Dinsdag 17/05/2022

NIEUWS

Ook de diamanten kogel stopt ermee

Nog meer afbouw in het literaire prijzenland. Nadat zondag duidelijk werd dat de Fintro Literatuurprijs in zijn huidige vorm ophoudt te bestaan, valt ook het doek over de Diamanten Kogel. Dat is de jaarlijkse prijs voor het beste spannende boek in Vlaanderen en Nederland.

De Diamanten Kogel werd in februari voor het laatst uitgereikt aan Jan Van der Cruysse voor zijn boek Bling Bling. Eerder viel de eer onder meer te beurt aan Jef Geeraerts en Bavo Dhooge. "De Diamanten Kogel kan zeker niet de verdienste ontzegd worden het spannende boek in Vlaanderen en Nederland onder de aandacht van een ruimer leespubliek te hebben gebracht", zegt de organisatie. Maar nu stopt de prijs ermee. De organisatoren vinden dat er de voorbije jaren te weinig media-aandacht naar de onderscheiding is gegaan. Bovendien kon het benodigde budget niet langer gegarandeerd worden. Dat onlangs juryvoorzitter Henri Floris Jespers overleed, die samen met Bob Mendes de prijs in het leven riep, deed de zaak ook geen goed. De prijs omvatte een zilveren boksbeugel met vier diamanten, ooit ontworpen door Wim Delvoye.

Simone van Saarloos bestookt door scholieren

De Nederlandse schrijfster en columniste Simone van Saarloos (26) werd vorige week het mikpunt van een haatcampagne door Nederlandse scholieren. Bij het VWO-eindexamen werd - zonder dat zijzelf op de hoogte was - een tekst van Van Saarloos gebruikt. Het ging om een opiniestuk van Van Saarloos uit 2013, getiteld: 'Vrouwen bevoorrecht? Nee, ze zijn juist bezig met een inhaalslag', destijds gepubliceerd in NRC. Scholieren vonden de tekst te moeilijk en stalkten het Twitter-account van de schrijfster: 'Ik ga apocalyptisch schreeuwen van deze feministische kritiek.' Ook probeerde een scholier wraak te nemen door haar Wikipedia-pagina te hacken. Saarloos wist niet wat haar overkwam. In NRC liet ze weten dat 'ze klaar is met deze digitale hartaanvallen': 'Het is niet nieuw voor me, maar dit keer was ik onvoorbereid.' Saarloos stuurde veiligheidshalve een tweet naar alle boze VWO-scholieren. Ze wenste hen alle succes met het behalen van hun examen Nederlands.

Telex

►Prozaschrijver Koen Peeters en dichter Bart Janssen verzorgen dit jaar de Streuvelslezing. Jaarlijks vraagt het Stijn Streuvelsgenootschap aan een hedendaagse schrijver om een Streuvelslezing te houden. Koen Peeters heeft een boontje voor Streuvels, dat is al langer bekend. In zijn recente roman De mensengenezer komt Streuvels geregeld langs. De lezing is op 30 mei om 19 uur in OC De Linde, Ingooigem. Beeldend kunstenaar Dirk Zoete doet ook mee. De lezing zal gaan over Streuvels' eerste roman Langs de wegen en over de intrigerende boerenwereld van de Westhoek. Mét diamontage.

►De Franse schrijfster Emmanuèle Bernheim is vorige week op 61-jarige leeftijd overleden. Ze won in 1993 de Prix Médicis voor haar roman Sa femme. Haar werk verscheen in het Nederlands bij De Arbeiderspers. Voortdurend pendelde Bernheim in haar oeuvre tussen literatuur en cinema. Samen met cineast François Ozon schreef ze het scenario voor de geprezen films Sous le sable (2000) en Swimming Pool (2003). Bernheim overleed aan de gevolgen van longkanker.

►Uitgeverij Nieuw Amsterdam heeft de vertaalrechten verworven van de roman The President is Missing. Het boek van de Amerikaanse oud-president Bill Clinton en auteur James Patterson verschijnt naar verwachting in juni volgend jaar. The President is Missing is de eerste roman van de hand van een Amerikaanse (oud-)president. "Het is erg leuk om over een zittende president te schrijven", zei Clinton - president van 1993 tot 2001 - eerder in een verklaring. "Ik zal gebruikmaken van alles wat ik weet over het presidentschap, het leven in het Witte Huis en de manier waarop Washington werkt." James Patterson noemt de samen- werking met Clinton, die inmiddels 70 jaar is, het hoogtepunt van zijn schrijvers- carrière. "Het is een geweldige ervaring om toegang te hebben tot informatie uit de eerste hand. Lezers zullen van binnenuit ontdekken hoe het is om president te zijn."

►De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar de Nederlandse schrijver Geert Mak. Het fonds kent de prijs jaarlijks toe aan iemand 'die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor cultuur of natuur in Nederland'. Mak (1946) krijgt de erkenning vanwege 'zijn grote staat van dienst als schrijver van boeken over onze historie'. De oeuvreprijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro, waarvan de winnaar de helft vrij mag besteden. De andere helft wordt als startkapitaal gestort in een fonds op naam.

►Voormalig politicus en natuurkundige Jan Terlouw schrijft het Nederlandse Boekenweekessay 2018. De 83ste Boekenweek vindt plaats van 10 tot 18 maart. Het thema is natuur. Terlouw zegt vereerd te zijn. "De natuur, daar horen we bij, daar dragen we medeverantwoordelijkheid voor. Die natuur moet worden bewaard voor hen die na ons komen. Een breed toegankelijk essay kan daarbij helpen."

►Schrijver Marc Reugebrink, voormalig winnaar van de Gouden Boekenuil met Het grote uitstel, strooit in een opiniestuk in De Standaard zout in de wonde die het zachte opdoeken van de Fintro Literatuurprijs achterlaat: 'Ik hoop altijd weer dat wanneer een commercieel bedrijf een cultuurprijs sponsort, het dat doet omdat het cultuur van belang acht voor de samenleving', schrijft hij schamper. 'Wat Fintro precies hoopte te bereiken, was nooit helemaal duidelijk. Dat de lezers van Malva van Hagar Peeters (winnares in 2016) in drommen naar de kantoren van de bank zouden afzakken om een rekening te openen? Hebben ze na de bekroning van Jeroen Olyslaegers' Wil misschien een speciale beleggingsportefeuille voor 'tweezakken' in het leven geroepen, die zowel in aandelen van FN Herstal doet als in Vluchtelingenwerk Vlaanderen investeert?' Reugebrink besluit: 'Te hopen valt dat het alternatief straks niet betekent dat men de oorspronkelijke Gouden Uil zijn allerlaatste veren uittrekt, bijvoorbeeld de vakjury elimineert en wat marketingjongens na pu- blieksonderzoek een handvol titels laat nomineren waarop het volk dan mag stemmen.'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234