Donderdag 18/08/2022

Nieuws

Graf van dichter Jotie T'Hooft dreigt te verdwijnen

Het graf van de jong gestorven schrijver en cultdichter Jotie T'Hooft (1956-1977) in Oudenaarde is met ruiming bedreigd. Negen jaar geleden was dat ook al het geval, maar toen kon dankzij een petitie de verdwijning voorkomen worden.

Het Oudenaardse gemeenteraadslid Tom Bruynooghe (Jong Groen) ontdekte dat er weer een onheilspellend bord aan het graf staat. "Omdat de concessie van het graf van Jotie in 2007 dreigde te verlopen, startten we in dat najaar een petitie voor het behoud van Joties graf en andere waardevolle graven. Wijlen Rik T'Hooft heeft toen de concessie verlengd, maar het is inmiddels duidelijk dat deze verlenging van tien jaar niet volstaat", zegt Tom Bruynooghe.

De petitie verzamelde destijds 1.100 handtekeningen, waaronder die van Herman Brusselmans en Tom Lanoye. "Maar hoewel het Decreet op de Begraafplaatsen en Lijkbezorging van de Vlaamse overheid iedere gemeente verplicht een lijst op te maken met graven van 'lokaal historisch belang', is die inventaris er nog altijd niet", fulmineert Tom Bruynooghe in Het Nieuwsblad. "Bijna negen jaar nadat de burgemeester een definitieve oplossing beloofde, zijn we nog geen stap verder."

Julian Barnes haalt zwaar uit naar Booker Prize

De Britse auteur Julian Barnes heeft zwaar uitgehaald naar de beslissing van de Man Booker Prize-organisatie om de de prijs ook open te stellen voor Amerikaanse auteurs. Het verkleint de kans van minder bekende romanciers uit het Britse Gemenebest, zegt Barnes. "Ik vind het ronduit idioot, de Amerikanen hebben zelf toch voldoende literaire prijzen?"

Barnes, zelf laureaat in 2011 en ettelijke keren op de shortlist, spreekt van concurrentievervalsing. "Welke Amerikaanse prijs staat open voor Britten? Ik denk enkel de National Book Award en bij mijn weten heeft nog nooit een Brit de prijs gekregen."

Sinds 2014 is de prestigieuze Britse onderscheiding (goed voor 50.000 pond) opengesteld voor auteurs van elke nationaliteit, op voorwaarde dat het boek in het Engels is geschreven en in Groot-Brittannië verschijnt. Voordien kon de Booker Prize slechts toevallen aan auteurs uit de Commonwealth, Ierland en Zimbabwe. Barnes liet de uitspraken optekenen op de Britse radio.

Onlangs werd Paul Beatty de eerste Amerikaanse Booker Prize-winnaar. "Als Amerikaanse auteurs mogen meedingen - met zo veel grote kleppers - dan heeft pakweg een onbekende Canadese romancier ook geen enkele kans meer", aldus nog Barnes.

Wapen waarmee Verlaine Rimbaud neerschoot is te koop

Een buitenkans voor de gefortuneerde liefhebber van parafernalia uit de Franse literatuur: het pistool waarmee Paul Verlaine op 10 juli 1873 ternauwernood Arthur Rimbaud om het leven bracht in een Brusselse hotelkamer komt vandaag ter veiling bij Christie's in Parijs. Het 'Lefaucheux'-wapen wordt geschat op 50.000 tot 70.000 euro. Rimbaud overleefde de furie van de dronken Verlaine, die tweemaal op zijn vriend schoot. Hij raakte verwond aan de pols. Samen trokken ze na het incident naar het Sint-Jansziekenhuis, maar vlak bij het Brusselse Zuidstation volgde een nieuwe ruzie, waarbij Verlaine opnieuw zijn wapen trok. Waarna een agent ingreep en erger voorkwam.

Toch is er twijfel gerezen over de authenticiteit van het pistool. Jean Lenoir, een verzamelaar van oude wapens, beweert dat hij het wapen al in 1965 kocht van een antiquair en dat het ontegensprekelijk om het pistool van Verlaine gaat. Hij betaalde 2.000 francs voor het 7 mm-pistool met zes kogels. Een certificiaat kan Lenoir niet voorleggen, omdat de verkoop in het zwart gebeurde.

Christie's doet de bewering af als onzin. "We hebben alle mogelijke legitimaties", zegt Isabelle de Conihout. "Het wapen is getraceerd na lange onderzoekingen door de Bibliothèque Royale de Belgique. We trokken ook diverse getuigenissen van destijds na. En een ballistisch expert kon bewijzen dat het pistool slechts een of twee schoten heeft afgevuurd."

Telex

►Steeds vroeger duiken de eindejaarsboekenlijstjes op. Zo publiceerde The New York Times Book Review al eind vorige week zijn befaamde lijst met '100 notable books of 2016'. Opmerkelijk genoeg prijkt ook Stefan Hertmans' War and Turpentine in het overzicht. Volgens de NYT is de vertaling van Oorlog en terpentijn "een meesterlijke roman over de herinnering, kunst, liefde en oorlog". Hertmans' boek bevindt zich tussen werk van onder meer Stephen King, Jonathan Safran Foer, Edna O'Brien, Annie Proulx, Ian McEwan, Zadie Smith en Don DeLillo.

►Caitlyn Jenner brengt in april haar autobiografie uit. In The Secrets of My Life vertelt Jenner over de weg die ze aflegde tijdens haar transformatie tot vrouw. Jenner schrijft het boek samen met Buzz Bissinger, die voor het tijdschrift Vanity Fair over haar coming-out als vrouw berichtte. Behalve de geslachtsverandering komt ook de jeugd en de sportcarrière van Jenner aan bod, haar huwelijken en de relatie die ze met haar kinderen heeft.

►Michaïl Sjisjkin, Cynan Jones, Annelies Verbeke, Jamal Ouariachi en Joubert Pignon maken je bij Passa Porta (Brussel) op vrijdag 16 december warm voor kort proza. "Een avond van onverwachte wendingen, weemoedige invallen en droogkomische absurditeiten", aldus de organisatoren, die er op wijzen dat het korte verhaal een relance beleeft.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234