Donderdag 06/10/2022

Nog geen bank vooruit

De liberalen kunnen zich best vinden in het bankenplan van financiënminister Koen Geens (CD&V), de socialisten spartelen tegen. Morgen zit het kernkabinet weer bij elkaar.

Het langverwachte bankenplan van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) kwam gisteren eindelijk op het kernkabinet. De eerste openingszetten op het schaakbord werden gezet. "De socialisten stellen zich hard op," zegt een minister, "maar waarschijnlijk zijn dat niet meer dan achterhoedegevechten."

Geens verheugde zich achteraf over de 'constructieve vergadering'. Zijn plan valt uit elkaar in drie grote stukken. Het eerste gaat over de bescherming van het spaargeld bij de banken. Een volledige splitsing tussen spaarbanken en zakenbanken komt er niet. Hoewel PS-vicepremier Laurette Onkelinx bij het binnengaan in de Wetstraat 16 nog pleitte voor zo'n zuivere scheiding, lijken de socialisten bereid daarop in te binden.

Speculatie

Wat Geens wel oplegt, is een zware beperking van de speculatie door de banken. Als banken speculeren, moeten ze daartegenover sowieso eigen middelen plaatsen. Overschrijdt de speculatie 2,5 procent van het eigen vermogen, dan moeten ze van Geens in een apart filiaal.

De PS opperde dat ze dit percentage willen terugbrengen naar 0 procent, maar hun coalitiepartners namen dat niet al te serieus. De liberalen kunnen wel akkoord gaan met het plafond van 2,5 procent, al waarschuwen ze dat de banken nog steeds de concurrentie moeten kunnen aangaan met buitenlandse collega's. De Belgische banken KBC en Belfius moeten nog steeds dezelfde diensten kunnen aanbieden. "We moeten te allen prijze vermijden," luidt het bij Open Vld, "dat banken of bedrijven hierdoor hun biezen pakken."

Bedrijven in de voedingssector dekken zich nu in op de financiële markten tegen grote prijsschommelingen van - pakweg - soja of graan. Technologiebedrijf Barco heeft veel producten in dollars en kosten in euro's. De Kortrijkse onderneming behoedt zichzelf via de banken voor koersschommelingen. "Deze activiteiten hebben niks te maken met waanzinnige speculatie", luidt het bij de liberalen. "Dit moeten we kunnen behouden."

Het tweede deel van de bankenwet behandelt de bonussen van bankiers. Banken die staatssteun krijgen, mogen van Geens hun bankiers geen bonussen meer toekennen. De CD&V'er staat wel uitzonderingen toe voor crisismanagers of bepaalde leden van het directiecomité, zoals de ICT-directeurs, die niks met de pure bankzaken van doen hebben.

Spaarboekjes

Over het derde luik, de spaarboekjes, hebben de vicepremiers nog niet gediscussieerd. Geens stelt voor de fiscale vrijstelling tot 1.880 euro opbrengsten van spaarboekjes uit te bereiden naar andere spaar- en beleggingsproducten. De compensatie hiervoor is dat spaarders niet meer hun spaargeld zouden kunnen spreiden over verschillende boekjes. Op die manier blijven ze op die verschillende boekjes onder de grens van 1.880 euro.

In juni velde het Europees Hof het arrest dat België geen onderscheid mag maken tussen intresten op spaarboekjes bij Belgische en buitenlandse banken. Als dit gunstregime wordt uitgebreid naar de spaarboekjes bij buitenlandse banken gaat dit de staat een flinke duit kosten. Het arrest maakt er een compromis tussen de zes meerderheidspartijen niet makkelijker op.

De regering gaf de Nationale Bank gisteren een hoop huiswerk over het bankenplan. Vandaag krijgen de ministers daar een antwoord op, morgen onderhandelen de vicepremiers verder. CD&V hoopt op een akkoord binnen de regering tegen 15 december en een stemming in het parlement in de prille lente.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234