"Zo kunnen we zelf bepalen wie er wel nog in mag", zegt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw aan Het Laatste Nieuws. "Bussen van De Lijn mogen uiteraard nog door, en taxi's ook. We hebben ook beslist dat elektrische fietsen nog door de voetgangerszone mogen rijden." Personenwagens, motorfietsen en brommers (klasse B) mogen dat niet meer zonder vergunning.

"Leveren in de binnenstad wordt sowieso verboden tussen 11 en 18 uur, voor alles en iedereen. Alleen de elektrische voertuigen van het stadsdistributiecentrum zullen dat nog mogen", zegt Watteeuw. Leveranciers die gevestigd zijn in de voetgangerszone, mogen wel nog leveren, maar moeten ook een vergunning aanvragen.

De bromfietsen (klasse B) van leveranciers buiten de voetgangerszone mogen er dan weer niet meer in - tenzij met een vergunning. "Met een elektrische fiets mogen ze wel door. Misschien moeten ze daarin investeren", zegt Watteeuw vandaag in Het Laatste Nieuws. Volgens de regels blijven overigens bromfietsen klasse A, die tot 25 km/uur rijden, wel toegestaan.

Regelrechte schande

De pizzabezorgers vallen uit de lucht. "Hoezo, we mogen niet meer door met onze brommers? Hoe moeten wij dan leveren?" Hentep Serhat is eigenaar van de drie vestigingen van Pizza Roma in Gent. Hij had er geen idee van dat zijn koeriers vanaf 3 april niet meer welkom zijn in het centrum. "Ik kan mijn mensen toch moeilijk te voet op pad sturen? Zo worden bedrijven kapotgemaakt. Dit is een regelrechte schande."

Laurens Roels, voorzitter van Horeca Gent, pleit voor een algemeen werkende oplossing alvorens het circulatieplan in Gent in werking treedt. Volgens hem zijn er meer problemen dan de koeriers.

"Een hotelleverancier die zijn linnen wil laten leveren uit de wasserij? Het is maar één voorbeeld", zegt Laurens Roels van Horeca Gent. "Ik heb alle begrip voor het mobiliteitsplan en dat er iets moet veranderen. Maar nu komen we tot de vaststelling dat er nog geregeld nieuwe problemen opduiken, terwijl 3 april wel akelig dichtbij komt."

Watteeuw reageert vanavond verbaasd. "Wij hebben vorige week nog samengezeten met Horeca Gent, maar die bemerking hebben wij toen niet gehoord. Integendeel: het probleem van voertuigen klasse B was al in november bekend". Volgens Watteeuw kan voor die B-bromfietsen een vergunning worden aangevraagd. Hij wijst er ook op dat pizza's ook kunnen geleverd worden met een bromfiets klasse A of met een (elektrische) fiets.

Het aangehaalde voorbeeld van het hotellinnen, is volgens Watteeuw al lang opgelost. "Ja, ook dat is al lang besproken. Maar ik ga maandag de mensen van Horeca Gent nog eens contacteren om mogelijk nieuwe problemen op tafel te brengen".

Overgangsfase

Laurens Roels pleit voor een overgangsfase. "Ik ben er zeker van dat binnen dit en twee jaar alles op zijn plooi is gekomen. Maar laat ons eerst wat werkt in gang zetten, en praten over de nieuwe problemen. Men zit nu met een plan dat met haken en ogen vasthangt. Elke dag duiken wel nieuwe problemen op, zoals met die pizzakoeriers. Maar ik heb de indruk dat er van bovenaf bepaald is dat die datum van 3 april heilig is en men die absoluut wil doordrukken. Het is alsof men het kind in het water gooit en kijkt of het zwemt, maar ik hoop dat vooraf afgesproken is wie het gaat redden."

Hij verwijst naar Antwerpen. "Sinds 1 maart is er daar een lage-emissiezone. Maar daar heeft men bepaald dat men in een eerste periode niemand gaat beboeten, maar wel een waarschuwing met tekst en uitleg zal sturen. Wij vragen dat ook voor Gent, maar wat in Antwerpen wel kan, kan blijkbaar in Gent niet. Wij werken op alle fronten, maar intussen blijft de klok ongenadig voort tikken."

Watteeuw zegt vanavond dat extra overgangsmaatregelen niet aan de orde zijn. "In Gent is al 20 jaar een voetgangersgebied in voege. We kunnen de klok toch niet terugdraaien en nu plots een overgangsfase voorzien voor zwaar vervoer?"

***

Updates

Dit artikel werd vandaag verschillende keren geüpdatet. "Inderdaad, ook de brommers van de pizzakoeriers zijn niet meer welkom in het centrum van de stad", zei schepen Filip Watteeuw vanmorgen in Het Laatste Nieuws. Er zijn echter wel mogelijkheden voor pizzakoeriers:

1. Pizzeria's buiten de voetgangerszone
Leveranciers, dus ook pizzakoeriers, die in de voetgangerszone goederen willen afzetten met een bromfiets klasse B, kunnen een vergunning aanvragen voor een jaar. Die vergunning geldt tussen 18 uur en 11 uur. Tussen 11 en 18 uur mogen ze er niet in.

2. Pizzeria's in voetgangerszone
Pizzeria's die in de voetgangerszone van Gent liggen hebben hun eigen categorie en moeten een vergunning aanvragen.

3. Bromfiets klasse A, (elektrische) fietsen
Als de bovenstaande mogelijkheden niet gelden, dan kan een pizzeria overschakelen naar bromfietsen van klasse A (maximaal 25 kilometer per uur). Ook elektrische fietsen mogen zonder vergunning de zone binnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234