Vrijdag 19/08/2022

NIEUWS

Dichter en kunstcriticus Henri-Floris Jespers dood

In Antwerpen is vorig weekend dichter en literatuur- en kunsthistoricus Henri-Floris Jespers (72) overleden aan de gevolgen van een longemfyseem. Jespers was de kleinzoon van de bekende expressionistische schilder Floris Jespers en behoorde tot de dichtersgroep van de Pink Poets, die vooral in de jaren 70 actief waren met Hugues C. Pernath, Paul Snoek en Patrick Conrad.

De in Etterbeek geboren auteur gold vooral als een erudiet expert van de literaire geschiedenis van het interbellum en als schatbewaarder van de oeuvres van Paul van Ostaijen, Gaston Burssens, Karel Jonckheere, Gust Gils en Hugues C. Pernath. Jespers was tevens redacteur en uitgever van tijdschrift De Tafelronde (1964-'81), het Nieuw Vlaams Tijdschrift (1972-'83) en het latere Gierik & NVT.

Jespers was een uitgesproken pleitbezorger van de experimentele poëzie. Zelf schreef hij onder meer de prozatrilogie Toekomstig en onafwendbaar herdenkingsceremonieel (1974), Geen seizoen zoals vroeger (1976) en Het ritselen van vleugels (1979), en Genealogie van de herinnering (1993) over Frans-Belgische schrijvers. Hij was een tijdlang ook kabinetschef van wijlen Volksunie-politicus Hugo Schiltz.

Het laatste decennium verspreidde hij het literaire eenmanstijdschrift Mededelingen van het Centrum voor Documentatie & Reëvaluatie en richtte hij mee de thrillerprijs de Diamanten Kogel op. Jespers laat een indrukwekkende collectie kunst, correspondentie en 15.000 boeken na.

Tweede boekhandel van Passa Porta sluit de deuren

De ramsjboekhandel van Passa Porta in de Brusselse Léon Lepagestraat ziet zich genoodzaakt om er na anderhalf jaar een punt achter te zetten. "We hadden de tijd niet mee", zegt Ludovic Bekaert, zaakvoerder van de boekhandel aan Bruzz. Het tweede, kleinere huis van de gerenommeerde boekhandel uit de Dansaertstraat richtte zich op de 'betere ramsj' en kwaliteitsvolle afgeprijsde boeken.

Diverse factoren gooiden roet in het eten. Bekaert: "We openden begin november 2015. Een week later vonden de aanslagen in Parijs plaats, waarop de lockdown in Brussel volgde. Niet veel later hadden we te maken met de aanslagen in Brussel."

Klanten meden de buurt en de passage in de straat werd nog gehinderd door het nieuwe Brusselse circulatieplan: meer auto's, maar minder voetgangers. Tot er een andere huurder wordt gevonden, blijft de winkel nog even open.

Telex

►Na drie jaar voorzitterschap van de Vlaamse Auteursvereniging gooit Patrick De Rynck de handdoek in de ring. Vanaf 1 april wordt hij ad interim opgevolgd door non-fictieauteur Matthijs de Ridder.

► Gerda Dendooven is bekroond met de Woutertje Pieterseprijs, de belangrijkste Nederlandse jeugdliteratuurprijs. De Vlaamse tekenares werd geëerd voor haar prentenboek Stella. In het juryrapport wordt Stella 'een pleidooi voor grenzeloos lezen en grenzeloos denken' genoemd. Stella is het verhaal van een outsider die zich staande moet houden.

►Voor zijn roman De bekeerlinge werd Stefan Hertmans bekroond met de E. du Perronprijs 2016. Deze prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die een bijdrage leveren aan een beter begrip van de multiculturele samenleving. Volgens de jury overtuigt De bekeerlinge (De Bezige Bij) 'vanwege de kracht om tegenstrijdigheden met elkaar te verbinden en de kunst om in alles het gelijke op te zoeken'.

►Aan het Antwerpse Zuid is sinds kort een nieuw boekencafe geopend. Café Boekowski bevindt zich recht tegenover het nieuwe justitiepaleis aan de Bolivarplaats. Er komt ruimte voor optredens, boekpresentaties en debatten over literatuur, zegt zaakvoerder Lucas Laeremans.

►Vanmiddag is Walter van den Broeck te gast in het Antwerpse Letterenhuis, waar De Morgen-boekenjournalist Dirk Leyman hem interviewt over zijn nieuwste roman De babyboomboogie, 'een dolle dans, uitgevoerd door de uitstervende gouden generatie'. In het kader van Boeken op Woensdag, toegang gratis, 12.30 uur.

►De beroemde roman Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert krijgt een verfilming door Frans Weisz. Het was een droom van de Nederlandse regisseur sinds de verschijning van het boek in 1961. De opnames gaan eind deze maand van start. Hoofdrollen zijn er voor zijn zoon Géza Weisz, Reinout Scholten van Aschat en Romy Louise Lauwers. Het leven is vurrukkulluk vertelt over twee vrienden die verliefd zijn op hetzelfde meisje. Vervolgens belanden zij in een wereld van vrije liefde en marihuana. Het scenario is geschreven door Theo Nijland, die ook de soundtrack componeert.

►Op donderdag 20 april houdt auteur, columnist en De Morgen-recensent Joseph Pearce een lezing aan het Instituut voor Joodse Studies van de Universiteit Antwerpen onder de titel 'Zelfportret door een ander'. Pearce is een zogeheten vader-Jood - hij heeft een Joodse vader en een niet-Joodse moeder. Door de Joodse religieuze wet worden zij niet als Joods erkend. Hoe zien vader-Joden zichzelf? En hoe kijken de 'echte' Joden naar hen?

► Colson Whitehead heeft de Pullitzer Prize 2017 in de categorie fictie op zijn naam geschreven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234