Woensdag 17/08/2022

Nieuws

'Bezige Bij, laat van je horen!'

De verschijning van het pamflet Pleidooi voor radicalisering van Abou Jahjah hitste opnieuw (even) de gemoederen op onder De Bezige Bij-auteurs. Zoals te verwachten viel, kondigde Leon De Winter zijn overstap aan naar Hollands Diep van voormalig De Bezige Bij-uitgever Robbert Ammerlaan. Eerder had zijn echtgenote Jessica Dur-lacher hetzelfde gedaan, net als Tommy Wieringa (zij het als eenmalige uitstap). Ook John Irving verlaat De Bij. Zijn volgende boeken worden eveneens bij Hollands Diep uitgegeven.

Intussen mengt ook Mirjam Rötenstreich zich in het debat en hekelt ze de houding van De Bezige Bij in de kwestie-Jahjah. Dat is opmerkelijk, omdat zij de echtgenote is van A.F.Th. Van der Heijden, die bij De Bezige Bij uitgeeft. Röten-streich, die zelf bij De Geus publiceert, schrijft op haar website dat De Bezige Bij van zich moet afbijten over bepaalde uitspraken van Jahjah in een de Volkskrant-interview. "Iemand die in hetzelfde interview de Israëlische vlag gelijkstelt aan het antisemitische symbool bij uitstek, een hakenkruis, is niet zomaar een an-tizionist, maar een re-gelrechte antisemiet."

Jahjah had ook de kritiek op zijn komst weggezet als afkomstig van "elitaire types, die hebben niet de geschiedenis van de uitgeverij gemaakt. Als die uitgeverij echt een verzetsuitgeverij is, dan hoor ik juist daar. En daar horen Leon de Winter en Jessica Dürlacher niet bij." Rötenstreich vindt nu dat De Bezige Bij dit niet over zich heen mag laten gaan. "Ik ging ervan uit dat De Bezige Bij wel een reactie zou laten horen na de uitspraak van Abou Jahjah over haar auteurs Jessica Durlacher en Leon de Winter die er een lange staat van dienst hebben. Maar nee, er heerst doodse stilte van de kant van de uitgeverij. (...) Door hierover te zwijgen lijkt De Bezige Bij in te stemmen met de redenering van Abou Jahjah. Ze heeft in ieder geval alle schijn tegen zich." Rötenstreich titelt haar stuk: "Bezige Bij, laat van je horen!"

Gered van de papierversnipperaar

Uitgeverij Das Mag gaat de oude boeken van Charlotte Mutsaers, Yves Petry, Maartje Wortel en Marjolijn van Heemstra, die eerder door De Bezige Bij werden uitgegeven, opnieuw op de markt brengen. De vier stapten onlangs over naar Das Mag, waarop De Bezige Bij ermee dreigde hun backlist aan de papierversnipperaar toe te vertrouwen. De 22 titels zijn nu te koop voor de prijs van 9,99 euro per stuk en voorzien van een Das Mag-sticker bovenop de oorspronkelijke De Bezige Bij-imprint. Het gaat onder meer om De maagd Marino van Yves Petry, Koetsier herfst van Charlotte Mutsaers, Dit is jouw huis van Maartje Wortel en Meer hoef dan voet van Marjolijn van Heemstra. Maartje Wortel publiceerde al twee boeken bij Das Mag. De andere drie schrijvers werken aan nieuwe romans die bij Das Mag zullen verschijnen. Hierdoor waren er volgens hun oude uitgever "in de huidige markt helaas onvoldoende mogelijkheden nog tot een gezonde exploitatie te komen".

Campert: 'Ik zal met de pen in mijn hand sterven'

In Amsterdam ging dit weekend een gloedvolle documentaire in première over de 87-jarige Remco Campert. Voor Verloop van jaren - Dichter bij Remco Campert volgde John Jansen van Galen de schrijver een jaar lang tijdens zijn werkzaamheden en dagelijks leven. Maar zie het vooral niet als een afscheid: "Ik kan me moeilijk voorstellen dat je je leven voltooid vindt", zei Campert dit weekend in Trouw. Want Campert schrijft wekelijks nog drie columns en poëzie: "Elke dag werken, ik weet niet beter. Ik vind het heerlijk. Dat ik tegenwoordig minder buiten kom, belemmert me niet bij het schrijven. Ik schrijf mezelf het huis uit." En over de dood: "Met de dood ben ik evenmin bezig. Ik neem aan dat hij met mij bezig is. Dood is niets, ik kan er niet over nadenken. (...)" Campert verzekert: "Ik zal met de pen in de hand sterven." De documentaire is op 21 december ook te zien op NPO2.

Telex

► Een zeldzaam gedicht van de hand van Anne Frank wordt binnenkort te koop aangeboden bij het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper. Het vers-je is gericht aan Cri-Cri en is gedagtekend '28 maart 1942'. Het manuscript is afkomstig uit het poëziealbum van Christiane van Maarsen (1927-2006). De verwachte opbrengst van het manuscript? Meer dan 30.000 euro.

► De genomineerden voor de VSB Poëzieprijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar zijn Kwaadgesternte van Hannah van Binsbergen, Koelkastlicht van Rodaan Al Galidi, Lichtmeters van Ruth Lasters, Dichter, bokser, koningsdochter van Delphine Lecompte en Van groot belang van Nachoem M. Wijnberg. De winnaar wordt op 26 januari bekendgemaakt. De prijs is goed voor 25.000 euro.

► De Ierse schrijver William Trevor is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij verwierf faam als verhalenschrijver maar publiceerde ook vijftien romans. Hij prijkte viermaal op de shortlist van de Booker Prize en won driemaal de Whitbread Prize. Zijn werk is vaak vergeleken met dat van Guy de Maupassant en Anton Tsjechov.

► Toen Gentenaar Luc De Vos in november 2014 overleed, kwam er geen straat of plein met zijn naam, laat staan een standbeeld met zijn beeltenis. Maar met Zondag Vosdag werd er wel een Gents festival op poten gezet en dat had 'Vos' waarschijnlijk wél kunnen smaken. Vanaf deze tweede editie, op zondag 27 november, vormt De Vos' onstilbare honger naar verse literatuur, muziek, comedy en dans de leidraad. Curatoren zijn Christophe Vekeman en The Van Jets-leadzanger Johannes Ver-schaeve. Onder meer Peter Terrin, Herman Koch, P.F. Thomése, Els Moors, Kristof De Muynck, Heleen Debruyne, Leon Verdonschot, Herman Brusselmans en David Szalay treden aan. Muziek komt er van onder anderen An Pierlé, Kenji Minogue en Gregory Frateur (Dez Mona), The Sore Losers Mauro Pawlowski Solo en Hydrogen Sea. zondagvosdag.be handelsbeurs.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234