Donderdag 18/08/2022

NIEUWS

Zestiende-eeuwse boeken versus tweets in interactieve expo

In de Nottebohmzaal van de Antwerpse Erfgoedbibliotheek loopt sinds deze week de interactieve tentoonstelling Conn3ct over de impact van de zestiende-eeuwse drukpers en sociale media. "Wat hebben de tweets van Trump en de boeken van Erasmus met elkaar gemeen?", zo vragen de makers zich af. Meer dan je zou denken. "Het gedrukte boek uit de eerste helft van de zestiende eeuw en platformen zoals Facebook zijn beide massamedia die een grote impact hebben op mens en maatschappij." Zo was de uitvinding van het boek rond 1450 minstens even revolutionair als Twitter. Voor het eerst konden geleerden, politici en geletterde burgers in hoog tempo hun ideeën verspreiden; veel sneller dan in brieven of handgeschreven boeken. Vandaag vervullen sociale media deze rol: tweets beïnvloeden het politieke debat, foto's beroeren de wereld en vloggers laten hun stem horen. Om die tweespalt te illustreren brachten de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek van Nederland vijftig vroeg-zestiende-eeuwse boeken bijeen. Het gaat om historische werken van grote denkers en opiniemakers zoals Luther, Vives en Erasmus. Die worden in Conn3ct tegenover tweets en posts van hedendaagse invloedrijke personen als Donald Trump en Malala Yousafzai geplaatst. Conn3ct legt de bezoeker vervolgens maatschappelijke vraagstukken voor. "Is het nodig dat de overheid het internet controleert? Kun je leven zonder smartphone? Waarvoor kruip jij in je pen?" De expo functioneert namelijk als een sociale klankkast. Bezoekers loggen in op de tentoonstellings- installatie en delen via een social wall hun meningen en voorkeuren met elkaar. Ze bepalen zelf hoeveel informatie ze prijsgeven. "De invloed en werking van sociale media wordt op deze manier opvallend tastbaar", aldus de organisatoren. De brug slaan tussen oude boeken en nieuwe media is het ultieme opzet.

Conn3ct, tot 17 september in Erfgoedbibliotheek, Conscienceplein, Antwerpen. Info op conn3ct.media

Tommy Wieringa noemt WPG-directeur 'doodse boekhouder'

De polemiek over de uitlatingen van WPG-directeur Patrick Swart laait verder op, nu ook Tommy Wieringa zich in het debat mengt. In NRC Handelsblad verscheen twee weken geleden een interview met Patrick Swart. Daarin kondigde Swart aan big data in te zetten om beter bestsellers te voorspellen, ook bij De Bezige Bij. Hij noemde Vijftig tinten grijs als een voorbeeld: "Misschien is Vijftig tinten grijs wel het meest creatieve boek dat er is, want dat heeft het fantastisch gedaan." Nu reageert Wieringa in een felle column in het Algemeen Dagblad, waarin hij Swart omschrijft als een man die "geen flauw benul heeft van boeken" met "kolderieke en amateuristische gedachten over het boekbedrijf": "Beste Patrick, zelfs de uitgever van Vijftig tinten grijs vindt dat boek grote troep." Wieringa omschrijft Swart als "een zwakhoofdige parvenu die niet begrijpt dat er vaak meerdere boeken nodig zijn om tot een meesterwerk te komen". Wieringa hekelt ook Swarts uitspraak over De Bezige Bij, 'dat oude literaire huis met die dode schrijvers'. "Dat vergeef ik hem niet. Beste Patrick, ik ben geen dode schrijver, maar jij, jij daar in je gekoelde kantoor aan de Wibautstraat, jij vertoont alle kenmerken van een doodse boekhouder. Doe dan je doodse boekhouderswerk en zwijg in hemelsnaam over boeken." Wieringa maakte onlangs een eenmalig uitstapje naar Hollands Diep, uit onvrede over de komst van Dyab Abou Jahjah in het fonds van De Bezige Bij. Nu springt hij weer in de bres voor zijn uitgever, waar ook zijn volgende roman dit najaar verschijnt.

Telex

►Schrijfster J.K. Rowling heeft haar fans op Twitter bedankt voor hun toewijding. Het was maandag precies twee decennia geleden dat Harry Potter and The Philosopher's Stone uitkwam, het eerste boek in de Harry Potter-serie. "Vandaag precies twintig jaar geleden opende zich een wereld voor anderen, waar ik tot dan toe altijd alleen in had geleefd. Het was fantastisch, bedankt", aldus Rowling. De auteur voltooide het manuscript in 1995 en probeerde het twee jaar lang vergeefs aan een uitgeverij te slijten. Uiteindelijk ging Bloomsbury overstag.

►Op zondag 2 juli om 11 uur is de Nederlandse dichter Jean-Pierre Rawie te gast in boekhandel De Zondvloed in Mechelen. Romanticus Rawie treedt niet zo vaak meer op en staat bekend als een eloquent poseur, een bedreven vrouwenversierder en de man van rotsvast rijm en metrum. Hij is een van de populairste dichters van Nederland. Johan Vandenbroucke zal Rawie interviewen over poëzie en over het leven. Ook leest Rawie enkele van zijn gedichten voor. Toegang 3 euro, inschrijven via bestelling@dezondvloed.be.

►Er is een nieuw glossy Nederlands boekenmagazine op de markt. Livre mikt op leesclubs en wil "een gids zijn die de pareltjes uit de grote boekenberg vist en die aan onze lezers presenteert". Livre telt 80 pagina's en bevat naast literatuur ook info over kookboeken, kunstboeken, non- fictie en kinderboeken. Hanna Bervoets prijkt op de cover van het eerste nummer en wordt uitgebreid geïnterviewd, verder is er een reportage over Karin Slaughter in Afrika en een gesprek met Murat Isik. Losse nummers kosten 7,50. Livre verschijnt vier keer per jaar en wordt uitgegeven door Pubmedia. livremagazine.nl

► Op 3 oktober dit jaar verschijnt wereldwijd de langverwachte nieuwe thriller Oorsprong (Origin) van Dan Brown. De hoofdrol gaat opnieuw naar professor Robert Langdon. Het verhaal speelt zich af in Spanje - Madrid, Barcelona, Sevilla en Bilbao, de stad van het Guggenheim Museum, waar Langdon af te rekenen krijgt met de twee existentiële vragen die de mensheid al eeuwenlang bezighouden: 'waar komen wij vandaan?' en 'waar gaan wij naartoe?'.

Nieuws over Oorsprong van Dan Brown is met ingang van deze week te volgen via www.dan-brown.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234