Dinsdag 09/08/2022

NIEUWS

Grunberg stopt in 2018 met Voetnoot-column

Het literaire seizoen is nog niet helemaal afgetrapt, maar nu al weet Arnon Grunberg de aandacht naar zich toe te zuigen. Niet met een nieuw boek, wel met allerhande aankondigingen. Zo meldde Grunberg in NRC Handelsblad dat hij het in 2018 iets 'rustiger' aan wil doen en van plan is om in april of mei een punt te zetten achter zijn 'Voetnoot'-column in de Volkskrant, die dagelijks de voorpagina siert. "Ik heb het acht jaar gedaan, het is mooi geweest." Ook overweegt hij het vaderschap en behoren kinderen dus "tot de mogelijkheden".

Op de Limburgse zender L1 liet Grunberg dan weer weten dat zijn volgende roman zich integraal zal afspelen in Zuid-Limburg. De hoofdpersoon van deze "heel dikke roman" is een Pools-Nederlandse brandweerman. Grunberg volgde bij wijze van research al de brandweer in Heerlen.

"Zuid-Limburg is zo'n ontypische regio voor Nederland", zegt Grunberg. "Ik ben sowieso gefascineerd door grensstreken. Ik wilde al langer iets doen met Zuid-Limburg. Het wordt niet een boek óver Zuid-Limburg, maar ik vind het als decor een heel intrigerende plek."

Over de verschijningsdatum of titel van het boek hield Grunberg de lippen nog stijf op elkaar.

Parijse bouquinisten

trekken aan de alarmbel

De Parijse bouquinisten, met hun beroemde groene stalletjes langs de Seine, staat het water aan de lippen. Steeds minder boekenliefhebbers vinden de weg naar hun iconische kramen. De handelaren moeten tegen hun zin hun toevlucht nemen tot souvenirverkoop om te overleven, meldt Le Figaro.

Nochtans behoren de bouquinisten, samen met de Notre-Dame en Montmartre, tot het werelderfgoed van de stad en hebben ze een traditie die teruggaat tot de 16de eeuw. Toch ziet het er nu naar uit dat de boekenverkoop via internet, de krimp van het Parijse toerisme door de terreuraanslagen en de herinrichting van de waterkant de genadestoot dreigen uit te delen aan de 240 bouquinisten, die zich over drie kilometer - van de Pont Marie tot de Quai François Mitterrand - vertakken en ruim 300.000 boeken op voorraad hebben.

De uitbating van de groene boekenbakken is gratis, maar men is wel verplicht om vier dagen op zeven geopend te zijn en de boîtes moeten aan strikte voorwaarden voldoen.

"Vooral de weerslag van het terrorisme is goed te voelen in deze sterk toeristische omgeving", vertelt een boekhandelaar in de krant. Bovendien zijn de kaaien geteisterd door druk verkeer, wat het snuisteren niet bevordert. Toch putten sommigen hoop uit het feit dat een jonger publiek weer de weg vindt naar de prentkaarten en soms zeldzame eerste druk-ken die zich in de cabines schuilhouden.

Telex

► Op vrijdag 1 september, de geboortedag van Willem Frederik Hermans, viert de Gentse boekhandel Limerick - samen met de 160 adoptanten van Hermans' typemachines - het werk van de beroemde Nederlandse schrijver tijdens een feestelijke bijeenkomst. Dat gebeurt naar aanleiding van de definitieve renovatie van de typemachinecollectie, die Limerick onder zijn vleugels nam. Peter Kegel geeft de aanwezigen een inkijk in de totstandkoming van De volledige werken van W.F. Hermans (De Bezige Bij), de 24-delige reeks met bekende en minder bekende werken van Hermans. Het tijdschrift De Revisor maakte onlangs een speciale Hermans-editie 'De onbekende Hermans', waarvan voor elke aanwezige een exemplaar be-schikbaar is. (limerick.be)

► De Palestijns-Belgische dichteres Fatena Al-Ghorra mag deelnemen aan het International Writing Program in Iowa in de Verenigde Staten. Het is intussen alweer een hele tijd geleden dat een Belgische auteur geselecteerd werd voor dit prestigieuze residentieprogramma. In 2005 werd Kristien Hemmerechts uitgenodigd.

Reeds 1.400 schrijvers van minstens 150 nationaliteiten kwamen naar Iowa City, waar ze in alle rust kunnen schrijven en contacten leggen met collega-auteurs.

► De Nederlandse journalist, schrijver en Frankrijk-kenner Rudolf Bakker is eind vorige week in het ziekenhuis van Avignon op 87-jarige leeftijd overleden. De in Zeeuws-Vlaanderen geboren Bakker was onder meer correspondent voor het weekblad HP/De Tijd in Rome, Bonn, Londen en Parijs. Vanaf 1976 woonde hij in Parijs en sinds 1993 in St. Rémy de Provence. Hij kreeg veel belangstelling met deels autobiografische Frankrijk-boeken als Gallische brieven, Hoe komt het dat ik nog leef, Het treintje van de weemoed en Altijd weer Frankrijk en andere Gallische hartenkreten. Zijn grootste verkoopsucces boekte hij met zijn 'vriendengids' Provence & Côte d'Azur, ook wel 'De Dikke Bakker' geheten.

► Op zondag 3 september kunt u in het idyllische Gaasbeek terecht voor poëzie op het Septemberfestival. Voor deze editie koos Sigrid Bousset vijf uitgesproken vrouwelijke stemmen van verschillende generaties.

Els Moors, Maud Vanhauwaert, Miriam Van hee, Joke Van Leeuwen en Laurence Vielle geven acte de presence.

In de nazomerse sfeer van de school van Gaasbeek krijgen ze vrij spel om het publiek te beroeren met onder meer nieuw, ongepubliceerd werk. (deschoolvangaasbeek.eu)

► Nog een literair sterfgeval: in Oxford overleed de Britse grand- father van de sciencefictionliteratuur Brian Aldiss op 92-jarige leeftijd. Bekend zijn sf-klassiekers als Non-Stop, Hothouse en Greybeard en de Helliconia-trilogie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234